Byggahus.se

Hästar i trädgård.

 1. G
  Medlem · 306 inlägg

  Great

  Medlem

  utbrytarkung? nej den köper jag inte, det är för dåligt stängsel, räcker inte el och tråd får man utöka med högre/starkare staket, finns inga argument mot detta anser jag...gör rätt bara ;)
   
 2. G
  Medlem · 306 inlägg

  Great

  Medlem
  absolut jag förstår alla problem med ett elstängsel, men det anser jag vara bristande underhåll, snöar det skottar man, blåser tråden av ersätter man med ny grövre, kan även vara så att man ska gå några ggr per vecka runt hagen o kontrollera stängslet,
  så att skylla ifrån sig o säga att det berodde på det o det håller inte.
  är man hästägare så har man även ansvaret att hålla dom inne anser jag, med dom medel som krävs.
   
  • Laddar…
 3. A
  Anonym
  Varför ansvarar hästägarna för staketet? Hyr jag en stall plats måste jag kunna lita på att stallet mm är i ett bra skick och rymningssäkert. Visserligen tror även jag att det är så att djurägare har ett strikt ansvar för sina djur så de kan bli tvungna att betala skadestånd men då skulle jag som hästägare i min tur stämma stallägarna. Sen skrev du också att du tror att det är en person som tar hand om alla hästarna. Då låter det ju lite mer som affärsverksamhet och då kan hästägarna ställa ännu högre krav på den stallplats de hyr.

  Jag tycker ni verkar ha en dålig relation med era pappor och är ledsen för er skull för det men det har kanske inget med juridik att göra. Visserligen tror jag att det är så att djurägare har ett strikt ansvar för sina djur så de kan bli tvungna att betala skadestånd men jag tycker ni riktar ilskan år fel håll. Tjänar man pengar på att hyra ut ett stall då ska man se till att hästarnas utrymmen är säkra och det innefattar även hagen (beroende på hur kontraktet är skrivet). Om en häst rymmer och skadar sig är det inte bara en stor ekonomisk förlust för ägaren utan också ofta en känslomässig stor sorg.
   
 4. P
  Medlem · Dalarna · 3 303 inlägg

  Pagno

  Medlem
  Normalt sett brukar jag inte skriva hur andra skall sköta sina hästar.

  Som fd uppfödare av kallblod, både trav och bruks samt har haft Ardenner (ackordshäst) för träning så har jag lärt mig av problemen med rymmande hästar.

  Till en början så vill jag skriva att mer än hälften av våra hästar fick gå utomhus, året runt, utan täcken.
  Hästarna var helt snö och istäckta, sommarstugeägarna anmälde oss med jämna mellanrum.
  Hästar med snö och is på sig fryser inte, de har så bra isolering att värmen inte försvinner ut och smälter snö och is, hästar i regn och runt noll grader kan frysa om de inte har regntäcken och skydd.

  Solskydd är reglerat, det skall finnas i hagarna, om hästar går utomhus dygnet runt skall vind och regnskydd finnas, skog räcker men ett vindskydd bör finnas.
  Fri tillgång på mat och vatten är ett krav om hästarna inte är uppstallade.

  Om en Ardenner vill rymma behövs Berlinmur för att hålla dessa muskelpaket med fyrbensdrift inne i en hage, nu är Ardennrar inte rymningsbenägna.

  Brukshästar är lugna över lag och rymmer ytterst sällan, inte ens om varg villar sig in i hagen, vargen ger sig inte på en brukshäst med skor och broddar, då är vargen borta för evigt, samma med lössprinngande hundar, de stängs fort in och trampas ner.

  Travhästar är lite mera stirriga, ofta räcker det med kraftiga stolpar med minst tre elrep, elband är inget bra skydd, tråd är ännu sämre.
  Elrep, ett övre rep och ett undre kopplat till ett kraftigt aggregat samt ett rep i mitten med jord, då smäller det bra i hästen, även vintertid eller väldigt torr sommar.

  De hästar som rymmer ändå, vid elrepshage skall ett riktigt staket skruvas, minst 150cm högt med ett elrep på toppen.
  Med riktigt staket menar jag, minst 100mm rundstolpar, 32•120mm i tre horisontella rader, 2-2,5 meter mellan stolparna, detta håller alla hästar inne i hagen, förvisso inte en skenande flock eller enskilda tokvilda brukshästar.

  Sist, om hästar rymmer så får man inte leda bort dem, man får binda upp dem med grimma och grimmskaft, om de kan nå föda och har tillgång till vatten.
  Hästar skall ha daglig tillsyn och skötsel!
  Tyvärr behöver inte ägarna av stallet hålla med riktiga staket, hästägarna likaså, ingen behöver troligtvis betala för trampmärken i någons trädgård, det förekommer att hästägare blir ersättningsansvariga men inte ofta.

  Nu har vi inga hästar längre men har små rymmare på åkern vi lånar ut till grannens hästar, de rymmer alltid in på våran gård, tittar runt lite, käkar lite av våra odlingar, händer max 1gång per år.
  Vi tycker inte att det är ett problem men jag förstår ts, det kan vara riktigt problematiskt med hästägare och korkade fäder, vet inte vilka som är svårast.

  Summan av kardem.... Det är inte mycket att göra om man inte vill anmäla, om man försökt tala de inblandade till rätta.

  Om ni är osäkra på vilka regler som gäller för hästhållning, ring länsstyrelsen, de ger er allt som skall gälla, nya regler som måste följas, rekommendationer behöver inte följas.

  Mvh P-A
   
 5. M
  Medlem · 369 inlägg

  maxmsm

  Medlem
  Sluta med att fånga in hästarna åt ägaren, ring ägaren och ring Polisen.
  Vid skador i er trädgård så ta in ett trädgårdsföretag som fixar skadorna till samma skick som innan hästarna trampade ner ert gräs och era växter och lämna fakturan till hästägaren.

  Sluta dalta!!
   
  • Laddar…
 6. M
  Medlem · 369 inlägg

  maxmsm

  Medlem
  De mår mycket bättre av att vara ute men ska ha möjlighet att gå in om de vill.
   
 7. M
  Medlem · 369 inlägg

  maxmsm

  Medlem
  Det behöver man inte om man har en bra kommunjägare eller en bra cal ,22 med ljuddämpare eller luftgevär med kraftigare fjäder.
   
 8. Anna_H
  Husägare · Värmland · 10 771 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Känner väl igen det där med att de vill vara inne på sommaren, på jobbet har jag utsikt över en lösdrift, när korna gått in på lunch får de jaga ut dem igen när det är varmt och soligt. KRAV kräver ju att korna är ute ett visst antal timmar per dag i tillräckligt många dagar, och väljer de att stanna inne räknas den dagen bort. Gissar att de får problem i år om det inte blir en ävldigt varm vår och höst, på grund av all snö som riskerar att göra att markerna inte är torra nog i god tid på våren.
   
 9. H
  Medlem · 208 inlägg

  Hammarskallen

  Medlem
  Är inte insatt på något sätt, men visst måste det väl åligga den som hyr ut och tar betalt för betesmark att se till att staketet fungerar? Som jämförelse, om jag betalar 2000 i månaden för en stallplats och boxdörrarna går sönder så är det ju stallägaren, inte hästägaren som är ansvarig?
   
 10. Anna_H
  Husägare · Värmland · 10 771 inlägg

  Anna_H

  Husägare
  Beror helt på vad som avtalats.
   
 11. harry73
  bra på allt · Skåne · 12 903 inlägg

  harry73

  bra på allt
  en av båda ska vara ansvarig, men riktar TS skadeståndskravet mot hästägaren, kan denne välja att rikta skadestånd mot uthyraren, om det finns fog för det
   
 12. A
  Anonym
  Japp och då kommer hästarna rikta kravet mot TS pappa och farbror (!). Jobbig familjerelation.
   
 13. K
  Medlem · Örebro · 78 inlägg

  Karldanaxel

  Medlem
  Det här tarvar definitivt en kontakt med länsstyrelsen. Skall ev ersättningskrav för återställande riktas mot hästägarna eller den som åtagit sig att utöva tillsyn över hästarna? Om kravet skall riktas mot hästägarna; vilka hästar är det som rymt och förstört? Hur identifiera? Bevisbördan bör ligga på TS, och om kravet skall riktas mot resp hästägare lär det inte bli lätt.
  Men försök att inte bli ovänner med far och farbror, det är det inte värt. Livet är kort.
   
 14. K
  Medlem · Lanarkshire · 14 inlägg

  kanelsvans

  Medlem
  Är det inte så att ytterst är stallägaren ansvarig för (även inhyrda) djur. Dvs jag hyr ut stallet, har inget med hästar/staket/osv att göra, djurägaren ser inte till djuren foder/hovslagare/osv=jag är ansvarig.
  Prata med länsstyrelsen borde vara ett bra förslag.
   
  • Laddar…
 15. A
  Anonym
  Jag läser ofta kloka kommentarer här inne i andra tvister om tex staket osv. Det handlar då ofta om att tänka sig lite för och försöka att inte skapa "krig" med en granne man ska bo med under en lång tid. Visst kan man läsa lagen och anmäla, ev stämma, hit och dit men i långa loppet handlar det om att kunna kommunicera med sina grannar.

  Djurägare har ett strikt ansvar för sina djur... men...

  Det här verkar ju handla om en komplicerad relation mellan ts och hens pappa. Det verkar finnas en besvikelse över att papporna inte lyssnar på barnens behov. Den konflikten löser man inte juridiskt utan med samtal. Ts verkar ju inte heller vilja ha ersättning för något utan har bara hakat upp sig på att hästarna ska bort. Hoppas ts och hans kusin reder ut sin er relation med era pappor (och mammor (?) ).
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.