Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Halvöppen planlösning?

 1. H
  Medlem · 28 inlägg
  Hej!

  Vi är en trebarnsfamilj som nyligen börjat planera att bygga vårt första hus och just nu har mina tankar fastnat kring vad den bästa lösningen på en halvöppen planritning skulle kunna vara.

  Jag vill inte ha en helt öppen planlösning, bl a för att stöket i köket inte ska behöva vara synligt jämt och för att kunna ha möjlighet till en privat vrå. Men jag vill inte heller att köksdelen ska vara helt avskild från matplatsen och vardagsrummet, utan den som lagar mat ska gärna kunna ha möjlighet att samtidigt umgås med de andra. Jag funderar på om det skulle kunna blir bra med en stor skjutdörr mellan kök och vardagsrum i en annars öppen planlösning eller om det vore bättre med ett kök som ligger lite mer separerat från vardagsrummet eller kanske något annat?

  Jag vore tacksam om jag kunde få höra lite idéer och synpunkter som förhoppningsvis hjälper mig att komma vidare!
   
 2. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 28 554 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Hej och välkommen till forumet!

  Jag tror mest på ditt förslag om skjutdörr, eller kanske ändå bättre vikdörrar som kan drar helt åt sidan utan att kräva en väggyta som är lika bred som skjutdörren.

  Ska matlagaren kunna umgås med de som är vid matplatsen/vardagsrummet så kan inte köket ligga mer separat, och man kan inte heller förhindra att man kan se stöket samtidigt, utan det enda man kan göra är att se till att stöket inte syns medan alla äter eller sitter i soffan.

  Det finns en artikel eller tråd om ett hus där man hade delat upp köket i två delar, där häll, ugn, arbetsbänk, liten ho och liknande låg i öppen planlösning medan stora diskhon, diskmaskinen och lite bänkyta låg i ett separat rum (eventuellt kombinerat med tvättstugan) eftersom det är just den smutsiga disken som man upplever som stökig. Dock är det ju inte så praktiskt eftersom det innebär att man får bära den rena disken långt och det ställer krav på att den som lagar mat verkligen lägger tid på att bära ut använda skärbrädor, skålar, knivar etc. till diskrummet hela tiden.
   
 3. J
  Renoverare · Skåne · 3 503 inlägg
  Känns som en tuff nöt att knäcka! Är det från vardagsrummet du inte vill kunna se stöket eller gäller det även matplatsen? Om det gäller matplatsen så blir det väldigt svårt, vardagsrummet däremot går att lösa hyfsat lätt skulle jag säga.

  Det där med skjutdörr vettekatten. Den lär troligtvis alltid stå öppen och drar man för den så kommer man bara bli trött varje gång man öppnar den, bättre stt ta tag i "problemet" direkt istället för att försöka dölja det.
   
 4. Anna_H
  Husägare · Värmland · 11 643 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Ett snyggt sätt att göra en halvöppen lösning är isåfall att ha en köks-ö elelr "utstickare" med en halvvägg på baksidan, ca 20-30 cm högre än bänken. då får den som står i köket kontakten, men stöket syns inte. Du får också en bra vägg att ställa köksbordet eller ett lågt vitrinskåp mot, funkar ju även att ha en bardisk på den högre delen, då funkar den även att använda som buffé när man tex har julbord om man inte gör den allt för hög.
   
  • Laddar…
 5. H
  Medlem · 28 inlägg
  Jag är dock lite orolig att denna dörr (skjutdörr eller vikdörr, tack för idén!) antingen alltid står öppen eller stängd, att det blir så stor grej av att öppna eller stänga så att den antagligen alltid kommer att stå öppen och så blir stöket jämt synligt... :sweat:

  Förslag om två separata kök tyckte jag lät för komplicerat och för långt att gå med disken.
   
 6. H
  Medlem · 28 inlägg
  Jag föreställer mig ett kök med ett litet köksbord, en myshörna, för familjens små måltider, samt en större matplats i anslutning till vardagsrummet varifrån man inte ska kunna se stöket. Precis det du nämner gör mig osäker på lösningen med skjutdörr - att dörren förmodligen alltid kommer att stå öppen.
   
 7. J
  Renoverare · Skåne · 3 503 inlägg
  I mitt huvud låter det som om du egentligen ska ha 2 separata utrymmen. Att ha öppen planlösning blir lite knepigt/fel med 2 matplatser, dvs om den ena inte är typ en bardisk förståss.

  Enda sättet jag kan komma på som skulle fungera är en u formation av utrymmena. Ska göra en snabb skiss för att förtydliga vad jag menar :)
   
 8. J
  Renoverare · Skåne · 3 503 inlägg
 9. H
  Medlem · 28 inlägg
  Tack! Nej, jag vill inte ha en bardisk, tycker det verkar obekvämt att sitta där en längre stund med barnen, men gärna ett mysigt bord i köket (samt ett större i vardagsrumsdelen).
   
 10. J
  Renoverare · Skåne · 3 503 inlägg
  Håller med där! Bardisk är en trend jag inte riktigt förstår mig på.

  Den lösningen jag la upp ovanför har min farbror. Funkar fint där! Nu har han iofs satt in skjutdörrar för han som du ville kunna avgränsa utrymmet men har i efterhand inte förstått riktigt varför då de alltid står öppna, så som dörrar har en tendens till att göra :)
   
 11. V
  Hobbysnickare · Stockholm · 877 inlägg

  vanpire

  Hobbysnickare
 12. BirgitS
  Medlem · Stockholms län · 28 554 inlägg

  BirgitSPremiumikon: Badkar

  Medlem
  Livet består av kompromisser :)

  Det är bara ni som kan avgöra hur viktigt det är att matlagaren kan umgås med de som är i vardagsrummet och vilka nackdelar ni kan leva med. Går man tillbaks till 80-talet och under flera årtionden innan dess ansågs det viktigare att dölja stöket än att matlagaren kunde umgås och man hade separata kök med vanlig dörr. När man ville börja bygga mindre och bo fler på liten yta funderade man på hur man kunde snåla in på kvm utan att få rummen att kännas som celler och den öppna planlösningen gjordes populär genom att framhäva fördelen att den som lagar mat kan prata med gästerna samtidigt och att det blir sån rymdkänsla i ett stort rum. Många började gilla det och tog då nackdelen att stöket blir synligt. Men man kan inte få båda delarna helt ut samtidigt och ingen annan kan bestämma vilken kompromiss man vill göra.

  Är det till vardags ni vill dölja stöket när ni går från matplatsen eller är det bara när ni har gäster?
  I det första fallet så är antagligen inte en skjut- eller vikdörr så praktisk men det kan fungera utmärkt att dra för dörren när man sätter sig till bords med sina gäster, kanske bara lämna en liten öppning så att man lätt kan gå och hämta något i köket.

  Inget ont om Jarsgårds förslag men det går ju inte som matlagare att umgås med några som sitter i soffan i det, utan det är ju två rum med stor dörröppning.

  Det var nog det jag tänkte på, och det finns då omnämnt i en artikel och/eller tråd i forumet.
   
 13. J
  Renoverare · Skåne · 3 503 inlägg
  Håller med dig Birgit om att mitt förslag inte är optimalt, att prata med någon som sitter i soffan fungerar således inte med den planeringen. Däremot fungerar det med matplatserna.

  Det som blir fel är ju att öppen planlösning brukar byggas i 2 sorters formationer, I-modellen eller L-modellen. Där funktionerna är kök-matplats-vardagsrum. På så vis blir det lite fel som ta efterfrågar för det blir isåfall kök-mqtplats(liten)-matplats(stor) - vardagsrum.... Har dock en till idé som kanske funkar bättre!

  Det där med diskrum tror jag är den dummaste tänkbara idén man kan implementera, ett rum där man kan stänga in skitet kommer inte skapa något annat än ångest varje gång man går in där.

  Jag tycker personligen om öppen planlösning och även problemet med disken, det gör att man får ta tag i problemet direkt vilket i det långa loppet ändå är rätt skönt. Att bygga upp berg och skjuta på problemet brukar bara bli jobbigare i slutändan :sweat:
   
 14. J
  Renoverare · Skåne · 3 503 inlägg
 15. C
  Husägare · Västra Götaland · 2 616 inlägg

  crazytok

  Husägare
  Såhär har vi det, är jättenöjda! Vi har dock inte en upphöjd ”bardel” där spishällen är utan det är endast en större bänkskiva där, dock med tre sittplatser.

  Matplatsen kan man ju också välja om man vill ha precis vid köket alternativt i vardagsrummet. Då kan man ist ha lite lounge fåtöljer i anslutning till köket där folk kan sitta och ta en dry martini medans kocken tillreder sin 7-rätters meny!

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  8C7E5DDE-9262-4D55-AAF1-D246B5593E4A.png
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.