Byggahus.se

Handräckning - granne försöker använda min privata väg

102k läst  378 svar

 1. J
  Medlem Nivå 1
  Jag har inte läst alla svar, men det finns bara en laglig sak att göra och det är att sätta upp stängsel och kraftig grind som inte kan forceras. Du kommer aldrig att få rätt den juridiska vägen även om du självklart har rätt.
   
 2. GlennB
  Medlem · Nivå 5
  Enskild väg betyder egentligen bara att man inte kan förutsätta att den är i skick och antagligen också att den inte alltid är framkomlig. "privat väg" är i princip att betrakta som "enskild väg".
  Observera dock att man inte kan skylta "privat väg" "privat område" osv utan tillstånd.

  Det är därför dessa vägar där ägaren inte vill ha annan trafik i princip alltid är skyltade med "fordonstrafik förbjuden" och tilläggstavlan "gäller ej behörig trafik", det innebär ju i princip ett förbud att köra på vägen (med motorfordon) om inte ägaren gett sin specifika tillåtelse.

  Jag har bråkat en del om det där för länge sedan när man körde först moped och sedan offroadmotorcykel, markägare med enskilda vägar brukar tro att "enskild väg" innebär att ingen annan får använda vägen, vilket är fel, men det kan bli hätska diskussioner vid vägkanten.

  Sen finns ju terränglagen också som inte är så relevant för TS, men som innebär att man i princip får köra var som helst där det finns något som ens liknar en väg - så länge det inte är skyltat att det är förbjudet.
  (i offroadkretsar brukar man säga att det gäller bara att inte köra där först, när vägen är uppkörd är det inte längre att betrakta som terräng.)
   
 3. M
  Medlem Nivå 16
  Det går alldeles utmärkt att sätta upp en skylt "privat väg", men den betyder ju egentligen ingenting om vem som får köra där.

  Lagens femte paragraf avkräver markägare tillstånd för att få sätta upp skyltar som avvisar allmänheten från områden som är av betydelse för friluftslivet. De skyltar som avses är av typen ”Privat område”, ”Tillträde förbjudet”, ”Privat badplats” och ”Ridning förbjuden”. Av lagen framgår att tillstånd ges av kommunal myndighet, att kommunens beslut kan överklagas till länsstyrelsen samt att Naturvårdsverket har det centrala tillsynsansvaret.

  https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-6492-1.pdf?pid=3800

  Observera "avvisar allmänheten" och "betydelse för friluftslivet." Om vägen går fram till en tomt och slutar där, så har den knappast betydelse för friluftslivet.
   
  Redigerat 19 maj 22:17
  • Laddar…
 4. mexitegel
  Allvetare · Nivå 22
  Precis, det är därför skylten privat då ofta sätts upp i kombination med skylten ” motorfordonstrafik förbjuden” med tilläggstavla ”gäller ej behörig trafik”.

  Det står inte i strid med det @-MH- citerar.
   
  • Laddar…
 5. B
  Medlem Nivå 1
  Jag skulle faktiskt fixa en bom i stället för att gå till Tingsrätten. Tingsrättsförhanlingar sliter oerhört på krafterna och kommer att förgifta er relation ännu mer.
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem Nivå 1
  Om det blir dyrt med en bom lägg ut några fotanglar. Det bör bli ett budskap som jag skulle reagera på. Finns mycket saker man kan göra om man inte går till Tingsrätten.
   
 7. useless
  Självbyggare · Nivå 22
  Ja, eller så skjuter du grannen nästa gång du ser honom...
   
 8. Nyfniken
  Medlem · Nivå 17
  Vad bli rimligtvis konsekvensen av det? Jo då är det bara en tidsfråga till grannen hittar på något ännu värre.
   
  • Laddar…
 9. T
  Medlem Nivå 10
  Det är väldigt många råd här som är "hämndfantasirunkerier", och olagliga. Kontakta en advokat, och gör inget drastiskt.
   
 10. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Trist situation. Varenda normal människa hade ju köpt in sig på servitutet och sluppit allt krångel.
  Det är ju inte användandet av vägen som är problemet egentligen, utan att det görs utan att du får hjälp att utföra eller betala underhållet av vägen.

  Låter som om handräckning för att få diket återställt är det enda vettiga i den situation som uppstått.
   
 11. GlennB
  Medlem · Nivå 5
  Det är väl snarare väldigt FÅ som föreslagit olagliga åtgärder.

  Advokat är väl bra om man är rik..
   
  • Laddar…
 12. O
  Medlem Nivå 2
  Prata också med andra andelsägare i vägen - markägare o.s.v. innan du tar till alltför drastiska åtgärder.

  Andelstalen hittar du på lantmäteriets hemsida - logga in
   
 13. tommib
  Självbyggare · Nivå 21
  Är det verkligen så svårt att läsa hela tråden?
  Igen kommer det många förslag på åtgärder som inte är relevanta eller redan provade.
   
 14. T
  Medlem Nivå 10
  Spikmattor? Fotanglar? Andra varianter på fällor? Köra över grannens tomt?

  Sedan, advokat kostar inte så mycket om du bara behöver en konsultation på en timme, och kanske en timme eller två för att skriva ett brev eller två. Jämför det med kostnaden för att göra ett lagbrott som gör att du hamnar i rätten och behöver en advokat för att försvara dig, eller att behöva dra tvisten i rätten...

  Advokat är en sån där grej som kan bli dyr om man inte gör det i tid.
   
  • Laddar…
 15. Anna_H
  Husägare · Nivå 18
  Du har alltså inte ens läst FÖRSTA inlägget? ;)
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: