Vi köpte ett 1.5plans hus i september och började renovera ovanvåningen. Det var då ryggåstak och bara 145mm isolering. Vi valde att riva ner isolering och luftspalt ner till hanbjälkarna. Vi har sedan plastat in taket ut till kattvindarna och där tejpat övergången till den gamla "fuktspärren" vilket var en förstärkt papp av något slag. Sen var Firma här och isolerade med 50cm cellulosa. Ett tag efter, vid väderomslag och töväder märker jag att vissa takstolar och råspont, även vissa luftspaltar är blöta. Där masoniten på luftspaltarna är blöta, är inte råsponten blöt bakom. Inte ens fuktig!


Är det någon vänlig själv som har koll på vad som kan vara felet? Kanske det har varit såhär tidigare också, men ser inga tecken på tidigare fuktskador/vattenfläckar.
Taket är nyligt av oss i höst och är tätt så det kommer ej utifrån!

Tacksam för all hjälp så man vågar gå vidare!
 
  • Isolering av cellulosa syns i närbild, tillsammans med träbjälkar och fuktigt material ovanför, som indikerar potentiell fuktproblem.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Cellulosaisolering på vinden mot masonitskiva och träbjälkar, med tecken på fuktproblem på masoniten.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
  • Närbild av träkonstruktion och isolering på vinden där fuktiga partier syns på takstolen och råsponten.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
S
Är det frost?
Jag har svårt att begripa vad du isolerat. (Antar att rummet innanför är isolerat- tak, vägg)
Förslag: Visa uppbyggnaden ordentligt på bild.
 
Klassiskt exempel på tilläggsisolering gone wrong.
Du hade inget kondens problem med 145mm isolering, dvs värmeläckaget upp från huset höll fuktnivåerna i schack. Nu har du 500mm isolering med märkvärt mindre värmeläckage men du tillför samma mängd fukt från bostaden genom otätheter, kondens och mögel som ett brev på posten.

Din ångspärr är med andra ord för otät, tätades det inte innan lösullen sprutades in? Men det ser ut att vara lokalt vid takstolarna, utvändigt läckage?
 
Ser ut att vara väldigt dålig luftspalt endast 13mm plyfa remsa. Brukar väl vara bredare.
 
B
Har ni tillräckligt undertryck i huset? Självdrag ftx eller mek frånluft?
 
  • Gilla
Intet
  • Laddar…
Kan du skissa upp ett tvärsnitt (med angivna mått) hur ångspärr, luftspalt och isolering är lagda? Alltså hela vägen från takpanna till insida.
 
Kan vara ett resultat av överambitiöst beteende.
Jag har tilläggsisolerat en liknande vind med likadant material utan något som helst problem med fukt.
Skillnaden är att jag var
lat och snål. Så isoleringen sprutades ut, ovanpå det kvarvarande sågspånsditot. Inte heller brydde jag mig om att fuktspärra undertaket vilket skulle blivit både komplicerat, dyrt och dåligt. Några luftspalter spikade jag inte heller upp. Tog istället kväll och några Pilsner och tänkte -"det där med luftspalt ordnar sig nog vid första höststorm". -Skål på mig själv!🍺

Jag tror att TS fuktspärr tvingar inomhusluften upp på vinden genom några enstaka smala passager där fukten kondenserar på den kalla vinden på en mycket begränsad yta. Före fuktspärren sipprade fukten upp på vinden överallt vilket spred ut fukten på en hundrafalt större yta. Något hus med den konstruktionen är byggda för att tåla.
Den ökade isoleringen förvärrar kansk effekten men jag tror inte att den är grundorsaken till TS problem.

Min lathet har gjort att mitt innertak släpper igenom fukt precis överallt, som det alltid gjort utan några som helst fuktproblem, trots en isoleringen på 60cm.
 
  • Gilla
Lovsångsledaren och 5 till
  • Laddar…
Här är en bild med förklaring på hur jag gått tillväga. Blått är det gamla med 145mm isolering och vad jag tror är en ångbroms och ingen ångspärr iom att det är papper.

Rött är där jag har plastat, och utgör tak i boutrymmet. Allt är såklart tejpat i skarvar och runt stödbenen som bildar kattvinden.

Gult är där ny isolering har sprutats in. All isolering och luftspalter ovan den nya isoleringen är såklart borta.

Det är alltså fortfarande 145mm isolering i taket som utgör snedtak inne, både i boyta och kattvind. På kattvindarna är det kvar vad jag tror är en ångbroms, boytorna är plastade med ångspärr.

det är bra drag på vinden och luftspalterna funkar!!
Fukten är inte konstant hela tiden utan uppstår när det går från kallt till varmt ute.
 
  • Taksektion med åtgärder: Blått markerar 145mm isolering, rött visar plastad del och gult indikerar ny sprutad isolering. Tejpat runt stödstrukturer.
    Inloggade ser högupplösta bilder
    Skapa konto
    Gratis och tar endast 30 sekunder
Klicka här för att svara
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.