Byggahus.se

Hävning av entreprenadskontrakt

 1. E
  Medlem · Stockholm · 11 inlägg

  emil30

  Medlem
  Vi har problem med byggfirman vi har anlitat. Vi har ingått ett avtal om leverans av ett nyckelfärdigthus, men de verkar vilja fördröja byggstarten. Vilket kommer att leda till att huset kommer att färdigställas många månader senare än vad vi hade planerat.

  Avtalet innehåller ingen tid för färdigställande, utan bara en byggtid från byggstarten (vilket inte ännu har inträffat). Jag tolkar då ABS 05 paragraf 16 att entreprenaden ska färdigställas inom skälig tid. Vi anser att detta inte kommer att göras, utan att det kommer att bli stora dröjsmål.

  Ifall vi skulle vilja häva avtalet, vad bör vi tänka på då? Råd tas tacksamt emot!
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 44 731 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Anlita en advokat. Att häva ett kontrakt kan bli oerhört dyrt om det visar sig att era argument inte håller i rätten. I princip så kan ni få betala större delen av huset utan att få något hus. Dvs det gäller att ni har rejält torrt på fötterna innan ni häver.
   
 3. E
  Medlem · Stockholm · 11 inlägg

  emil30

  Medlem
  Tack! Det var väl ungefär vad jag hade förväntat mig.

  Jag har ingen erfarenhet av att använda advokater i privata sammanhang, hur ska man göra för att hitta en lämplig advokat (i Stockholm)? Vad är ett rimligt timpris?
   
 4. H
  Moderator · Stockholm · 44 731 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Kan inte tippsa om val av advokat.

  Men ett bra sätt att börja kan vara att du tar kontakt med villaägarförbundet. De ger gratis juridisk rådgivning. Enda kravet är att man är medlem, och det kan du bli samtidigt som du ringer och frågar. Se till att ha alla fakta tillhands när du pratar med juristen. Skriv gärna ned en "dagbok" med minnesanteckningar om när olika saker har sagts och skrivits. Så att du lätt kan redogöra för hela händelsekedjan.

  Framförallt tror jag att du där kan få en ungefärlig uppfattning om ni har sakliga skäl för hävning eller inte, innan det börjar kosta pengar. Om ni sedan verkligen skall häva avtalet så bör ni nog anlita en advokat "på riktigt". Jag tror att villaägarförbundets jurist kan ge referenser på någon/några advokater.
   
 5. J
  Medlem · 180 inlägg

  JK

  Medlem
  Kolla också med ditt försäkringsbolag.
   
 6. T
  Medlem · 279 inlägg

  tracker

  Medlem
 7. H
  Moderator · Stockholm · 44 731 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Tracker: När du ger en referens så här så är dte bra om du är lite mer specifik. Har du egen erfrenhet, är dte något du har hört vilken typ av mål handlade det om, etc?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.