Byggahus.se

Har jag kopplat rätt ?

1k läst  16 svar

 1. S
  Medlem Nivå 1
  Hej Peter !
  Har jag kopplat rätt på denna dosa så inte proppen går ?
   
 2. E
  Medlem · Nivå 21
  Det är ALDRIG rätt att koppla in uttag med en lampsladd.
   
 3. H
  Moderator · Nivå 25
  Du får nog beskriva lite mer om vad du vill göra, frågan går inte att besvara med så lite information.

  Kabeln vi ser på bilden är en "lampsladd", en sådan får inte användas för fast installation. Uttaget är avsett för fast installation.

  Uttaget på bilden är ojordat, hur ser det ut med övriga uttag i rummet där detta skall sitta? Det är farligt, och därför förbjudet att ha en blandad installation inom ett rum. Antingen skall alla uttag i ett rum vara jordade, eller så skall alla vara ojordade.
   
 4. MultiManOriginal
  Medlem · Nivå 8
  Det är inte tillåtet med lampsladd till fasta uttag.
   
 5. T
  Medlem · Nivå 11
  Själva kopplingen är nog riktig men det där är väl en lampsladd? Nu har jag inte koll på hur mycket ström den kabeln tål men med tanke på frågeställningens och bildens natur är nog inte en gången propp den största risken här.
  Vill inte vara näsvis men i ditt ställe skulle jag försöka hitta någon i din krets (!) som är om inte elektriker så åtminstone en vanare hempulare på el och som kan få hela bilden, på plats, över vad det är du behöver göra.

  Välkommen till BH förresten!

  edit: Oj! fyra på bollen! :crysmile:
   
 6. E
  Medlem · Nivå 18
  Köp en vanlig förgreningskontakt/grenuttag, montera den med fästklor. Då blir det en semipermanent installation som blir bättre än det som syns på din bild.
  [​IMG]
  [​IMG]
   
 7. S
  Medlem Nivå 1
  Hej på dig och tack för ditt välkomnande, då blir man glader för äntligen tog jag tag i saken och blev medlem. Jo, jag känner till att inte överbelasta ett eluttag och varför jag ställde fråga var att dosan såg så konstig ut med två små uttag mitt i och då gick proppen men sen flyttade jag om dom till utsidan och för säkerhets skull tog en bild men insåg att det är så det ska kopplas. Jag har gjort en förlängningssladd för eluttaget sitter så knepigt till och ska ha två olika lampor där, är det olagligt att använda lampsladdar till detta ? Vad jag tycker är knepigt är att jag får ha den löst liggande på golvet men inte ur städsynpunk skruva fast den på väggen, fler som anser det ?
   
 8. E
  Medlem · Nivå 21
  Ska du ha en skarvsladd så ska uttaget vara utfört för ändamålet med bla dragavlastning. Varför inte köpa en färdig skarvsladd som är avsedd till att just vara en skarvsladd.
   
  • Laddar…
 9. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Nej, inte om man gör rätt. Det har du inte gjort. Som elmont skriver så måste ingående komponenter vara avsedda för ändamålet. Mig veterligen finns inga vettiga uttag som fungerar med dragavlastning på lampsladd (SKX).

  Hur långt är det från uttaget? Om det räcker med 1,4 m så rekommenderar jag denna från Classe.

  Om du har ojordade uttag och gamla runda proppar på lamporna måste du ha ett större uttag, som t.ex. detta.

  Om du har jordade uttag och gamla runda proppar på lamporna som inte passar i uttagen och du försöker runda detta genom att göra en "skarvsladd" så är det inte tillåtet och det finns goda skäl till det. Därför säljs inte heller sådana produkter (i Sverige, lagligt).
   
 10. R
  Medlem Nivå 4
  Nej, den där får du inte ha liggande löst heller. Det du gjort är fel på så många sätt. Om du tänkt ha det löst liggande så är lampsladden inte det största av dem enligt mig.

  Lyssna på etompau, eller ännu bättre ta dit en elektriker som sätter upp ett uttag på rätt sätt.
   
 11. D
  Medlem · Nivå 18
  En löst liggande sladd utan dragavlasning är inte lämpligt. Även om vi struntar i regelverket.
   
 12. T
  Medlem · Nivå 11
  Ska du ha en förlängning med två uttag så tycker jag som andra att det är väl investerade pengar att köpa en färdig skarvsladd med fördelare. Strunta i huruvida det är olagligt eller ej att göra som du gjort, beakta istället att det är synnerligen olämpligt och utgör en reell fara - vilket iofs troligen är skälet till att det är olagligt. Sen hade jag ju inte dragit mig för att skruva upp både kabel och uttag på väggen om det underlättar städning, och jag hade gjort det på "rätt" sätt, dvs utan att göra åverkan på vare sig sladd eller uttag.
   
 13. T
  Medlem · Nivå 8
  Detta är så galet imo att det borde platsa i "värsta elkoppling" speciellt också när man hör förklaring :)
   
 14. Alfredo
  Besserwisser · Nivå 17
 15. T
  Medlem · Nivå 11
  Hade du kopplat både fas och nolla i plinten för jordbecket som verkar finnas på kopplingsdelen men inte på skalet (det är alltså samma bakstycke för jordade och orjordade uttag). Inte för att vara taskig och ropa på regelverk och elektriker men det är så fel att jag undrar om du är ett troll eller bara helt okunnig.

  Läs på en en vända till eller ställ frågan här innan du kopplar nästa gång innan det går illa på riktigt. Du har tidigare fått en massa tips på lämpligare material att lösa ditt problem med. Följ dem!