Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Hantverkaren drog sladdarna till LED-downlightsen inne i överskåpen!

 1. C
  Medlem · 29 inlägg

  _Claes_

  Medlem
  Hej,
  Jag köpte nyligen en lägenhet med ett 12 år gammalt IKEA-kök, som jag tyckte var så pass fräscht att jag bestämde mig för att endast låta byta de fula täcklisterna och halogenlamporna under överskåpen mot en täckskiva med spotlights i. Det blev även ett 1-stavigt vitt parkettgolv och spotlights i taket istället för de fula plafonderna, samt ljusgrå väggar.

  Ovanpå köket sitter en gammal täckskiva som jag kom överens med arbetsledaren om att låta sitta kvar, eftersom jag inte ville lägga för mycket pengar på att fixa till detta kök. Så här såg det ut före:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_7318.jpg


  Nya downlights fälldes in i täckskivan Förbättra från IKEA (8 st Malmbergs MD-305, LED, 9W, 230V). De gamla lamporna under köksskåpen styrdes med en strömbrytare på väggen, och för de nya sattes en Schneider universaldimmer på samma ställe. Det följde med tre stycken drivare till varje set om 3 downlights och elektrikern använde alla tre. Tycker resultatet utvändigt blev bra:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_7369.JPG


  Nu till det tråkiga. Elektrikern har dragit alla downlight-kablar INUTI överskåpen och gjort stora, fula hål i dem. Jag blev helt paff när arbetsledaren ringde mig och berättade detta. Tydligen hade elektrikern ringt honom och frågat hur de skulle dras. Arbetsledaren menade då att eftersom vi inte skulle bygga om täckskivan ovanför väggskåpen så var den enda möjliga lösningen att dra kablarna inuti skåpen, men han hörde inte av sig till mig innan och stämde av.

  Men detta måste vara rent struntprat? Täckskivan uppe i taket sitter ju inte ihop med överskåpen. Det måste ju ha gått att skruva ned skåpen och dra kablarna bakom på något sätt, samt lägga drivdonen ovanpå skåpen t.ex.? Alternativt haft endast ett, mer kraftfullt drivdon på lämplig plats och dragit samtliga kablar infrästa i täckskivan hela vägen?

  Detta ser ju för bedrövligt ut. Vad tycker ni? Vi har en slutinspektion på torsdag. Vad kan jag göra? Reklamera och vägra betala en del av notan för hela renoveringen (golvrivning och läggning, målning, nya strömbrytare och dimmers, trall på balkongen osv.)? Hur mycket är rimligt att dra av i så fall? Om jag tar dit en annan elektriker som gör det bättre förblir ju skåpen förstörda. Kanske kan täcka hålen med något slags plastplugg. Alternativt lägga kablarna i en kabelkanal. Köket är som sagt relativt gammalt, och det kommer ju stå glas, tallrikar osv. för, men jag tycker ändå detta är supertrist.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  IMG_7377.jpg


  Tack för er input!
   
  • Laddar…
 2. Peter2400
  Medlem · Västkusten · 5 387 inlägg
 3. RoTe
  Medlem · Uppsala · 1 187 inlägg

  RoTe

  Medlem
  Märkligt att man inte lägger det i en kabelkanal.
   
 4. E
  Medlem · 5 656 inlägg
  Oroa inte, täck med något vitt som sagt så blir det osynligt. Givetvis kan du ifrågasätta hur det lämnades, men det betyder inte att du inte behöver betala fakturan.
   
 5. S
  Medlem · 565 inlägg
  Frågan är väl vad du beställde och hur det överensstämmer med det som levererats. Det är bara vid en skillnad mellan dessa saker du bör klaga...

  Det jobbiga med installationen blir ju att hålla rent. Ett eventuellt alternativ hade varit att fräsa spår på på ovansidan av täckskivan, kört ner kablarna där och eventuellt tejpat fast dem eller nåt så att de inte smet under monteringen. Det hade dock krävt betydligt med tid och varit med omständigt, speciellt om det var både elektriker och snickare på plats. Drivdonen hade givetvis inte fått plats utan behövt annan placering, vilket är lite trixigt eftersom man dels vill ha dem så högt upp som möjligt i skåpet men samtidigt att de inte ska passera någon hylla, samtidigt som hyllorna ska gå att flytta i höjd...
   
