Byggahus.se

Har kommunen rätt? (altan camping)

23k läst  83 svar

 1. L
  Medlem Nivå 8
  För ett normalt bygglov går ut efter 5 år. Så om inte bygglov sökts för altaner senste åren så finns inget bygglov för altaner och uteplatser. Hade det funnits ett bygglov hade begränsningen meddelats vid beviljandet.
  Inget av det du skriver tyder på att det finns ett aktivt bygglovsärende på campingen utan att kommunen uppdaterat bestämmelserna som gäller i området.
   
 2. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 16
  Det är nog inte så många som gillar sitt jobb så mycket att de efter en hel dags arbete sätter sig med mer av samma som gratisrådgivning på ett nätforum, utan man får nöja sig med varierande former av glada amatörer.

  Tvärt emot ovanstående finns ett antal yrkesmän (elektriker, snickare osv.) som är aktiva här, men då är det kanske mer för att det är kul och varierande mot det dagliga egna hantverket snarare än mer av samma. Eller så är det roligare att vara snickare än jurist! :D:thinking:
   
 3. t_ehrngren
  Medlem Nivå 3
  Det kan väl finnas ett tidigare lov, eller hur tänkte du?
  På ”min plats” fanns tidigare en altan på ca 9x5 meter.
  Den var tyvärr rutten så jag byggde en ny på 8,6x3,6 m dvs mindre än den tidigare.
  Då kommunen inte hade synpunkter på den tidigare så kan man fundera på varför de har synpunkter nu.
   
 4. J
  Medlem Nivå 4
  Som tidigare skriver så tror inte jag heller att det finns många inom den yrkesgruppen här på forumet som kan ge dig ett svar mer än dom du redan fått med hänvisningar till bla BBR.

  Varför provar du inte att söka ett bygglov och se vad svaret blir? Då får du ett korrekt juridiskt svar, gillar du inte svaret så tar du det vidare upp i nämnden och se om du får ett annat svar.

  Lycka till.
   
 5. F
  Medlem Nivå 3
  Ganska säker på att man kan visst söka bygglov på annans fastighet. Hört det ett par gånger, och eftersom svaret är så "korkat" så lägger man det hela på minnet.
   
  • Laddar…
 6. K
  Medlem · Nivå 8
  Givetvis kan man söka och få bygglov på en fastighet man inte äger. För att kunna använda det krävs det dock fastighetsägarens tillstånd.
   
  • Laddar…
 7. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Jag tror att kommunens regler i detta fall inte har med bygglov för den åtgärden att göra (altan, blomsterrabatter, stengång mm) men med när de bedömer att själva husvagnen är permanent uppställd och därmed bygglovspliktig. Att kommunen då accepterar vissa mått på fasta altaner kan man se som generöst från kommunens sida.
  I Norge har permanenta husvagnar ofta en träbyggnad istället för förtält och då blir det ännu mer som ett permanent fritidshus.
   
 8. J
  Allvetare Nivå 1
  Jag har jobbat med PBL osv i va 6 år som bygglovshandläggare och byggnadsinspektör.

  För att kunna göra en bedömning så behöver man veta vissa saker innan, är det strandskydd och finns det en beslutad tomtplatsavgränsning? Hur ser bygglovet för campingen ut dvs hur är campingen utformad på situationsplanen sedan är det som många skriver angående brandskyddet och även dagvatten hateringen på området.

  Kommunen kan bestämma angående utformningen av campingen under bygglovshanteringen. Men efter bygglovet är klart så kan inte kommunen bestämma annat än det som lagen säger. Om man inte beslutar om en områdesbestämmelse.
   
  • Laddar…
 9. M
  Medlem Nivå 1
  Hej,

  Du säger att campingägaren säger att 'kommunen säger att man inte får bygga altan'. Detta kan innebära en av två saker:

  1. Campingägaren vill inte att du bygger en altan och skyller på kommunen (lite taskigt kanske, men vill campingägaren inte att du bygger en så får du finna dig i det).
  2. Campingägaren är bunden av ett beslut från kommunen. Beslutet kan vara ett generellt beslut (ex. detaljplaneregler) eller ett specifikt beslut (ex. bygglov för campingen).

  Oavsett typ av beslut så ska detta beslut finnas skriftligt och tillgängligt från kommunen. Fråga campingägaren eller kontakta kommunen. Beslutet ska vara så detaljerat att det framgår vad som får (eller inte får) göras samt lagregler för bemyndigande. När du har beslutet kan du därmed se vilka regler kommunen lutar sig mot.

  Återkom när du har beslutet, lycka till!

  M.
   
  • Laddar…
Bevaka ämnet och häng med när det uppdateras.
Bevaka