Byggahus.se

Här är nya amorteringskravet

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida Nivå 9
  Idag lämnar Finansinspektionen över föreskrifterna för det nya amorteringskravet till regeringen. Nu vet vi hur de nya amorteringskraven kommer att se ut.

  Du kan läsa artikeln här: Här är nya amorteringskravet
   
 2. Chrissofsweden
  Renoveringsnovis · Nivå 24
  Hoppas detta bromsar marknaden lite.
   
 3. larsbj
  Byggnadsvårdare · Nivå 13
  Det vore sunt, men synd om det hämmar nybyggandet.
   
 4. L
  Medlem Nivå 9
  vad är ett tilläggslån? Trodde det var om man tog lån på fastigheten men det räknades ju som nytt bolån om man kom över 70.

  Detta kommer leda till fler blancolån, krediter hos företag (dvs avbetalning), vi ska installera bergvärme och behövde 100 000 till, har precis byggt till så ligger rätt högt. Men då kickade ju amorteringsreglerna in så vår månadskostnad ökade markant och det fick bli ett blancolån istället. Betalar vi av på under 10 år så blev det billigare i månaden...
   
 5. A
  Medlem · Nivå 15
  Tror inte heller det kommer minska skuldbördan så länge man kan låna pengar på annat sätt.
  Spekulation med nyproducerade lägenheter kommer dessutom hålla priserna uppe och kan folk låna så gör dom det.
  Detta tillför ungefär lika mycket som när man införde 15% regeln och kommer bara göra det ännu svårare för folk på bostadsmarknaden.
   
 6. B
  Medlem Nivå 1
  Borde inte regeringen själva ha ett amorteringskrav nu när stadsskulden skenar med 400.000:- i minuten?
   
 7. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Regeln om omvärdering av bostäder är också jäkligt korkad. Om inte ett nytt kök eller ny balkong ökar värdet på en fastighet eller en lägenhet, vad gör det då? Det är ju bland det mest omfattande man kan göra i en lägenhet. En balkong är ju inget man slänger dit hur som helst.
   
 8. A
  Medlem · Nivå 15
  Vad är tanken med att det ska vara amoreringsfritt på nyproduktion i 5 år?
   
 9. F
  Byggveteran · Nivå 18
  Tanken är väl att det ska stimulera nybyggnation genom att göra detta alternativ mer attraktivt. Resultatet kommer ju bara bli att markägarna och utvecklarna ökar sina vinstmarginaler i projekten. En ganska dum tanke.

  "Du kan låna utan att amortera, bara du köper något som är nytt!"
   
 10. A
  Medlem · Nivå 15
  Det kommer ju inte minska skuldbördan till slutkonsumenten när det ändå säljs dyrare på ritning innan någon ens tillträtt.
   
 11. A
  Medlem · Nivå 15
  Vad tror ni spräcker man bostadsbubblan iomed införande av kravet?
   
 12. Z
  Husspekulant · Nivå 10
  Nej, det tror jag inte. Det är fortfarande en stor bostadsbrist.

  Dessutom börjar 40-talisterna bli gamla och kila vidare. I deras bostäder finns enorma värden som efter arvsskifte kommer att användas för att köpa bostäder till deras barn och barnbarn.
   
 13. S
  Medlem Nivå 4
  Har lite svårt att se hur detta kommer att påverka bopriserna på något sätt, bankerna har väl haft som policy att kräva amortering ett bra tag nu. Bankföreningen har haft detta som rekommendation till sina medlemmar minst 3 år nu. Vet inte hur efterlevnaden varit, men tror att de flesta banker anpassat sig till detta mer eller mindre.

  Amorteringskravet på tilläggslån kan dock ha en viss dämpande effekt på konsumtion, dvs att folk använder huset som bankomat för bilköp, semestrar etc, men torde vara liten då kravet på amorteringen inte är så hög och de flesta som lånat upp på huset ändå torde ha valt någon form av amortering på dessa lån även tidigare.

  Det jag tror kanske kan ha störst påverkan är kravet på att det ska gå 5 år mellan omvärdering av fastighet. Notera dock att detta, som jag tolkar det, endast gäller för kravet på amortering, inte bankernas möjlighet att låna ut på fastigheten med säkerhet i fastigheten (85% av värdet) till ett bedömt högre värde än köpeskilling eller tidigare värdering så länge kravet på amortering följs inom 5 årsramen.

  Sen tror jag kanske att signalvärdet av detta kan vara av vikt för bostadspriserna, det har varit ganska mycket fokus på detta i media och med den kunskap som gemeneman har om bolån så ska man nog inte underskatta signalvärdet av detta och mycket av bostadspriserna bygger på förväntningar och psykologi likt börsen, dock självklart inte i lika stor utsräckning. Men osäkehet om framtiden driver inte priserna det kan man vara säker på.

  Summa sumarum så är detta som det mesta som FI gör ett spel för gallerierna och kommer inte leda till annat än mer pappersarbete på bankerna, som kunderna tar notan för, och utan reell verkan på det man låtsas adressera.

  Tycker dock i grunden att amortering är sunt och i dagsläget det enda vettiga riskfria sparandet för pension, men detta krav skulle ha införts för 15 år sedan.
   
  Redigerat 20 apr 2016 21:48
 14. X
  Medlem Nivå 3
  "Lantbruksfastighet" - innefattar de även jordbruksfastighet ? Är i så fall jag (som har en jordbruksfastighet) inte omfattad av amorteringskravet?
   
 15. S
  Medlem Nivå 7
  Men 2% är ju ett rätt blygsamt krav.. Det betyder att det skulle ta 50 år att amortera bort ett lån i den takten. Vi som tänkt hinna betala huset innan pensionen amorterar redan idag betydligt mer än så..