personstarthumb-up

Handöverfräs

13k läst  22 svar

 1. T
  Renoverare Nivå 13
  Väldigt nyfiken på hur en handöverfräs funkar, vad man kan göra med den, hur den är uppbyggd o.s.v. Finns det sådan info att finna någonstans? Försökte mig på att googla och kolla howstuffworks, men det gav inga vidare resultat.
   
 2. E
  Medlem Nivå 6

  Re: Handöverfräs

  Ja du, en sådan fräs är en maskin som roterar ett fräsverktyg i 10-30.000 rpm och som beroende på stålets profil kan utföra diverse moment i träbearbetningsprocessen, allt från enkla frästa spår till avancerade profiler.

  Fräsmaskinen är uppbyggdav en motor med verktygsinfästning som är justerbar i höjdled.
  Vid fräsning använder du oftast ett parallellanslag eller ett kullagerförsett frässtål för att styra.

  Du kan med en notfräs enkelt göra spår som dem på din aktuella ikea-hylla, inga som helst problem. Men det som fräsen kanske används mest till är att profilera och runda av kanter, på egentillverkade snickerier men även på exempelvis hyllplan och bänkskivor. Handlar främst om att lära sig när man kan lyxa till det med en fräst kant, något som sälla är fel :)

  Köpråd då:
  En hyffsat kraftig fräs som låser på båda stängerna, gärna med finjustering av fräsdjupet. Det är viktigt att den låser bra så den inte glappar i höjdled för då blir resultatet lätt kasst.
  Men viktigast av allt är inte maskinen, utan stålen! Köp riktiga stål, det är dessa som gör jobbet. Billiga är både sämre men kan även vara farliga att använda då de ej är klassade för så höga hastigheter.
  Favorit är Festool OF1010, en helt underbar maskin, köp om du har möjlighet :)

  Men sök lite på forumet så hittar du massa trådar om fräsar och stål.
   
 3. T
  Renoverare Nivå 13

  Re: Handöverfräs

  Ja någon Festool lär det inte bli, jag kollar tresiffriga belopp här, Festoolen har ju nästan närmare till femsiffrigt. :surprised:
   
 4. E
  Medlem Nivå 6

  Re: Handöverfräs

  Nja, går väl på ~3800 inkl moms, och jag vill lova att den är värd varenda krona.

  Men visst håller med dig om att det är dumt att köpa en så dyr maskin när man knappt ens vet vad det är :-?. Bättre att köpa en lite billigare och se om man använder den. Känner du sen att detta va en väldigt rolig maskin och använder den mycket, så kanske en "proffsmaskin" kan vara på sin plats.
   
 5. T
  Renoverare Nivå 13

  Re: Handöverfräs

  Mjo det är nog det. Har mest hört om detta verktyg från Gör Det Själv, tidningarna och böckerna. De är väldigt bra på att utnyttja detta verktyg där.
  Var förbi Jula förut och de hade ett gäng olika handöverfräsar där, från svinbilliga Meec för 279:- till lite mer proffsiga Black & Decker och Bosch för 1000-1500:-. Fanns även en mellanmodell från Ferm för 599:-. Någon Meec lär det åtminstone inte bli, mer inriktad på Ferm eller kanske Black & Decker, men måste ta reda på lite mer om dem för att kunna bestämma nåt. Boschen är nog lite för dyr för mig då jag ännu inte har mer än hyllprojektet på gång.
   
 6. P
  Medlem Nivå 9

  Re: Handöverfräs

  den där Meec maskinen på Jula är en ferm. när ferm gick upp till en nyare modell så bytade den gamla maskinen skal ;)
   
 7. M
  Medlem Nivå 2

  Re: Handöverfräs

  ...eler köp en beg,såg en festool of1010 med 6 st hög kvaliteets fräsar,på blocket för 1500,visseligen såldes den snabbt...men är man på hugget så... ;)
   
 8. snickarboden
  Medlem Nivå 12

  Re: Handöverfräs

  Oavsett vilket så är det en viss skillnad på billiga och svindyra fräsar. Pelarstyrning såsom nämnts, mjukstart, DW/ELU, Festo m fl håller för mycket och länge, det är liksom ingen risk att det börjar osa bränt ifrån motorn direkt.

  En billig har sämre pelarstyrning och låsning, de har oftast ingen elektronik som försöker hålla varvtalet konstant och ofta en jäkligt styv sladd *s*

  Minsta effekt som jag ser det är 750 W och den är dessutom lätt nog att köra som just handöverfräs, större är bättre men jobbigare att hålla för finlir. Med jiggar eller i bord är det noll problem, då bara njuter man.

  Start/stopp-knappen är jäkligt viktig, den verkar vara lite väl billig på de billiga medans den är lite mer proffsig på de svindyra.

  Själv kör jag enbart med ett par ELU-fräsar, jag gillar fattningen och mina tillbehör passar mellan dem. Festo har jag bara testat en gång och vill inte uttala mig, är för gråfärgad av ELU *s*

  För att få ut mesta möjliga av vilken fräs som helst så gäller det ofta att styra den i en jigg, använda mallar o s v. Den är mer användbar än man tror men det är pyssel med att byta stål ideligen och därför är det rätt viktigt att chuckhylsorna griper ordentligt.

  Bord mm kan man rätt lätt bygga själv om man vill efter lite inspiration på t ex WoodMagazines hemsida, köper man en billigare så kanske man dock får räkna med att borra om lite fästhål o s v med jämna mellanrum. En fräs för 399 :- lagar man liksom inte vilket man gör med en för 3000 :-

  Se till att fräsen klarar 6 och 8 mm's frässkaft, just 8 mm är rätt nödvändigt, sen finns det lösa klämhylsor att skaffa ifrån 8 - 6 mm om så behövs.

  12 mm förutsätter nästan att man kör fräsen i bord, inget kul alls att ha den roterande massan som det oftast är i handen.

  /Kent
   
 9. T
  Renoverare Nivå 13

  Re: Handöverfräs

  Det jag ska ha fräsen till, först och främst, är alltså att fräsa ur raka spår i skivor för att bygga ett "back-system" liknande Ikeas Trofast.
  http://www.ikea.com/PIAimages/28839_PE115682_S4.jpg

  Vad är det för funktion jag använder mig av för det? Nånting som alla fräsar har antar jag? Vad i fräsen behöver vara tiptop för att göra detta?
   
 10. R
  Medlem Nivå 3

  Re: Handöverfräs

  Jag har Clas Ohlsons handöverfräs som kostade 349 kronor. Jag har haft den i 4 månader nu och den fungerar alldeles utmärkt, i alla fall för mjukare material - har inte provat ek än. Jag rundar av kanter med avrundningsfräsen, fräser spår med notfräsen och trashar loss lite när jag inte orkar koppla in sticksågen. Jag har byggt ett eget fräsbord som är alldeles perfekt och faktiskt - för amatören - nödvändigt för att resultatet ska bli bra.

  Jag har använt maskinen ganska flitigt och den börjar faktiskt bli lite sliten. Vidare måste man hålla i knappen hela tiden under fräsningen eftersom det inte finns någon låsning för start/stopp-knappen. Precisionen är inte perfekt, men det jämnar man lätt till med lite sandpapper.

  För egen del kommer jag att köpa en ordentlig mackapär när CO:s slutar fungera. Kommer nog att lägga någonstans mellan 1500-2500 kr.

  Och så en slutsats: för ditt ändamål räcker det alldeles utmärkt med Clas Ohlsons apparat, men om du har lite pengar över köp en bra med en gång. ;)

  För att fräsa spåren i en sådan hylla är det väl bara att använda en notfräs, låsa djupet på fräsen och köra på, dock lite åt gången (inte hela djupet på en gång). För styrning kan du använda en regel eller något annat rakt som du sätter vinkelrätt.
   
 11. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25

  Re: Handöverfräs

  Hej.
  Jag "kidnappar" den här tråden, jag hittar ingen som passar bättre ... ;)

  Jag har varit runt och kikat på lite handöverfräsar.
  Jag lade märke till att på de allra flesta gick det inte att låsa strömbrytaren i kör-läge och då undrar jag hur man gör om man fäster fräsen i ett bord.

  Det verkar inte så praktiskt att behöva hålla en hand på strömbrytaren under arbetsbordet hela tiden, medan man arbetar ... :-?

  mvh
  //Mikael
   
 12. bax
  Medlem Nivå 10

  Re: Handöverfräs

  Gummiband, tejp, strips, snören.....you name it.
   
 13. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25

  Re: Handöverfräs

  :)
  Jo tanken har slagit mig, men finns det inget mer proffesionellt sätt?
  Men det är klart, det enda jag kommer på är sådana besvärliga operationer som t.ex. att byta strömbrytare...

  Men jag tolkar svaret som att andra redan upptäckt problemet, och lösningen kan vara vad som helst som håller in brytaren. ;)
   
 14. G
  Medlem Nivå 9

  Re: Handöverfräs

  Det är det som gäller. Normalt i de fräsbord man köper så finns det en brytare med nödstopp som man använder för att starta och stoppa fräsen. Fräsens brytare fixeras fortfarande med gummiband, plastpryl... you name it.

  Du ska egentligen köpa till en sådan nödbrytare för att du skall kunna jobba säkert med fräsen. Hur gör du om något händer och du *snabbt* måste stänga fräsen? Kanske inte läge att stoppa en eventuell ledig hand under bordet. Då är det bra om nödstoppen sitter åtkomlig för bröstet eller knäet eller någon annan kroppsdel.

  Jag har min nödbrytare i knähöjd, då kommer jag åt den oavsett hur jag står vid fräsen.

  Det finns en billig men fungerande på Jula. Sök efter nödstopp på deras sida.

  // Edit
  Om det finns spärr eller inte har inte så mycket med märket att göra. Min Makita 3612 har ingen spärr även fast den är perfekt för bordsanvändning, makita 1110 har spärr men den är på halva effekten mot 3612, trend T3 har spärr modell vinkelslip och den är riktigt klen. Så det skiljer mycket...
   
 15. Mikael_L
  Medlem · Nivå 25

  Re: Handöverfräs

  En bra ide, jag vill inte heller bli mer skadad än nödvändigt... ::)

  Nu har jag vart och köpt min första handöverfräs, nu får ni inte bli arga ;) , men det blev en billig (skit?)fräs, märke Kellen. Alltså COOP/froums egna billiga saker. Det verkar vara rebrandade noname saker hela bunten :)

  Men halva priset på den utgående modellen = 199:- , finns på COOP Gränby i Uppsala för den som är sugen på samma "klipp", och den verkar inte vara rackligare än någon annan lågprisfräs som jag kollat på hos Jula, Biltema osv.

  Jag säger som Thomas (som startade tråden) att om det visar sig vara användbart och kul osv så får jag väl investera i en bättre modell i framtiden.

  Snart börjar mina "hur gör jag det här?" -frågor komma, så huka er :D ...

  //ML
   

Hej där! så kan du också ställa frågor i forumet. :love: