Byggahus.se

Hållfasthet?

 1. N
  Medlem · 359 inlägg

  Nizztos

  Medlem
  Bor i ett egnahemshus från 39 med ett plan och källare. Plannerar nu att sätta in ett akvarium på ca 600liter (totalvikt när allt är klar blir nog inte långt ifrån ett ton), men vet ej säkert om golvet tål den belastningen. Har idag ett kar om 400liter som iofs fungerar, men eftersom jag inte vet om golvet tål ens det akvariet, så är jag alltid lite nervös.

  Jag vet inte hur bjälklaget ser ut, men är det någon som vet om mitt golv borde klara denna belastning eller om jag bör förstärka (något jag inte alls har lust med).

  /Martin
   
 2. ByggPutte
  Medlem · 1 348 inlägg

  Re: Hållfasthet?

  Har Du det står på
  ett bord med fyra ben?
  Skulle ju kunna ha ben och
  sen nån typ av med mot golvet
  så det tar upp tyngden över lite större yta.

  Mvh Putte
   
 3. N
  Medlem · 359 inlägg

  Nizztos

  Medlem

  Re: Hållfasthet?

  Det jag har idag står på 8 fötter. Skaffar jag större lägger jag nog en skiva under så att vikten fördelas över större delen av ytan. Detta sker säkert iofs till stor del ändå genom parkett osv, men ...

  Är mest orolig över att totalbelastningen blir för stor. Om man bortser från att golvet fördelar lasten så kan det ju i värsta fall hamna över endast två bjälkar (om man antar att jag har cc 600 eller liknande). Jag vet inte vad dessa skall klara, men det verkar mycket. Lägg till att det kan stå några personer längre ut på golvet också ...
   
 4. ByggPutte
  Medlem · 1 348 inlägg

  Re: Hållfasthet?

  Vi va inne och byggde i ett
  funkis hus av äldre modell.
  Och det hade ett gung som inte
  va av denna värld.

  Gungar ditt?

  Mvh Putte
   
 5. N
  Medlem · 359 inlägg

  Nizztos

  Medlem

  Re: Hållfasthet?

  Definera gungar :)

  Inte så att jag reagerar på det. Men jag kan ju tex hoppa (eller åtminstone flexa på benen) framför mitt akvraium och se vattnet röra sig.
   
 6. ByggPutte
  Medlem · 1 348 inlägg

  Re: Hållfasthet?

  Det va ett riktigt gung i golvet.
  Man hoppade till lite och kände ett
  bra gung i hela golvet.

  Mvh Putte

   
 7. M
  Medlem · 893 inlägg

  Re: Hållfasthet?

  Frågan är om du inte kan fördela vikten inte bara över reglerna på golvet men även till väggen. Om du nu har nån vägg bakom där du har tänkt att placera akvariet? Om du på nåt sätt kan förankra akvariebordet till vägg och golv så kan det tänkas att väggen tar upp en del av belastningen.

  Vore jag dig skulle jag kolla om inte nån i släkt eller bekantskapskräts är byggnadsingenjör eller har läst hållfasthetslära på typ högskolan.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.