Byggahus.se

Hantverkare vill inte färdigställa bygget men fortsätter skicka fakturor för byggmaterialet.

 1. Hali Liu
  Medlem · 14 inlägg

  Hali Liu

  Medlem
  Hej, vi har anlitat en hantverkarfirma som ska bygga en attefallstillbyggnad för oss samt att gjuta ett betonggolv i källaren. Det är två projekt som kom med två olika offerter. Arbetet skulle ha börjat i slutet av maj och blir klar i augusti i år. Bygget satt igång i juni och de fakturerade oss direkt 20% av totala kostnaden som och kallade det för etableringskostnader, vilket vi betalade. I juli ringde projektledaren och ville dra sig ur i båda projekten pga att de har fått för många uppdrag, istället kan en annan hantverkarfirma från hans bekant kan ta över. Han hävdade att arbetet kunde göras omgåendes och det ska inte påverka oss varken tidsmässigt eller kostnadsmässigt. Vid den tillfälle hade de endast gjutit en betonggrund på 14,1 kvm på attefallstillbyggnaden. Det visade sig senare att den nya hantverkare tackade nej till övertagande av resten av bygget på attefallstillbyggnaden. Dessvärre fortsätter den gamla hantverkarfirman skicka oss fakturor för byggmaterialet som de har köpt samt VVS kostnader som avser golvgrunden på 14,1 kvm. Utöver det de drygt 200 tkr vi redan betalat dem vill de ha ytterligare 118 tkr för byggmaterialet och VVS, för ett arbetet endast värt 30-50 tkr, dvs gjutning av en golvyta på ca 14 kvm. Vi bestrider självklart fakturorna varpå de hotar med inkassobrev. Vad kan vi göra? Vilka rättigheter har vi? Tacksam för alla förslag!
   
  • Laddar…
 2. H
  Medlem · 492 inlägg
  Har ni fast eller löpande pris?
   
  • Laddar…
 3. pelle plåttak
  Verktygstokig · Estocolmo · 690 inlägg

  pelle plåttak

  Verktygstokig
  Mycket som är oklart .
  Har ni avslutat kontraktet med första hantverkarfirman eller anlitar ni dom fortfarande och en underentrepenör gått in och kört projektet . Eller har ni skrivit nytt avtal med nya firman
   
 4. N
  Medlem · 69 inlägg

  NorraS

  Medlem
  Jag tolkar det som att entreprenören avsagt sig uppdraget och att den hänvisade entreprenören inte heller tog uppdraget? Ni har alltså en gjuten platta men ingen som jobbar vidare?
  Finns det inget skriftligt på vad som är överenskommet kring avbrutet arbete så bör du bara betala för vad som faktiskt levererats, alltså en gjuten platta.
  Entreprenören kan inte fakturera dig för något som de inte levererat, och eftersom de förfakturerat 20% på något som de sen inte avser uppfylla, så bör de betala tillbaka det överskjutande till dig.
   
 5. Hali Liu
  Medlem · 14 inlägg

  Hali Liu

  Medlem
  Vi hade fastpris, 2 st kontrakt för respektive projekt. Nu avbröt de avtalet men vill vidarefakturera oss byggmaterialet som de fick från sina leverantörer för bygget som de inte ska färdigställa.
   
  • Laddar…
 6. Hali Liu
  Medlem · 14 inlägg

  Hali Liu

  Medlem
  Tack! Ja, din tolkning av situationen är korrekt, och vi anser inte heller att en gjutgrund på 14 kvm med VVS värmegolv dragning behöver kosta över 200 tkr därför vill ha pengarna tillbaka. Tyvärr är denna firma så fräck så de vill ha ännu betald från oss för lösa material som levererat till oss men inte vill bygga klart.
   
 7. em72
  Renoveringsnovis · Västra Götalands län · 135 inlägg

  em72

  Renoveringsnovis
  Så jäkla dåligt av firman, de har tagit på sig mer uppdrag än de klarar av, så de dumpar er OCH förväntningar att ni ska betala ännu mer, helt galet. Om de bryter ingånget avtal så kan ni ha rätt till skadestånd om ni får ökade kostnader, tex om kostnaden att färdigställa mha en annan firma blir högre, men det kräver att ni stämmer firman och det kan bli både dyrt och krångligt, så det är inget jag rekommenderar. Eftersom ni redan har betalat 200.000 och de nu kräver er på ytterligare pengar så hade jag gömt undan materialet som är levererat, och sagt att de kan få tillbaka materialet när de betalar tillbaka era pengar (minus skälig kostnad för plattan) och om de inte betalar tillbaka pengarna så hade jag behållit materialet utan att betala något mer, dvs kvittat materialet mot de pengar som firman är skyldig er. Vad du än gör så betala inget mer förrän detta är utrett. Om ni får inkassokrav så bestrid dessa till inkassobolget, du behöver inte vara rädd för kronofogden eller att få betalningsanmärkningar så länge det pågår en tvist och du meddelar detta till inkasso/kronofogden.
   
