Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Han ser fördelar med en bopriskrasch

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 3 174 inlägg

  Redaktionen

  På konsumentens sida
  Många är de experter som varnar för spruckna bostadsbubblor i Sverige och kraftig bostadsbrist, men det finns enligt Wallström två sidor av myntet.

  Du kan läsa artikeln här: Han ser fördelar med en bopriskrasch
   
  • Laddar…
 2. S
  Medlem · Kalmar · 1 197 inlägg

  stf01

  Medlem
  Intressant.

  Det skulle ju dock bli väldigt problematiskt i många många år framöver för de flesta som köpt senaste 10-15 åren och knappast kommer kunna amortera bort 40% prisfall på kort sikt.
   
 3. H
  Medlem · 356 inlägg

  Hullefar

  Medlem
  "rent statistiskt är det snarare så att det finns ett överskott av bostäder, därför att det idag finns fler bostäder än hushåll i Sverige."

  Det är kanske sant, men inte särskilt relevant för bostadspriserna som sådana. Det som är intressant är bostadssituationen i de geografiska områden där folk vill bo.

  En miljon obebodda stugor vid treriksröset påverkar knappast kvadratmeterpriset på Östermalm osv...
   
  • Laddar…
 4. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 015 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Ja, kraschen i början av 90-talet skapade en inlåsningseffekt under många år eftersom folk inte kunde flytta därför att lånen var på ett större belopp än värdet på fastigheten/lägenheten.

  Det är nog inte så att priserna sänks kraftigt av sig själva utan det är ju en följd av att något annat händer, typ kraftig lågkonjunktur där företag börjar avskeda eller i alla fall slutar att nyanställda och då sjunker intresset snabbt att flytta/byta till dyra bostäder i storstadsområdena.
   
  • Laddar…
 5. A
  Medlem · Stockholm · 8 356 inlägg
  Hur kan ett prisfall på 40% vara positivt mer än för dem som är förstagångsköpare?
   
 6. Excel
  Husägare · Dalarna · 1 277 inlägg

  Excel

  Husägare
  Jag vill gärna att mina barn ska ha råd att köpa bostad.
   
 7. A
  Medlem · Stockholm · 8 356 inlägg
  Hur bra är det för ekonomin i övrigt?, ett prisfall på 40 % kommer medföra att många inte säljer, som idag, många säljer inte pga reavinstskatten.
  Många kommer välja att inte flytta utan bo kvar istället för att sälja med förlust, till skillnad mot dom som måste sälja, risken är att det blir färre objekt på marknaden.

  Hela den här bubblan är skapad av staten, banker, fastighetsmäklare, byggbolag med all spekulation m.m.
  Staten och bankerna klarar sig alltid, fastighetsmäklarna och byggbolagen kommer en dag få det jobbigt när marknaden går ned.

  Synd bara att den även drabbar vanliga männsikor som bara vill bo.
   
 8. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 015 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Det är även positivt för den som vill flytta till en dyrare bostad eftersom skillnaden i kronor blir mindre.
   
  • Laddar…
 9. Excel
  Husägare · Dalarna · 1 277 inlägg

  Excel

  Husägare

  Jag tror merparten av vanliga människor inte bryr sig, de som ska bo kvar bryr sig inte vilket värdet huset har. Det är ju ointressant om man inte ska sälja.

  Däremot om räntorna stiger så att högbelånade inte har råd att bo kvar är det självklart trist. Alla har eget ansvar över sin ekonomi och ska ta konsekvensen vid förändrigarar i ekonomin, det är ingen annans fel.
   
 10. A
  Medlem · Stockholm · 8 356 inlägg
  Självklart är det ingen annans fel, ungefär som förstagångsköpare får ta ansvar för sitt och anpassa ekonomin gällande sitt bostadsköp.
  Tyvärr kommer många aldrig ha råd att köpa bostad i storstäderna då det tar för lång tid att spara ihop kontantinsatsen och det mesta går åt varje månad till dyra hyror inte allt för sällan i andra hand.
   
 11. HasseTeknik
  Medlem · Uppland · 4 906 inlägg
  Andy78 : " i storstäderna" eller som förut "nära storstäderna". Det är skillnad på vilka krav som ställs! Att bo i centrum har alltid kostar för mycket för de flesta.
   
 12. A
  Medlem · Stockholm · 8 356 inlägg
  Problemet i sthlm är att det är dyrt nästan överallt om man inte vill bo i utanförskapsområdena.
  Självklart dyrare innanför tullarna om det är vad du nu syftar på centrum.
   
 13. Appendix
  Husägare · Roslagen · 3 739 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Så. Boprisfall:

  Lägre konsumtion (Sveriges BNP är just nu konsumtionsdriven). Vilket kommer skapa arbetslöshet och ekonomisk utsatthet även bland de som inte har bostadsrätt. Vilket gör att ungdomar (som är mest utsatta av arbetslöshet vid en lågkonjuktur) kommer att få ännu svårare att köpa bostad.

  Inlåsning. Folk vill inte sälja med förlust och kommer därmed inte att flytta även om de borde

  Personliga tragedier (det är så många som glatt ropar att de vill att priserna ska falla "bättre att nån annan får det sämre")

  Jag har väldigt svårt att se att det ska vara något positivt med boprisfall.
  Sen tror jag liväl att bostadsmarknaden är överhettad. Men det är en mycket mer komplex fråga att diskutera än på ett forum som detta.

  Vad gäller svårigheten att köpa bostad i Sthlm så cementeras den ju av att det inte finns en fungerande hyresmarknad då hyrorna hålls konstgjort låga för att "skydda" de som har förstahandskontrakt.
  Titta i huvudstäder där det är dyrare än Sthlm att köpa. där kan man ändå få en bostad samma dag om man hyr. Till ett mycket bättre skydd som hyresgäst än i Sverige vad gäller avtalsrätt.
   
  • Laddar…
 14. Appendix
  Husägare · Roslagen · 3 739 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Regel för nationalekonomer som denna nisse är att de tar bort alla faktorer som kan "störa" analysen och så tittar de isolerat på en fråga.
  Vilket blir lika vettig forskningsmässigt och åsiktgmässigt som sprutisolering i form av cellulosa är en bok :D
   
 15. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 31 015 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Det var väl ungefär det som hände under början av 90-talet, inte kul då men å andra sidan hade ju priserna idag varit nästan dubbelt så höga utan den kraschen så det finns ju en del fördelar på lång sikt precis som Wallström säger.

  Det kan vara bra att läsa den ursprungliga artikeln i DI: http://www.di.se/nyheter/expert-ser-fordelar-med-bostadskrasch/
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.