Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler

Häva officialservitut?

 1. S
  Medlem · 84 inlägg

  Sassa4

  Medlem
  Vi har en väg mellan grannen och vårat hus som grannen har gångservitut på. Och sen en tid tillbaka, kanske 3 veckor, så har grannen slutat att gå på denna vägen upp till sitt hus. Hon går genom sin tomt och har även öppnat upp för en passage ut från sin tom till sin parkering.

  Jag undrar därför om vi skulle kunna häva servitutet? Skulle vi kunna få rätten på vår sida eller är det i stort sätt kört? Hört att det är svårt att häva ett officialservitut.

  För att göra en historia kort så är det väldigt infekterat mellan grannen och oss och vi kommer inte fråga henne varför hon inte går på vägen längre. Varför hon inte använder vägen längre är upp till henne.
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 46 111 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Det skall iofs. gå att få ett inaktuellt servitut upphävt. Men bara för att grannen just nu inte nyttjar servitutet är det inte inaktuellt.

  Det är ju dessutom en dyr förrättning att häva ett sådant. Gissningsvis 30 - 50 000 om båda parter är med på det. Om en part motsätter sig hävandet kan det nog bli ungefär hur dyrt som helst.
   
  • Laddar…
 3. S
  Medlem · 84 inlägg

  Sassa4

  Medlem
  Jag är så otroligt dålig inom detta ämnet. Men vad är det som gör att det kostar? Är det rättegångskostnader? :crysmile:
   
 4. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 12 180 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Utredningskostnader hos Lantmäteriet.

  Men kort sagt, om inte den som har den härskande fastigheten (grannen) vill bli av med servitutet så är det nog närmast lönlöst att försöka. Servitutet har ju en gång skapats för att förenkla för den fastigheten på er fastighets bekostnad. Om inte kringliggande vägnät har ändrats sedan servitutet skapades så föreligger förmodligen samma förutsättningar nu som när servitutet skapades och då lär en oberoende prövning av det sluta med att det blir kvar.
   
  • Laddar…
 5. SågspånPappspikEternit
  Husägare · Småländska höglandet · 1 766 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Husägare
  Det är väl fjärde tråden du startar på ämnet grannen och gångvägen, så det är uppenbarligen en viktig fråga för dig.
  Tyvärr tror jag också det är rejäl uppförsbacke att få servitutet upphävt.
   
 6. S
  Medlem · 84 inlägg

  Sassa4

  Medlem
  Nej, då är nog ingen idé att ens försöka med det :rolleyes:
   
 7. S
  Medlem · 84 inlägg

  Sassa4

  Medlem
  Ja, tyvärr har det blivit det. Grannen är väldigt speciell och det är svårt att få andra att förstå hur hon faktiskt är. Hon måste upplevas :seenoevil:

  Men verkar vara svårt att få bort servitutet så får leva vidare med det bara :)
   
 8. M
  Medlem · 918 inlägg

  Manfreds

  Medlem
  Det går att upphäva i en fastighetsreglering även om ni inte är överens. Villlkoren återfinns i FBL 7:5

  Servitut får även upphävas, om till följd av ändrade förhållanden servitutet ej behövs för den härskande fastigheten eller nyttan av servitutet är ringa i jämförelse med belastningen på den tjänande fastigheten.

  Jag vet inte om några ändrade förhållanden inträtt, men kan ju vara värt att kolla upp förutsättningarna när servitutet bildades. Från din beskrivning låter det inte som att servitutet är av väsentlig betydelse i och med att hon inte verkar behöva det för att nå sin fastighet?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.