 8. H
  Moderator · Stockholm · 47 727 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Du skall givetvis inte betala en krona ytterligare.

  Meddela dem att de antingen kommer och bygger färdigt, NU. Eller så kommer du att ta in en annan firma som bygger klart, och du kommer att debitera ev. kostnader mot firman.

  Det finns ett bindande avtal, firman är skyldig att hålla dig skadeslös om de inte kan färdigställa bygget. Du har alltså rätt att få det byggt för den avtalde kostnaden, även om du måste ta in en annan dyrare byggare. Dessutom minus förseningskostnader.

  I praktiken kommer du troligen aldrig att kunna få tillbaka några pengar av firman.

  Och som en lärdom för andra som läser tråden. Betala ALDRIG ett förskott. Att de etablerar tillför inget värde, och skall därför inte betalas, förrän etableringen har resulterat i något av värde för dig.

  Var inte rädd för deras inkassohot. Bestrid till inkassobolaget. De kan ta det till kronofogden (troligen inte), bestrid. Kronofogden lägger ned direkt om du bestrider. De får ta det till tingsrätten, där finns inte en chans att de vinner.

  En betalningaanmärkning mot dig blir det först om du förlorar i tingsrätten, och då ändå inbte betalar (OM det finns en tingsrättsdom, så kan kronofogden driva in).
   
 9. Villa vista
  Allvetare · Stockholm · 1 772 inlägg

  Villa vista

  Allvetare
  Ni har redan betalt för mycket. Betala ingenting mera, bestrid alla fakturor skriftligt. Skriv att ni ej godkänner att firman frånsäger sig uppdraget.
  Kontakta ert försäkringsbolag för juristhjälp för ni har rätt att få tillbaka de 200 tkr samt ev skadestånd pga avtalsbrott.
   
 10. N
  Tillbyggare · Karlskrona · 2 069 inlägg

  NoOne2k

  Tillbyggare
  Jag säger som övriga, har de levererat material om möjligt se till att låsa fast det. Har du ett påskrivet avtal kan du stämma dem för kontraktsbrott och för dina uppkomma kostnader. Försök sköta som mycket kommunikation som möjligt skriftligt eller spela in era samtal för framtida bevisning.

  Firma har rätt att ta betalt för utfört arbete och levererat material, det kan vara läge att ta in en besiktningsman för att bedöma den kostnaden.

  Frågan är man man vill att firman ska fullfölja avtalet eller inte. Kommer ni inte vidare upplys dem lugnt och sansat om att du kan komma att stämma dem för avtalsbrott och dina uppkomna kostnader för att slutföra byggnationen.
   
 11. G
  Medlem · Stockholm · 189 inlägg

  globaljuggler

  Medlem
  Har ni accepterat hävningen av avtal, eller finns det fortfarande ett avtalsförhållande mellan er och företaget?
   
 12. Hali Liu
  Medlem · 14 inlägg

  Hali Liu

  Medlem
  Tack! Ja, vi har bestridit fakturorna skriftligt och ska anlita en jurist för att gå vidare… jättetrist situation och kan inte förstå att byggbranschen i Sverige är så här mörkt och oreglerad.
   
 13. Hali Liu
  Medlem · 14 inlägg

  Hali Liu

  Medlem
  Tack för svaret! Det som vi råkade ut och helt galet och obegripligt, att det överhuvudtaget finns sådana hantverkarfirma i marknader som bygger sin affärsidé på att lura folk. Inte bara vår dröm är krossad utan flera månaders lidande av stress och oro… ja, vi har bestämt att stämma firman eftersom vi tror fortfarande på rättvis i lagens mening.
   
 14. Abbii
  Medlem · 40 inlägg

  Abbii

  Medlem
  Ring en advokat/jurist. Be dem skicka en varning om stämning i tingsrätten.
  Advokaten kommer vilja stämma företaget för kontraktsbrott. Att företaget hotar med inkasso är för att du ska bli rädd.

  Ta med advokaten och informera läget till dem. Om de inte lyssnar gå vidare.
   
 15. Hali Liu
  Medlem · 14 inlägg

  Hali Liu

  Medlem
  Hej, nej, när han ville säga sig ifrån uppdraget gjorde han muntligt genom att ringa oss, samtidigt erbjöd en lösning att en annan firma som han känner kan ta över, och det ska inte påverka oss på något sätt. Men det visades senare att det var ett lögn. Vi skrev senare till honom att vi inte accepterar upplägget, och frågade hur han tänker lösa det? Men han svarar inte på frågan utan bara hota oss med kronofogden.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.