Häckhöjd i korsning (hörntomt)

8k läst  54 svar

 1. I
  Medlem Nivå 5
  Hej alla ni kunniga!
  Jag har försökt läsa mig till svaret men blir inte riktigt klar över vad som gäller.
  Vi har precis flyttat in i ett hus som har en hörntomt med en hög (mer än 2 meter) Liguster häck runtom. Vad säger egentligen reglerna för hur hög en häck får vara? Vi har stora breda 'trottoarer' runtom, se bild.

  IMG_5913.jpg

  Häcken har visst varit ganska så hög i många år men jag känner att jag vill följa de riktlinjer som finns...men vilka är de?
   
  Redigerat 1 apr 16:58
 2. thomas33
  Renoverare · Nivå 14
  80 cm och 10 meter åt varje håll! Om inte kommunen har några specialregler.
  V7O-IMGE3thlOOnEweqc.jpg
   
  Noseone och klaskarlsson gillar
 3. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 12
  Har sett liknande bilder, men blir ju förbryllad :x. Är det olika för huvudgata och tvärgata ? Vilken av dessa gator är då vilken? Den högra delen av figuren mäter ju i ena fallet från trottoarkant och i den andra riktningen från yttersida av häck.
   
 4. thomas33
  Renoverare · Nivå 14
  Jo, den är lite missvisande.
  Här i Halmstad mäter man 10 m utmed trottoarkanten åt båda hållen, om det finns trottoar och utmed tomtgränsen om den saknas.
   
 5. Anna_H
  Husägare · Nivå 14
  Det är INTE olika för huvudgata och tvärgata, vilket framgår tydligt av bilden. Däremot är det 5 meter för cykelbana och 2,5 meter för utfart från villa. Att det inte är från trottoarkanten utan från häcken på "tvärgatan" beror ju på lämna-företrädeskylten.

  Om du definierar någon av dessa två som huvudgata resp tvärgata så ser du att 10 meter gäller på båda. Och gathörnet gäller, därför mäts från häcken i ena fallet och från trottoaren i andra fallet. Dvs sitter häcken 50 cm in från vägkanten med lite grus eller gräsmatta utanför blir det 9,5 meter av häcken som ska vara max 80 cm hög.

  Vill man ha häcken som insynsskydd gör man alltså ett lättskött stenparti eller liknande i hörnet och gör en sned häck lite längre in.

  Det fåniga är att även om tomten har lite höjd i förhållande till gatan, så är det ändå tillåtet att ha en 80 cm hög häck på hörnet???
   
 6. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 12
  Inte bara lite missvisande, utan närmare bestämt en hel trottoarbredds missvisning!

  Anna_H : "Det är INTE olika för huvudgata och tvärgata, vilket framgår tydligt av bilden" .

  Jag vill hävda att det inte framgår tydligt av bilden eftersom den är felaktig. Tack ändå för klargörande av ytterligare regler.
   
  Nyfniken gillar
 7. thomas33
  Renoverare · Nivå 14
  Denna bild är så Växjö kommun informerar sina innevånare, så är häckarna oklippta där beror det säkert enbart av missförstånd.:D
   
 8. haavard
  Medlem Nivå 11
  Bilden är helt korrekt. Det den visar är att det skall vara 10 meter från körbana.
  Dvs att om vägen går intill häcken skall häcken klippas 10 meter, men om det är en trottoar skall den klippas typ 8 meter.
   
  yonna, J-stedt, nissenhj och 1 till gillar
 9. T
  Medlem Nivå 9
  Eller så gör du som du vill och låter häcken vara tills det kommer ett argt brev från kommunen. Hos oss brukar de skicka hotbrev till tomter på större lokalgator vart annat år ungefär men inget händer.

  En bidragande orsak till att ingen bryr sig är att många hus står en meter från hörnet och det hjälper ju inte så mycket med en låg häck om det ändå är en kåk i vägen.

  Hur fungerar det vid utfart förresten, grannen är väl tvungen att klippa sin häck 2,5 meter från min utfart som är i tomtgräns.
   
  Eld, byggarätt, Lurade och 1 till gillar
 10. Anna_H
  Husägare · Nivå 14
  Trist inställning, toolman77, och lyckligtvis funkar inte min kommun så. Har anmält många häckar och några veckor senare har de varit nerklippta enligt reglerna.

  Och ja, 2.5 meter gäller även din utfart, även om det är grannens häck som påverkas. Undantag kan göras åt ena hållet om gatan är enkelriktad.

  Att det inte hjälper att klippa häcken på ett hörn för att det står ett hus i ett annat hörn var ett rätt konstigt argument för övrigt.
   
 11. yonna
  Medlem Nivå 13
  Håller du inte in din häck har kommunen rätt att klippa den för att säkra trafiksikten. Det är av pur vänlighet kommunen sänder "hotbrev" innan. Kommunen kan då klippa ner häcken med deras stora slymaskiner som förstör häcken fullständigt. Vi har haft inlägg härinne med husägare som blivit missnöjda med resultatet :(.
   
  J-stedt och EvertL gillar
 12. HasseTeknik
  Medlem · Nivå 12
  Och var övergår trottoar till körbana? Där vägkorsningar börjar eller slutar? Måste man alltid ta hänsyn till hur det ser ut på andra sidan vägkorsningar?
  Enligt figuren, så ska INTE trottoaren räknas in i 10 m, när det gäller den "vertikala" gatan ( i figurens högra sida) och det är troligen en ren miss, men trots det gör det att figuren skapar fler frågor istället för att klargöra reglerna.
   
  Anna_H gillar
 13. B
  Medlem · Nivå 12
  Det är ju för att visa att man måste ta hänsyn till var gatan från vänster kommer in i korsningen och inte bara utgå från var vägarna är i just det hörn som man klipper.
   
 14. Janus82
  Medlem · Nivå 9
  Man mäter höjden på häcken från körbanan. Det betyder att om man har en tomt som ligger högre än körbanan med hjälp av en stödmur eller slänt så måste höjden anpassas mot körbanan och inte den egna tomten.

  Vi har en hörntomt med en liten stödmur så den enda "häcken" som fungerar höjdmässigt för oss är jordgubbsplantor. Märkligt nog så har ingen kommit på tanken att palla jordgubbar från den trots att den är så lättillgänglig längs gatan. :p
   
  klaskarlsson och J-stedt gillar
 15. T
  Medlem · Nivå 13
  Min son och hans bil föll offer för en oklippt häck. Han körde varsamt med sin första bil i villakvarteret och vid närmaste korsning (med oklippt häck) kom det en bil från vänster, beaktade inte högerregeln och klippte sonens bils framände. Turligt nog blev ingen skadad.
  Under förhandlingarna på vägen och fotodokumentationen smög häckägaren på sin tomt med lång hals. Nästa dagen var häcken klippt.
  Sonen blev riktig sur för han fick ju inte ut så mycket försäkringspengar att det räckte till en likvärdig bil.
  Förutom kommunens regler kan väl häckägarna själva ta ett ansvar att häcken inte skymmer sikten! Lite hjärna borde man ha som häckägare!
   
  yonna, J-stedt, nissenhj och 3 till gillar

Hej där! Skaffa ett konto gratis så kan du också ställa frågor i forumet. :love: