Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Har fritidshus på arrendetomt, vill köpa loss tomten, hur gör man med lån?

 1. In silva
  Medlem · 10 inlägg

  In silva

  Medlem
  Jag köpte ett fritidshus för ett par år sedan som står på en arrendetomt. Jag tog ett privatlån samt av besparingar för att kunna köpa själva stugan. Nu kan markägaren tänka sig att stycka av tomten och sälja den till mig. Jag vill gärna köpa loss den då jag redan nu har lagt ner mycket tid, svett och pengar på både hus och tomt. Har förstått att det är lång handläggningstid hos lantmäteriet, så jag och markägaren har hittills bara sagt att vi kan skicka in en ansökan så fort som möjligt. Vi har ännu inte diskuterat pris och det kan ju bli fråga om att ta dit en mäklare för värdering. Nu till min fråga: hur gör jag med finansieringen? Jag ringde banken jag har mitt privatlån i. De tyckte jag skulle göra en låneansökan om bolån på nätet, som jag sen kan använda för att lösa privatlånet. Men för ett bolån måste jag ha en kontantinsats, och den har jag ju redan lagt i huset? Och när man söker på att köpa tomt, så står det att man inte kan ta bolån för endast en tomt... Men jag har ju ett fritidshus på tomten. Jag blir lite förvirrad här. Är det någon här som vet?
   
  • Laddar…
 2. Unikt namn
  Medlem · 1 362 inlägg
  Fyll i blanketten efter bästa förmåga och kontakta sedan banken igen.
  Att köpa loss tomten under befintlig stuga är nog inte så vanligt förekommande att det finns färdiga mallar på webben för det.
   
 3. In silva
  Medlem · 10 inlägg

  In silva

  Medlem
  Nej, det är väl så. Lite störigt dock att jag ringde banken först för att förklara, eftersom det kanske inte är det vanliga (men det kan ju inte heller vara första gången det händer?) men blev ändå hänvisad till deras standardformulär där jag snabbt gick bet…
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 47 303 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Kontantinsatsen skall ju räknas mot den totala värderingen av fastigheten. Alltså tomt plus byggnad.
   
 5. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 15 422 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Brukar gå till såhär:

  1. kom överens om ett pris på tomten
  2. Prata med banken om hur du går vidare. Banken kommer säga: gör en värdering (av både hus och tomt) av banken godkänd mäklare eller värderingsman
  3. Ansök om styckning
  4. Ansök om bolån, du får förmodligen låna Max 75 eller 85% av värderingen.
  5. Köp skumpa :)
   
 6. T
  Allvetare · 1 264 inlägg
  Jag tror inte du har mycket nytta av en mäklare med annat än att den kan uppskatta värdeökningen på din stuga med friköpt/arrende -tomt, själva tomten utan hus är ju i princip värdelös så priset bör ju bli vad det är värt för dig inklusive att du tar alla förättningskostnader. Om mäklaren uppskattar värdeskillnaden till 500.000kr så är det väl en riktpunkt sedan får du ju kolla vad du har råd med o som sagt inte glömma att du då behöver räkna med kostnaden för förrättningen, lagfart samt pantbrev om du nu har ett bostadslån istället.
   
 7. In silva
  Medlem · 10 inlägg

  In silva

  Medlem
  Just det, jag kom på det också. Totalpriset tomt+stuga. Och där har jag ju redan gjort en kontantinsats. Lånar resten som bolån och betalar av privatlånet med det. Undrar om bank tänker som jag
   
 8. In silva
  Medlem · 10 inlägg

  In silva

  Medlem
  Gillar din lista!
   
 9. In silva
  Medlem · 10 inlägg

  In silva

  Medlem
  Är det inte brukligt att det är den som styckar av tomten från sin fastighet som tar kostnad för förrättningen? Läggs väl iofs direkt på priset för tomten antar jag…
   
 10. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 15 422 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Japp
   
 11. T
  Allvetare · 1 264 inlägg
  Det blir ju alltid markägaren som måste betala i första ledet men efter som tomten inte ska ut till öppen försäljning så antar jag att markägaren ser sig vilja ha X kr för marken för att tycka det är värt att göra och på det priset läggs övriga omkostnader.
   
  • Laddar…
 12. K
  Medlem · 2 447 inlägg
  Ring banken och säg att du vill ha ett möte med någon. Kan väl inte vara ngt problem o få lån på det upplägget
   
  • Laddar…
 13. In silva
  Medlem · 10 inlägg

  In silva

  Medlem
  Det låter bra. Ja jag får nog boka ett besök. Ha med alla papper och kunna förklara ordentligt. Ja jag tycker inte det borde vara det... Nackdelen med att boka besök hos min bank blir kanske att jag blir hänvisad att ta lånet där, och inte kunna scouta runt för lägsta möjliga ränta.
   
 14. SågspånPappspikEternit
  Husägare · Småländska höglandet · 2 244 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Husägare
  Det brukliga är att säljare och köpare kommer överens om hur kostnaden för avstyckningen ska fördelas.

  Tillägg: vad gäller tiden har du gott om den varan för att ordna ett fördelaktigt bolån. Det kan ta upp till ett år från det att ni skriver köpekontrakt, du betalar handpenning och ni ansöker om lantmäteriförättning - och avstyckningen till sist vunnit laga kraft och du kan betala slutlikvid och bli lagfaren ägare.
   
  • Laddar…
 15. In silva
  Medlem · 10 inlägg

  In silva

  Medlem
  Sant, bra att du påpekade det. Funderar dock ändå på att gå till banken först för att få ett hum om vad jag kan låna. Så vi inte kommer överens om ett pris som jag sen inte får lån till.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.