Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hantverkaren vägrar medverka vid besiktning

 1. K
  Medlem · Stockholm · 75 inlägg

  kimse944

  Medlem
  Vår snickare är nu klar och vi har läst att man bör anlita besiktningsman för att få en opartisk vy på jobbet som gjorts. Dock, när vi tog upp detta med vår snickare så svarade han först inte alls på våra förslag (via email & sms) och sen efter påminnelser och samtal så säger han att han inte kommer medverka vid besiktningen utan ber oss skicka protokollet och ska sen komma med en egen besiktningsman. Vi tycker beteendet är väldigt märkligt och blir mer än tidigare övertygade om att en besiktning är på sin plats.

  Vi har även föreslagit att snickaren kan föreslå annan besiktningsman eller hjälpa oss förstå om det är något fel med just den vi har hittat men det har han valt att inte svara på.

  Vi har ingen tidigare erfarenhet av detta beteende från hantverkare och blir oroliga för orsaken (så klart).

  Finns det några juridiska konsekvenser av att snickaren vägrar medverka vid besiktningen? Annat man bör tänka på ??
  (det vi gjort är utbyggnation av rum, uterum och bygge av friggebod i lösvirke. En del fel är vi medvetna om som vi redan lyft med snickaren)
   
 2. R
  Medlem · 2 644 inlägg

  RoBo

  Medlem
  Finns inget krav att hantverkarna behöver vara med vid besiktning. Men borde vara ren självbevarelsedrift att vara med.
   
 3. A
  Husägare · Kalmar Län · 14 965 inlägg

  AndersSPremiumikon: Trä

  Husägare
  Får jag gissa så har ni haft en del dialoger med snickaren om det gjorda arbetet och ni är kanske inte eniga om dess utförande.
  Vi vet ju inte vem av er som har rätt och snickarens inställning kanske är att han har rätt.
  Men som noterats, finns inget avtal på att utfört arbete ska besiktas med utförande på plats så kan snickaren neka att medverka.
  Vad som sedan händer efter besiktningen är helt beroende av dess utfall.
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 45 920 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Hantverkaren behöver inte medverka. Men då blir heller inga synpunkter från hantverkaren tagna till protokollet. Hantverkaren har ingen rätt att låta egen bes. man besiktiga. Är han inte nöjd med protokollet så har han en möjlighet att begära en överbesiktning. Det är ovanligt och dyrt. Och han har fortfarande ingen rätt att själv välja bes. man.
   
 5. D
  Besserwisser · E · 20 426 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Om det är fel som man vill att hantverkaren ska åtgärda så måste han ju få titta på felen. Jag har mycket svårt att se att man då kan förbjuda honom att ta med en annan sakkunnig.
   
 6. findus42
  Fornlämning · stockholm · 2 486 inlägg

  findus42Premiumikon: Hand

  Fornlämning
  Vi vet för lite. Hur mycket plats för spekulationer som helst.

  T ex.
  Kan hända att hantverkaren varit hos klienten någon vecka som det går att fakturera för. Hen anser att jobbet motsvarar branchstandard eller är bättre gjort. Hen vet att en petig besiktningsman kommer hitta någonting, vad som helst, att anmärka på därför att det alltid går att göra det om jobbet motsvarar standard.

  Att utöver den tid hen lagt på att sälja in jobbet dessutom slösa bort en halvdag med att hänga i hasorna på ett par amatörer som skall tycka en massa gör att den ofakturerbara tiden närmar sig hälften av den fakturerbara.

  Bättre då att lugnt avvakta rapporten och sedan besvara fånerier med att skicka kopia på rätt sida i AMA.

  Är det något som faktiskt är fel som hen missat är det naturligtvis självklart att genast åtgärda felet.

  Men... som redan sagts vet jag för lite.

  Mvh Findus
   
 7. H
  Moderator · Stockholm · 45 920 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Självklart måste hantverkaren titta och kan ta med sig vilka experter han vill, som kan hjälpa honom att åtgärda brister. Men det finns ETT giltigt besiktningsprotokoll. De anmärkningar som finns i protokollet skall åtgärdas, alternativt så får hantverkaren begära en överbesiktning. Vid en ev. tvist hamnar bevisbördan på hantverkaren. Protokollet gäller såvida han inte kan bevisa att bes. mannen har fel.
   
 8. D
  Besserwisser · E · 20 426 inlägg

  Daniel 109Premiumikon: Hand

  Besserwisser
  Du kan skriva hur många besiktningsprotokoll du vill. Jag förstår inte problemet. Ett besiktningsprotokoll är inte en absolut sanning, om det inte finns ett avtal där hantverkaren flrbindet sig att följa besiktningsmannens anmärkningar så måste han inte det. Det är ju en ett bra dokumet om det blir en konflikt, men inte mer värt än ett protokoll från en annan oberoende besiktningsman bara för att det är först. Du måste ha missförstått något.
   
  • Laddar…
 9. E
  Medlem · jämtland · 21 726 inlägg

  elmont

  Medlem
  Tar man ensidigt in en besiktningsman blir protokollet inte mer "tvingande" än om kunden själv besiktigat. Besiktningsmannen ska vara godkänd av bägge parter och vara fristående från utförare och kund OM man inte kommit överens om nått annat.
   
 10. elpaco
  Nybyggare · Västra Götaland · 4 167 inlägg

  elpaco

  Nybyggare
  Vad är det snickaren har snickrat? En trappa eller ett hus? Lite olika konsekvenser ..
   
 11. Staffans2000
  Bannad · 10 830 inlägg
  Hade du läst första inlägget hade du förstått.

   
 12. K
  Medlem · Stockholm · 75 inlägg

  kimse944

  Medlem
  Det jag främst är ute efter är att få en oberoende syn på arbetet som utförts. Det har varit saker som vi påpekat och många har åtgärdats men det är nog främst det vi inte ser som en "specialist" kan se jag är ute efter.
   
 13. elpaco
  Nybyggare · Västra Götaland · 4 167 inlägg

  elpaco

  Nybyggare
  Du tror inte forum blir trevligare platser om man hjälps åt istället för att förutsätta att andra användare är lata och ignoranta när de missar en halv mening?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.