Byggahus.se

Hållbar solel ur miljö- och mänskliga rättighetersperspektiv

 1. M
  Medlem · 5 inlägg

  Maja59

  Medlem
  Hej! Vi ska nog installera solel och har tagit in offerter från Ecokraft, Svea solar och Cell solar. För oss är hållbarhet viktigt, både på produkten i sig, men också hur materialen tas fram, alltså med hänsyn till miljö och mänskliga rättigheter. Har bara hittat Ecokraft som närmar sig hållbarhet ur den aspekten - känner någon här till någon annan leverantör? Erfarenheter?
  Vill också ha in synpunkter och erfarenheter från de tre företagen från er som anlitat dem.
   
 2. A
  Medlem · Stockholm · 1 161 inlägg

  Arnodt

  Medlem
  Är panelerna tillverkade i en vänsterparti-stat t.ex. kina. Har människorna där några rättigheter? Partiet bestämmer.

  Vi köpte tysktillverkade solcellspaneler(Heckert) och österrikisk växelriktare(Fronius). Men själva de enskilda solcellerna (60 st) inuti varje av dessa tyska paneler, kan kanske vara tillverkade i Kina, men jag vet inte.
   
  Redigerat 15 apr 19:24
  • Laddar…
 3. M
  Medlem · 5 inlägg

  Maja59

  Medlem
  Det är just därför vi söker ett alternativ, eller ett företag som har koll på just detta med mänskliga rättigheter och miljö. Vill inte bidra till slavarbete eller miljöförstöring om jag kan låta bli!
  EcoKraft köper solcellerna från Tyskland, där de tillverkas, och kislet från Norge eller USA. Men det vore bra att ha några fler leverantörer att välja bland.
   
 4. MortenD
  Nybyggare · Danmark, men byggar i Skåne · 7 inlägg

  MortenD

  Nybyggare
  Hej Maja, jeg skal selv bygga og måske installerede solpaneler. Jeg har just samma fråga. Jeg har fulgt selskabet Meyerburger i Tyskland. Dom säger, at deres paneler er de mest bæredygtige, produceret i Europa og på grundlag af råstoffer udvundet i Europa. Deres nye paneler er samtidigt dom, som giver mest el per panel. Jeg kommer nog at titte nærmere på netop disse panel, hvis jeg skal installere solel.
  Bedste hilsner, Morten
  https://www.meyerburger.com/en/
   
  • Laddar…
 5. M
  Medlem · 5 inlägg

  Maja59

  Medlem
  Hej och tack för tips! Vi har valt Ecokraft som har Solarwatts paneler. De tillverkas i Tyskland, kislet är antingen från Norge eller från USA, så det är förhoppningsvis inget slavarbete inblandat eller några brott mot mänskliga rättigheter i produktionen. Panelerna är glas-glas, hållbara, och har 30 års både produkt- och effektgaranti, vilket också var viktigt för oss. https://www.solarwatt.com/about-us/solarwatt-in-your-country/northern-europe
   
 6. H
  Medlem · Kronoberg · 1 543 inlägg

  Harald Blåtumme

  Medlem
  Spännande. Men vad var de långsiktiga argumenten nu igen till att just solpaneler ska vara en skattesubventionerad teknologi idag i vårt nordiska land Sverige i motsats till andra etablerade teknologier som bygger på solenergi som huvudsaklig energikälla? Typ vanliga värmepumpar, luft-luft etc som levererar året runt oavsett om solen lyser eller ej.

  Utan statens subventioner är investeringar i solpaneler omöjligt att räkna hem i Sverige ens på lång sikt.
   
  Redigerat 4 maj 21:56
 7. M
  Medlem · 5 inlägg

  Maja59

  Medlem
  Det har du kanske rätt i, men just nu har staten valt att subventionera solcellsel och då går det att räkna hem det om det ekonomiska är det viktigaste.
  Sen jämför du nog äpplen och päron, värmepumpar producerar väl inte el? Men du kanske menar att staten borde subventionera installationer av bergvärme, jordvärme och luft-luft-värme istället för solcellsel?
   
 8. H
  Medlem · västernorrland · 312 inlägg

  H-Thomasson

  Medlem
  Nej, men Bergvärme minskar ungefär energiåtgången för en villa fem gånger under året.. Vilket är betydligt mera än vad en normal solcellsanläggning producerar "åt andra hållet"
   
  • Laddar…
 9. F
  Medlem · 209 inlägg

  FGLIN

  Medlem
  Även om man skaffar värmepump behövs i allmänhet en hel del el för att driva den. Subventionerna för solceller är väl heller inte jättestora så så omöjligt att räkna hem det kan det inte vara, särskilt inte om man sätter lite värde på solcellernas fördelar.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.