Byggahus.se

Hållfasthet betongbjälklag 50-tals villa?

 1. 8
  Medlem · 1 inlägg

  80talisten

  Medlem
  Hej på er!
  Jag håller på att göra i ordning ett nytt badrum i ett hus som är byggt 1959. Ytan är ca 12,5kvm och undergolvet består av en ca 10cm tjock betongplatta med källare under. Badrummet är beläget i ena hörnet av huset och har inga bärande väggar direkt under sig. Huset i sig är en tegelvilla mestadels byggt i betong, hålbetong och blåbetong.
  Det nya golvet i badrummet ska bestå av ett ca 7cm tjockt lager EPS-cement, armeringsnät, golvvärme och flytspackel, ca 4-6cm tjockt. Totalt ca 1500kg + kakel, klinkers och fix.
  Jag har kommit så pass långt att jag lagt en första skorpa med ca 1-2cm flytspackel för att försluta EPS lagret.

  Då jag tenderar att oroa mig i onödan och dessutom är saknar kunskap om hållfasthetsberäkningar fick jag plötsligt kalla fötter. Vad tål egentligen ett betongbjälklag i ett hus byggt på 50-talet? Jag vill tro att det tål en hel del, men har inte lyckats hitta några siffror.
  Är det någon i detta forumet som har kunskap och kompetens inom området som kanske kan få mig att känna mig lite lugnare igen?
   
 2. B
  Medlem · uppland · 95 inlägg

  Bygger i betong

  Medlem
  Hållfastheten beror helt på hur det är gjort, om det är ordentligt armerat.
  10 cm betong ska annars räcka för så pass lite extra last som 100-150 kg / kvm.
  Om du ser mindre sprickor i betongen är det inget att oroa sig för, det är en feature av att ha armerad betong och inte en option.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.