Byggahus.se

Gulnar linoljefärg som först blivit utsatt för solljus?

 1. A
  Medlem · 11 inlägg

  AndréLindahl

  Medlem
  Att linoljefärg gulnar om den inte utsätts för ljus vet jag. Men gulnar den också om den först utsatts för ljus en period? Kan en yta som först gulnat, sedan blekts bli gul igen?

  Jag håller på med platsbyggda bokhyllor i ett rum och det har skett lite i etapper. Flera ställen har gulnat då jag haft grejer stående på ytor. Dessa har nu blekts fint igen efter att jag har rensat. Jag undrar hur jag ska tänka när hyllorna är helt klara. Ska jag låta de stå tomma någon månad för att förhindra gulning eller spelar det ingen roll? Kommer det gulna ändå när jag fyller dem med böcker oavsett hur länge de fått ljus på sig?

  Rummet har söderfönster och får rätt mycket ljus. Färgen gysinges färdigblandade 2% grön umbra förunnad med 222 skonsam förtunning och Ottossons linoljelack i sista strykningen.
   
 2. B
  Medlem · Skåne · 220 inlägg

  Bombus pratorum

  Medlem
  Ja, vad jag vet så kan den gulna/blekna om och om igen. Men när du nu köpt svensktillverkad kvalitetsfärg så kan du ju bara kontakta gysinge eller Ottosson så får du ett definitivt svar av dom.
   
 3. H
  Medlem · 2 035 inlägg
  Det kommer gulna när den inte utsätts för solljus oavsett vad du gör tyvärr. Samma händer för övrigt med många alkydoljefärger.
   
 4. A
  Medlem · 11 inlägg

  AndréLindahl

  Medlem
  Lite skönt att veta också. Då kan jag börja flytta in alla böckerna direkt. Börjar bli riktigt trött på alla staplar överallt i huset.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.