Byggahus.se

Häva köp - parkslide som skulle vara borta är inte borta

 1. S
  Medlem · 30 inlägg

  sandyoh

  Medlem
  Hej,
  Köpte en sommarstuga i mars. Fick då information om att det funnits parkslide på tomten men att förra ägarna ska ha tagit bort den och den finns inte längre. Nu ser jag att flera skott håller på att komma upp. Går det häva köpet, eller att förra ägarna står för saneringskostnaderna? Vad är mina rättigheter i detta?
  Mvh
  Sandra
   
 2. H
  Moderator · Stockholm · 44 053 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Att häva ett köp är en stor sak. Jag tvivlar på att du kan häva för en sådan sak.

  Här ser det ut som du fått en utfästelse från säljaren om att växten ör borta. En utfästelse skall vara väldigt tydlig och specifik, om den skall anses vara giltig.

  Om säljaren bara sagt att de tagit bort växten, och nu är det fritt från parkslide. Så är utfästelsen troligen inte giltig. Men har säljaren beskrivit detaljerat hur de gjort, och ex. påstått att de inte sett någon parkslide på 5 år eller ngt. liknande. Då kanske det kan vara en giltig utfästelse. I så fall förstår jag dock inte varför säljaren prata om parkslide alls.
   
 3. S
  Medlem · 30 inlägg

  sandyoh

  Medlem
  Jag vill kanske inte häva köpet heller, tycker om stugan väldigt mycket. Men mäklaren intygade också vid flera tillfällen att växten var borta, eftersom tidigare köpare dragit sig ur av den anledningen. Sen har vi inte diskuterat hur de har gjort för att bli av med den i detalj. Känner mig ändå lite förd bakom ljuset och känns inte riktigt rätt.
   
 4. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 877 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Häva köpet lär du inte kunna göra.

  Men står det någonstans i köpehandlingarna att parksliden ska vara borta? Exakt vad står det isf? Ibland är ju prospektet med som bilaga till köpekontraktet.
  Finns bara muntliga uppgifter har du ännu större uppförsbacke att få någon ersättning.
   
 5. imported_Benno
  Medlem · Korpilombolo · 1 783 inlägg

  imported_Benno

  Medlem
  Du menar alltså på fullt allvar att stugan är oanvändbar för det?? :)
   
  • Laddar…
 6. S
  Medlem · 30 inlägg

  sandyoh

  Medlem
  Nja, det finns en bilaga men har inte den vid mig, men där jag vet att Parkslide nämns. Men minns inte om det står att det ”har” funnits på tomten eller om det bara står ”Parkslide” kort och gott. Står dock inget detaljerat, det vet jag.
   
  • Laddar…
 7. S
  Medlem · 30 inlägg

  sandyoh

  Medlem
  Nej? Var har jag sagt det? Jag har bara sagt att säljare/mäklare lämnat oriktiga uppgifter. Har också sagt att jag egentligen inte vill häva köpet. Vill veta vad mina rättigheter är i detta, om några. Men tack för ditt bidrag i diskussionen...

  Med det sagt. Stugan kan väl dessutom bli ganska oanvändbar om rötterna tränger in i grunden. Dessutom är det svårt att sälja stugor/hus med Parkslide på tomten, vissa mäklare tar inte ens i det med tång. Det finns väl flera aspekter i detta än om stugan är oanvändbar eller ej.
   
  • Laddar…
 8. SågspånPappspikEternit
  Renoverare · Småländska höglandet · 877 inlägg

  SågspånPappspikEternit

  Renoverare
  Om det inte nämns tydligt i prospektet att det inte finns parkslide på tomten lär du inte kunna få någon ekonomisk ersättning från säljaren tyvärr.

  (Hoppla, det var 3 'inte' i den sista meningen, så många negationer tyder på genetiskt inflytande från mitt tornedalska arv. Då det som sagt är genetiskt ber jag om o-ursäkt ;).)
   
  • Laddar…
 9. H
  Medlem · 1 401 inlägg

  Det kommer inte tränga in några rötter i grunden om du håller efter och inte låter parksliden växa intill huset (förövrigt samma råd med alla kraftigväxande växter).

  Klipp gräset och ryck skott på övriga ytor och du har inget problem.
   
 10. imported_Benno
  Medlem · Korpilombolo · 1 783 inlägg

  imported_Benno

  Medlem
  Vissa får det att låta som parkslide är ett monster från yttre rymden som slukar huset som ett törnrosaslott bara man tittar bort.
  Plocka bort skotten som kommer upp. Gräsmattan, ogräs och övriga rabatter kräver mycket mera jobb.
   
 11. S
  Medlem · 30 inlägg

  sandyoh

  Medlem
  Men herregud, varför har människor behov att kommentera sådant här. Lägg din tid på annat istället. Och de har intygat att den är borta.
   
 12. S
  Medlem · 30 inlägg

  sandyoh

  Medlem
  Just nu växer den alldeles intill huset, vilket är varför det oroar mig.
   
 13. S
  Medlem · 30 inlägg

  sandyoh

  Medlem
  Tack för ett konstruktivt svar. Uppskattas, då det verkar vara mycket begärt.
   
  • Laddar…
 14. S
  Medlem · 30 inlägg

  sandyoh

  Medlem
  Det beskrivs ju som ett monster... svårt att tro något annat. Men tack för att du tonar ner det, jag känner inte att det inte är hanterbart. Ser bara inte fram emot att tampas med det här, men det är ju som det är.
   
  • Laddar…
 15. Jonatan79
  Hobbysnickare · Stockholm · 9 526 inlägg

  Jonatan79

  Hobbysnickare
  Lägg upp avtalet/bilagan så får vi läsa, går inte att säga något annars. Du har oavsett väldigt lång uppförsbacke att kräva säljaren på något, och att gå till tingsrätten blir dyrt.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.