Byggahus.se

Häva avtal med totalentreprenör

 1. M
  Medlem Nivå 3
  Jo man är lätt efterklok, bygger jag hus igen ska jag verkligen vara petig med kontraktet. När det gäller häcken så är hela sträckan där vi vill ha häck i anslutning till gång/bilvägen.
   
 2. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Vilka skojare. Vilken husfirma är det?
   
 3. M
  Medlem Nivå 3
  Det är en mindre firma som heter Boart i Öjersjö AB med 3 ägare varav en av ägarna är den som sköter själva försäljningen. Jag kommer skriva ett omdöme när allt är klart som jag kommer lägga här i forumet bland annat och varna andra som ska köpa hus via dem.

  Kan man avbryta ett kontrakt med dem? Vi hade förhandlat fram ett pris där mycket ingick, det känns lite som om vi förlorar de pengarna om vi avbryter kontraktet. Eller kan man på något sätt få kompensation för att de inte gjort det som skulle ingå?
   
 4. Marlen Eskilsson
  Administrator · Nivå 20
  Ja, du kan häva ett avtal. Då ska en besiktningsman göra en syning av hur mycket som är utfört och så betalar du för det som har utförts. Men det låter ju som att det bara är häcken och muren kvar? Om det är så hade jag uppskattat värdet av det de inte utför enligt kontraktet och helt enkelt inte betala mer än du har fått. Hålla inne med slutbetalning alltså. Men kontakta dem och säg att det är så du tänker göra och se vad de säger då.
   
 5. M
  Medlem Nivå 3
  Det är tyvärr en hel del kvar. Spackling och målning av väggar, parkettgolv i hela huset, wc/duschrum och wc/badrum, montering kök (redan köpt), altan, målning av hus, resning av garage, stensättning och lite annat smått och gott.

  Om man ska byta entreprenör nu måste jag sätta mig och få priser på dessa saker för att se om det skulle löna sig. Sedan måste ju de nya kunna jobba i sommar så huset står klart till sista augusti då huset ska vara klart enligt kontrakt och vi måste lämna den lägenhet vi nu har.

  Tror därav att det kan bli tufft tyvärr :/
   
 6. Peter_Henry
  Allvetare · Nivå 5
  Jag tycker att du ska hålla inne betalningen och hänvisa till Konsumenttjänstlagen §9, och även kräva att det ska åtgärdas inom skälig tid(2 månader), annars så häver du avtalet och tar in en extern firma som åtgärdar det och entreprenör får stå för kostnaden (Ktjl §16, §20-§21)

  Tänk på att det är deras uppgift att bevisa motsatsen inte eran

  Om det inte är så att ni har skrivit avtal med AB04 eller ABT 06? Då är det andra förutsättningar
   
  • Laddar…
 7. M
  Medlem Nivå 3
  Tack för tipset. Avtalet är skrivet med ABS 09.
   
 8. K
  Medlem · Nivå 8
  Tyvärr är det väl lite dåligt specificerat här i kontraktet. Det borde ju stått antalet buskar som skulle planteras och/eller den sträcka de skulle planteras på. Vid en ev. tvist kan de ju hävda att de uppfyllt det som det är formulerat, och då får ni gå på muntliga uppgifter vilket kan vara svårt. De kan mycket väl ha en annan men liknande minnesbild av samtalet som stöder deras sak.
   
 9. H
  Moderator · Nivå 25
  men "framsidan av huset" är öppet för tolkning, och då gäller beställarens tolkning, framförallt om du hävdar vad ni pratat om muntligen. Vill entreprenören ha en begränsning till ex. 10m framför byggnaden, så skall han skriva det i avtalet.
   
  Redigerat 19 jun 2017 13:38
 10. S
  Medlem Nivå 7
  En tanke bara. Väg vad du har att vinna på att hävda din rätt mot vad det innebär att ha en eventuell "fientlig" entreprenör som färdigställer ditt hus under hot om innehållen betalning. Jag menar inte att du ska lägga dig slätt men en del saker kanske kostar mer än det smakar att bråka om. Svår balansgång men värt att fundera på.
   
  • Laddar…
 11. M
  Medlem Nivå 3
  Tack för tipset! Jag har verkligen försökt vara tillmötesgående under hela den här processen, men någonstans börjar man känna sig överkörd och lurad. Dock är jag fortfarande i stadiet där jag tänker på vad som egentligen är mest lönsamt.
   
 12. G
  Medlem Nivå 6
  Tänk på att du skulle kunna bli skadeståndsskyldig om du bryter kontraktet. Om företaget har dragit på sig kostnader för att genomföra kontraktet så kan du behöva stå för dessa om du bryter kontraktet utan att du får något för det. Säg att de bokat en grävmaskin ett datum, du bryter kontraktet och de bokar av grävmaskinen men åker på en straffavgift för avbokningen, då kan de kräva att du skall betala den avgiften. osv osv..

  /Magnus
   
  • Laddar…
 13. V
  Medlem Nivå 5
  Jag skulle reklamera tjänsten innan jag håller inne pengar.
   
  • Laddar…
 14. V
  Medlem Nivå 5
  Är inte påläst just nu, vi hade en tvist med en ganska tjurskallig entreprenör för ca 5 år sedan, så mina kunskaper kan man inte lita på.
  Alltid bra att ta råd av jurist och då själv funderat igenom vad själva saken gäller.
  1. Hålla inne betalning för bristfälligt utförda tjänster,
  2. Häva avtalet
   
  • Laddar…
 15. E
  Medlem Nivå 7
  Fundera lite på när du ska häva avtalet om du ska göra det, alternativt hålla inne pengar. Beroende på hur långt ni kommit, räkna ut vad värdet på det ni har kvar att göra är. När värdet på det understiger vad ni har kvar att betala är rätt läge att lägga in stöten. Håller ni in pengar för tidigt finns risken att de slutar jobba. Fortsätt dock att påtala att ni inte är överens om de punkterna och att ni vill att de ska göra det nu anser ni avtalat om.
   
  • Laddar…