Byggahus.se

Hål på tätskikt

 1. E
  Medlem Nivå 2
  Hallå!
  Håller på att renovera en lägenhet och tar hjälp av hantverkare. Nu har de monterat skenan till duschväggen felaktigt och är helt med på att den ska flyttas. Hur blir det med tätskiktet? Kan man ta bort de plattor de borrat i, fixa tätskiktet och sedan sätta dit nya plattor? Eller krävs det mer? Vad säger försäkringsbolag om ev kommande fuktskador?
  Hälsningar
  Erik
   
 2. H
  Medlem Nivå 5
  Det kan nog bara ditt bolag svara på. Plattor går att ta bort, problemet är att det sitter fix bakom, att ge sig på det är inte lätt, ska du ta bort det finns väl risk att skada tätskiktet mer. Du kommer troligen stjälpa mer än hjälpa.
   
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 20
  Det går vanligen att byta plattor men det är ett riktigt tidskrävande pilljobb som kräver sin hantverkare. Ska vi gissa att finlir av denna typ inte passar de flesta i skrået som är vana vid att jobba med enkla out-of-the-box-lösningar och mot klockan?

  Å andra sidan är illa tätade hål i vägg de minst riskabla vad gäller vattenskador. Det ser man på statistiken och om man tänker på så förekommer en mängd hål i de flesta gamla badrum utan stora problem. Vatten rinner nedåt och blir inte stående på en vägg. T o m målade väggar är godkända i badrum, där färgen är det enda tätskiktet.
   
  • Laddar…
 4. B
  Medlem · Nivå 22
  Bör ju hålla tätt om man fyller de gamla hålen ordentligt med silikon.
   
  • Laddar…
 5. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 20
  Men inte snyggt i det nyrenoverade badrummet.
   
 6. P
  Husägare · Nivå 7
  Att knacka bort plattorna , slipa ner fixen, lappa tätskiktet limma dit nya plattor de fixar vilken normal fuktig platttis som helst, vi gör massvis såna garanti jobb på nyproduktioner där plattor vart spruckna /skadade eller fel monteringar .
   
 7. B
  Medlem · Nivå 22
  Håller med dig i sak och syns det tydligt bör ju TS få något lämpligt ekonomisk ersättning som plåster på såren.

  Men det beror delvis på hur kaklet ser ut, vi har ett badrum som förrförra ägaren renoverade med duschdörrar och marmormönstrat kakel, sen kom förra ägaren och tog bort duschdörrarna för att ha ett badkar i stället, men det tog ett tag innan vi såg att där fanns "prickar" av silikon på några ställen, de försvinner in i mönstret.
   
 8. Claes Sörmland
  Medlem · Nivå 20
  Men i alla fall Patzie med kollegor ser ju inga problem med att byta en platta.
   
  • Laddar…
 9. P
  Husägare · Nivå 7
  Har man bara tungan rätt i munnen så är de inga problem, skrapa fogen runt plattan så plattorna brevid inte spricker bara sen är de bara lite känsla och tålamod att slipa bort fixen med typ en ”fein” (y)
   
 10. MrJay
  Självbyggare · Nivå 5
  Var i liknande sits något år sedan. Det finns flera sätt att hantera situationen, beroende på hur petig man är. Jag pletar ner de 1 till 4 nedan, där 1 är minst ansträngning och 4 mest och har förmodligen bäst finish.

  1. Gör inget, låt det vara - är troligen helt OK ändå så länge det inte är zon 1
  2. Peta in silikon
  3. Peta in tec7 och måla den med kakelfärg med rätt matthetsgrad, förutsatt att kaklet är enfärgat
  4. Ta bort kakelbitarna med hål i (vinkelslip funkar finfint) och försiktigt peta bort fixen med spatel eller dylikt. Reparera hålet i tätskikt, lägg ny fix, kakel och fog.

  Jag valde alternativ 4 i mitt fall då jag är väldigt petnoga :) Lycka till!
   
 11. E
  Medlem Nivå 2
  Tack för alla svar. Plattorna är nu bytta och förhoppningsvis så blir det inga problem framöver