 6. S
  Medlem · Stockholms · 2 141 inlägg

  sunqan

  Medlem
  så länge TS är en vanlig konsument, ska han inte behöva beställa på nåt särskilt sätt för att få det fackmässigt utfört.
   
 7. K
  Medlem · Skåne · 493 inlägg

  Kortling

  Medlem
  Är det inte fackmannamässigt?
   
 8. L
  Medlem · 323 inlägg
  Såg inte så farligt ut med det där längst inne i skåp man aldrig tittar så noga i och som dessutom brukar vara fyllda med saker. En täcklist och du kommer garanterat aldrig märka det
   
 9. L
  Medlem · Halland · 5 686 inlägg

  lordi

  Medlem
  En liten kabelkanal löser det där.
   
 10. J
  Medlem · 1 678 inlägg
  TS vill ha det så billigt som möjligt, men då vill TS att snickaren/elektriker ska plocka ner alla skåp för att dra matningskablarna bakom el ovanför skåpen!? Tror inte TS förstår vilket merarbete det inneburit.
  Sen tror jag nog täckskivan ovanför skåpen visst sitter ihop med skåpen, det är brukligt....
  Kanske både skåp och täckskivor är infogade och inmålade....
  Tycker TS ska vara nöjd och glad, och som andra sagt, det enda man kan gnälla på att elektrikern kunde täckt in kablarna i en kanal direkt.
   
 11. C
  Medlem · 29 inlägg

  _Claes_

  Medlem
  Tack för era svar!

  Var har jag skrivit att jag ville ha det så billigt som möjligt? Jag begränsade renoveringen till att sätta en täckskiva för att köket var fräscht, men det är inte samma sak som att be hantverkarna göra snabbast möjliga, slarviga och fula lösning för att det ska bli billigt.

  Nej, jag tog en närmre titt och det såg inte ut som att de satt ihop. De är inte målade heller eftersom täckskivan ovan också är i högblank folie. Vill ha det så billigt som möjligt under förutsättning att det blir snyggt och fackmannamässigt gjort. Och när en situation uppstår när beslut måste fattas som eventuellt innebär merkostnad förväntar jag mig att arbetsledaren ringer mig och frågar. Hade alla gånger betalat för en arbetsdag extra för att slippa kablar i skåpen. Och med en list inne i skåpet tappar man ju lite utrymme.

  Om du läser mitt inlägg igen så var placering ovanpå skåpen en frågeställning. Huvudsaken är att dragningen inte skulle vara synlig.

  Dessutom sticker det nu upp en massa skruvar i skåpen pga att fel skruvhuvuden använts(?), eller snarare för att han gjort ett lapptäcke istället för att använda endast en enda 60 cm djup täckskiva som jag köpt och lämnat i lägenheten (maxdjupet är 55 cm).

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  478F85D3-42C2-4D9A-AA9F-AB88B72969E8.jpeg


  Läxan är väl att man får övervaka arbetet mer noggrant nästa gång.
   
  Redigerat 10 mar 2021 08:30
 12. R
  Bannad · Mellan Sverige · 137 inlägg

  Rörmokaren84

  Bannad
  Sätt en list.

  Du menar väl inte på fullaste allvar att du trodde att elektrikern skulle skruva ner hela köket för att dra det bakom.

  Tycker han gjorde rätt, sen kan du sätta dit en vit list som döljer.
   
  • Laddar…
 13. S
  Medlem · kronoberg · 111 inlägg

  stefan57

  Medlem
  Helt Ok installation,men sätt dit en ellist,så blir det jättebra
   
 14. C
  Medlem · 29 inlägg

  _Claes_

  Medlem
  Elektrikern var själv osäker så han ringde arbetsledaren. Men arbetsledaren struntade ju i att fråga mig vilket jag stör mig mest på. Självklart skulle detta ha lösts på ett snyggare sätt om jag fått frågan, oavsett om det kostat några tusenlappar extra.
   
 15. O
  Medlem · 95 inlägg

  oddan

  Medlem
  Tycker det ser förjävligt ut och hade aldrig nöjt mig med det där. Är 100% på TS sida här. Om det så tar 2 extra dagar så hade dom fått ta det för att göra ett snyggare jobb.

  Edit: Om det så innebär att montera ner hela köket
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.