Byggahus.se

Har jag övervattnat mitt prydnadsgräs?

334 läst  4 svar

 1. Kasper i Malmö
  Medlem Nivå 3
  För en månad sedan planterade jag elefantgräs och tigergräs i min trädgård i zon 1. Jag grävde bort 15 liter sand/lerjord som dränerar ganska dåligt, och fyllde på med planteringsjord. Därefter vattnade jag rikligt några dagar i rad och sedemera bara då och då. Jag är ganska säker på att jorden aldrig har fått torka ut ordentligt. Har jag vattnat för mycket, eller behöver de kopiöst med vatten? Temperaturen har varierat mellan 4-23 grader senaste månaden. Bifogar bilder och hoppas att det finns nån Miscanthus-expert där ute!
   
 2. T
  Medlem Nivå 4
  Det är växt, du måste vänta ock se
   
 3. Bästa svaret

  B
  Medlem · Nivå 17
  Dina gräs kanske inte var helt anpassade till svenskt utomhusliv, med UV-ljus, blåst och kyliga nätter, och då kan en del blad ta stryk men det är ju sällan som hela plantan dör. Om rötterna skadades i samband med planteringen kan det hända att den mängd vatten som rötterna efter det hinner med att suga upp inte räcker till för att försörja hela plantan med tillräckligt med vatten.

  Gör ett litet hål, t.ex. med en planteringsspade, och känn hur jorden är 10-15 cm ner innan du bestämmer dig för att vattna så att du inte riskerar att övervattna heller.
   
  • Laddar…
 4. A
  Medlem · Nivå 15
  Jag har odlat Miscanthus gräs i många år och jag tror inte du behöver vara orolig. Lite skadade blad men det kan vara som Birgit S säger, det är något av en chock för växter om de kommer direkt från en skyddad växthusmiljö och ut i naturen.
  Miscanthus gräs är oerhört tåliga när de väl etablerat sig, normal bevattning räcker gott.

  Håll rent runt gräsen så de inte invaderas av gräsmattan och får onödig konkurrens, gärna en ring med rotstopp mot gräsmattan så slipper du ett evighetsgöra med rensningen.
   
 5. Kasper i Malmö
  Medlem Nivå 3
  Tack för era kloka svar! Ska gräva ner och känna efter hur fuktigt det är nästa gång som jag vattnar☺️
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: