Byggahus.se

Hål för valv i längsgående vägg rätt gjord? Bärande?

 1. E
  Byggnovis Nivå 1
  Det var svårt att skriva en rubrik som speglar problemet här.

  Föregående ägare av vårt hus har tagit upp ett hål och gjort ett valv mellan största sovrummet (blev sedermera "matsal") och vardagsrum, vi fick tankar på att sätta upp en pardörr för att få tillbaka sovrummet, och tog således ner listerna för att kolla vilket modulmått som var rimligt.

  När hålet var frilagt blev vi fundersamma. Bifogar ett antal bilder nedan. Frågan är kortfattat om väggen på något sätt är bärande?

  Huset är enplan med källare, byggt -63, vi har fackverktakstolar (W-form) och vad jag förstår borde de vara självbärande, men vi ser vad vi tror kan vara en bjälke för en dörr som finns på husritningen (som dock inte är kvar), givetvis har sågen varit framme i den.

  Här kommer bilderna, och en ritning av bottenplanet. Det är på den längsgående väggen, längst till väst på ritningen det gäller, jag har ritat ut med rött hur väggen går idag. Taknocken går över mitten, sett från den östra ytterväggen.

  Ritning, med lite rödritat. Originaldörren finns ej idag som sagt.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Bottenplan - Copy.png


  Dessa två bilder är övre och nedre hörn österut, på bilden av det övre hörnen syns den misstänkta bjälken, där händig har sågat en liten 90-vinkel. Bredvid är två större stående reglar, och en mindre, alltså 3 st (!), och lite avsågad spik. Undertill en liggande regel som är lite skimsad.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  ost_ner.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  ost_upp.jpg


  Dessa två bilder är övre och nedre hörn västerut, och är bara för att få en översyn av hur det är gjort. Tigersågen har varit framme, stående och liggande reglar är avsågade, regelvirke är uppsatt i reglarna i mellanrummet mellan träpanelerna. Syllen avsågad.

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  vast_ner.jpg
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  vast_upp.jpg


  Är det här okej gjort? Givetvis är hålet måttat så att man i bästa fall får in en 13,3x20 dörrkram med lite för stora marginaler. Vi hade nog gärna sågat upp till 13,3x21. Men man drar ju öronen åt sig efter att ha sett det här, novis som man är, och tänker att vi kanske har andra problem än dåligt planerade mått.

  Hjälp att tänka mottages tacksamt!
   
 2. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 21
  Lägg in bilderna i tråden så man kan se dom.
   
 3. E
  Byggnovis Nivå 1
  Vad snabb du var! De syns nu va?

  Första inlägget här.
   
 4. Stefan N
  Verktygstokig · Nivå 21
  Att såga upp mer uppåt lär inte göra nån skillnad i hållbarhet.
   
 5. E
  Byggnovis Nivå 1
  Ok, men är det rätt från början? Menar du att väggen troligen inte är bärande överhuvudtaget? Ingen chans att det där är en avväxlingsbalk för den gamla dörren på ritningen alltså?
   
 6. J
  Medlem · Nivå 24
  Finns det fackverkstakstolar är väggen inte bärande. Det är ett Hultfredshus. De använde särskilda väggelement. Det syns tydligast på bild 2. Elementen bör inte hänga avsågade i luften på det sättet. Någon enkel form av avväxling är lämplig.
   
  • Laddar…