Har högt sus i radiatorerna

350 läst  5 svar

Nästa tråd i Fjärrvärme & gas
 1. Z
  Medlem Nivå 1
  Hej alla kunniga här på forumet, hoppas det inte blir för mycket läsning men lär mig med tiden är trotts allt ny på forumet;)

  Jag har haft problem med mina radiatorer som susar högt varje höst och varje vår när radiatorerna går igång. Har haft så nu i 6 år och jag börjar tröttna kraftigt. Har pratat med styrelsen men de säger att allt är i sin ordning. Det har upptäckts att man tappar trycket i de slutna expansionskärlet så man får fylla på manuellt. Det är en gamal lägenhet jag bor på bv där jag har rediatorstam som går upp till övriga lägenheter. Det är den som jag hör snuset det går genom väggar och golv, finns det någon som har kunskap vad som orsakar detta? Jag själv har gissat på att man fyller på vatten då det tappar trycket samtidigt som fler luftar sina radiatorer inkl mig själv.
  Någon?
   
 2. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 12
  Vet inte men suset borde bero på hastigheten på vattnet i rören.
  Föreslå för styrelsen att byta till en tryckstyrd pump så kanske hastigheten i rören sänks lite utan att systemet funkar sämre.
   
 3. A
  Medlem Nivå 7
  Hög strömningshastighet i vattenledning orsakar ljud, t.ex. susande. Ju högre strömningshastighet desto högre susande. Hög strömningshastighet behöver inte föreligga i hela ledningen, utan det kan vara en förstrypning på rörledningen, där hög strömningshastighet uppstår. Det kan vara en ventil som står strypt, dvs inte helt öppen. Eftersom vattenledningar är av metall fortplantar sig ljudet i rörledningen och det kan därför vara svårt att avgöra precis på vilket ställe susandet kommer ifrån.

  Om allt radiatorvatten(framledning, dvs varma vattnet) till alla lägenheter i fastigheten passerar den stamledningen du nämner, då om alla radiatorerna i lägenheterna har sin reglerventil(termostat) fullt öppen, då fås maximalt hög hastighet i din stamledning och därmed högsta susningen. (och klart även hög strömningshastighet i returledningen) Om äldre hus med dålig värmeisolering i väggarna, kan det vara så att de boende måste ha termostaterna fullt öppna för att få acceptabelt varmt. Det kan också vara så att den som sköter pannan har ställt ner framvattentemperaturen(för att spara på värmen) och då måste de boende öka sina termostater, vilket medför högre strömningshastighet i din stamledning, för att få acceptabelt varmt. Om gammalt hus från 1960-talet, då oljepannan användes, då hade man hög framvattentemperatur och inte så hög strömningshastighet din stamledning. Nu kanske ni har annan värmekälla?

  Har ni termostat på varje radiator, så ni själva kan ställa in temperaturen i ett rum?

  Vad är gammal lägenhet? 10 år gammal, eller 100 år?

  Det kan vara värt också att lufta dina radiatorer. Dvs öppna luftningsventilen på varje radiator för att få ut luften ur radiatorn.

  Att trycket tappas i expansionskärlet och vatten måste fyllas på, tyder på en vattenläcka, men kan vara liten läcka som är svår att finna. Men frågan är hur snabbt trycket tappas, 1 h? 1 vecka? en månad?
   
  Redigerat 8 okt 21:11
 4. A
  Medlem Nivå 7
 5. Z
  Medlem Nivå 1
  Hej igen jag har haft fullt upp med livet. Tack Åsa för ditt svar, sitter pumpen på varmvatten cirkulationen eller?
   
 6. Åsa Lund
  Husägare · Nivå 12
  Nej, sitter på radiatorkretsen.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: