Byggahus.se

Gymnasiearbete /El-teknik- Bygga kök.

 1. Mustafa123
  Medlem · 14 inlägg

  Mustafa123

  Medlem
  Hejsan allihopa, hoppas allt är bra med er!

  jag pluggar just inom yrkesprogrammet EL-Teknik, jag är inne på min sista del i kursen, vilket är Gymnasiearbete... jag har letat efter en praktikplats på en El-firma som lärling i en månad nu,men det gick inge vidare & ända sedan min kära storebror gick bort efter Coronan.. så har det blivit en paus & då händer det att man tappar all fokus.
  så istället har jag fått i uppgift att bygga ett standard-kök enligt ritning.
  jag skulle vilja få hjälp med en planritning, skulle va otroligt tacksam om ni kunde rita något åt mig. jag har bara denna månad på mig sen blir jag klar med min utbildning.
  Så det är lite kris nu, men tack för att ni tar er tid!
   
  Redigerat 2 sep 2020 12:50
 2. B
  Medlem · Stockholms län · 18 821 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Välkommen till forumet!

  Hur stort är köket?
  Det blir ju viss skillnad på om det gäller ett kök som ska få plats på en vägg som är 3 m lång eller om det är ett rum där man kan ha skåp efter två väggar och då olika beroende på om väggarna är mittemot varandra eller i vinkel.
  Kan du göra en enkel ritning på rummet eller ladda upp några bilder på det?
   
  • Laddar…
 3. Mustafa123
  Medlem · 14 inlägg

  Mustafa123

  Medlem
  Hej, tack så mycket & tack för ditt svar!

  jo Gymnasiearbetet går ut på att bygga ett standardkök & få med allt som ett kök har på det utrymme som man får använda sig av inne på vår verkstad här i skolan, så det gör inget om till exempel taklamporna/uttag sitter nära varandra, för i verkliga livet så drar man ju de längre mellan varandra, så länge de sitter där de ska på just den ytan som jag har fått att jobba med. men jag har tagit 2 bilder iallafall på hur en plats inne på vår verkstad ser ut, den som jag kommer använda mig av. Du kan utgå från ditt eget kök, kolla vilka uttag/taklampor/dosor (med rätt uttag/höjd för till exempel spis/kyl ) som krävs. hoppas att du förstår mig, tack så mycket för er tid, uppskattas & ser fram emot ditt svar!
  (denna yta är iallafall 1,20m bred, 2m lång & 2,5m hög)
   
  Redigerat 2 sep 2020 15:43
 4. B
  Medlem · Stockholms län · 18 821 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Okej, 2 m långt kök är ju inte mycket.

  Kyl/frys med vägguttag från egen säkring, häll med ugn under (perilex med två faser, vägguttag med den tredje fasen), fläkt ovanför (vägguttag), arbetsbänk med minst 2 vägguttag ovanför (egen säkring) och överskåp med LED-spottar eller -list under. Normalt har man också diskmaskin med vägguttag (egen säkring) i skåpet under diskhon och taklampa eller spottar i taket.

  Här hittar du lite riktlinjer om höjder för uttag mm: https://www.voltimum.se/content/kok

  Var det sånt du ville veta?
   
  • Laddar…
 5. JanneJanne123
  Husägare · Stockholm · 1 222 inlägg

  JanneJanne123

  Husägare
  I all välmening så är idén med att gå en kurs att man ska lära sig något och att man förhoppningsvis efter avslutad kurs kan få ett jobb. Om man nu som du gör tar genvägar och inte tar sig tid att lära sig blir det mycket svårare att få ett jobb/praktik sedan. Förstår om du har det tungt med sorg i familjen, men då är det bättre att förklara läget på skolan och försöka få mer tid än att försöka fuska sig igenom slutkursen. Kommer bara leda till andra problem längre fram.
   
  • Laddar…
 6. J
  Husägare · 2 279 inlägg

  Johan456

  Husägare
  Be skolan om SS 4370102. Där framgår vad som krävs i kök. Den är bra att ha i bakhuvudet
   
  • Laddar…
 7. Mustafa123
  Medlem · 14 inlägg

  Mustafa123

  Medlem
  jag förstår vad du menar, men jag ser inge fusk i det jag gör. allt jag frågade om va en enkel planritning för ett standard-kök.
   
 8. JanneJanne123
  Husägare · Stockholm · 1 222 inlägg

  JanneJanne123

  Husägare
  Absolut, men du har ju en tråd till här där du vill ha en elritning också. Det är väl det som är uppgiften?
   
  • Laddar…
 9. Mustafa123
  Medlem · 14 inlägg

  Mustafa123

  Medlem
  ja, helt ärligt så kommer jag inte jobba som elektriker i framtiden, ni kan va lugna. jag vill bara samla ihop mina sista 100 poäng, jag pluggar igenom komvux, allt jag vill just nu, är att få godkänt i mitt gymnasiearbete. sen kommer ni aldrig få se mig här nå mer.
   
 10. Appendix
  Husägare · Roslagen · 2 765 inlägg

  Appendix

  Husägare
  Jag tror de flesta här nog tycker att forumet inte är till för att hjälpa lata elever med sina arbeten :)

  Du är däremot gärna välkommen här som elektriker och svara på frågor som finns från andra.
   
 11. T
  Medlem · 2 261 inlägg

  Takläggare

  Medlem
  Nu tycker jag personen gör helt rätt, även om jag är utbildad själv så är det frågorna jag hade som tagit mig längst, jobbat med erfaret folk, frågat och dom har visat , efter några år har man mer erfarenhet utav sina frågor än den som läst teoretiskt , ta bara advokaten jag hade, när han fick insyn i företagandet jag har så börja även han fråga om hur man ska göra, även om han själv var företagare så skilde vårt kunnande enormt på just företagsbiten, där erfarna läromästare lärt mig, så allt går inte o läsa och tänka ut själv, utan nyfikenheten på omgivningen, dom små skillnaderna här och där ,blanda ihop dom o ta kärnan ur dom, så kommer han tjäna mer pengar än vad den vanliga skolan kan lära.gäller inom samtliga branscher
   
  • Laddar…
 12. Mustafa123
  Medlem · 14 inlägg

  Mustafa123

  Medlem
  det där ja ju väldigt ironiskt sagt av dig, jag tar kontakt med er som är erfarna & ber om er hjälp, annars så hade jag inte ens ställt den frågan från början. :)
   
 13. Mustafa123
  Medlem · 14 inlägg

  Mustafa123

  Medlem
  Tack för att din förståelse.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.