Handräckning - granne försöker använda min privata väg

100k läst  372 svar

 1. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Nu är ju detta helt OT, men var tänker du dig att man får plocka bär om man inte får plocka på mark som ägs av någon? Endast på kommunal mark, eller hur menar du?
   
 2. K
  Medlem Nivå 6
  Nej, jag menar att man inte får plocka bär på mark som ligger i direkt anslutning till ett bostadshus.
  Jag skulle aldrig gå in på vår mark om jag inte bodde där, för det ligger i min värld för nära huset. Det är dessutom ganska öppet mellan vårt och grannens hus. I skogen bakom huset skulle det inte störa mig om nån var.
   
  • Laddar…
 3. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Allemansrätten gäller inte i det som anses tillhöra hemfridszonen. Exakt vad det är är lite flytande, men bara för att du ser 100 meter in i skogen från ditt hus betyder det inte att skogen inom 100 meters radie är fredad från bärplockare.
   
  • Laddar…
 4. K
  Medlem Nivå 6
  Nej, men jag skulle aldrig själv gå särskilt nära ett hus. Man kan hålla sig på behörigt avstånd i de flesta fall.
   
 5. D
  Medlem · Nivå 18
  En bekant fick det inritat när bygglov beviljades. Så på vissa håll är det reglerat.
   
 6. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Det är vanligt om man t ex bygger där det är strandskydd. Då brukar kommunen bestämma vilken del av fastigheten man få använda som tomt. Utanför det får man t ex inte anlägga gräsmatta eftersom man då anses begränsa allmänhetens tillträde.
   
 7. harry73
  Allvetare · Nivå 22
  Och anledningen är att man behöver upphäva strandskyddet på den delen som blir tomt, och då behöver man också bestämma i förväg (vid bygglovet) på vilken del man upphäver strandskyddet.

  Även i detaljplanerat område behöver fastighetsgränserna inte stämma överens med tomtmark, och är det så kan man inte ha sin tomt utanför den delen som är tomtmark.

  Utanför detaljplanerat område och utanför strandskyddsområde är tomtens storlek mer en bedömningsfråga, och har man då ett hus på framsidan tomten och en på baksidan av tomten, med lite verksamheter emellan, blir nog hela fastigheten tomt
   
  Redigerat av moderator 4 jun 14:21
 8. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Jag stängde av Olivia0001 från tråden.
  /Moderator
   
 9. U
  Medlem Nivå 1
  Är ju inte raketforskning att förstå att han menar sitt lilla privata land du har på gården tex äpplen hallon jordgubb osv vid ditt hus....
   
 10. T
  Medlem · Nivå 10
  Nja, nu pratade ju Kirre om sin "tomt" på 1,2 hektar, dvs 12000kvm och del av den som han kan se från sitt fönster. Jag tolkar det som att han menar hela fastigheten och hela fastigheten är TROLIGEN inte tomt utan kan mycket väl omfattas av allemansrätten, dvs folk får plocka blåbär,svamp och lingon där.
   
 11. K
  Medlem Nivå 6
  Du har rätt ToRy! Jag har lite svårt att vara på den bortre delen av min tomt för jag tycker jag kommer för nära grannen. Så bara tanken på att nån okänd människa skulle plocka bär mellan våra hus är helt främmande för mig. Men det finns ju dom som är både modigare och fräckare än vad jag är...
   
  • Laddar…
 12. K
  Medlem Nivå 4
  Min erfarenhet är ett tvångsservitut något man ansöker om hos LM om man vill använda någon annans grejer. Om LM säger nej eftersom det finns en annan infart kan man inte använda det beslutet för att hindra grannen från att använda vägen olovandes. Det blir en civilrättslig fråga och man får kontakta jurist för att reda ut vad man kan göra för att hindra missbruket.
  Om grannen själv söker servitut delas inte alltid kostnaden mellan alla. Det är grannens plånbok det svider i.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: