Byggahus.se

Gulgrönt vatten? Humus? Ej koppar

 1. Tweety1985
  Medlem Nivå 4
  Hej! Igår började vårt dricksvatten (egen brunn) bli gulgrönt. Inte sådär klockrent gult/brunt som man ser på bilder på humus men känns ändå som att det borde vara det. Vi har ett hyfsat nyinstallerat avsyrningsfilter och pH ligger på mellan 7,5 o 10 så bör inte vara kopparfällningar. Det är lika mkt färg i både varm- och kallvatten, luktar inget, smakar inget.
  Brunnen är väldigt full efter mkt regnande så humus känns ju logiskt. Men tycker nog att färgen är mer grön... Hjälp!
   
 2. Tweety1985
  Medlem Nivå 4
 3. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  I en pool blir kommunalt vatten (rent vatten) med lite humus i grönskimmrande på samma sätt. Försvinner när man klorerar.

  du borde nog ta ett vattenprov?
   
 4. Tweety1985
  Medlem Nivå 4
  två vattenprov tagna i våras visade ingen humus och heller ingen koppar osv. Enbart surt vatten som nu är åtgärdat. Men med egen brunn kan det tydligen bli problem med humus just vid oväder/mkt regn då brunnen tar in ytvatten. Vattnet var fint innan det började regna så förbaskat o brunnen blev väldigt full.

  Tack för info om att humus kan bli grönskimrande i kommunalt vatten, då är det med största sannolikhet humus ändå. Utöver filtret för lågt pH har vi ett filter i duschen som tar bort alla metaller osv som skulle kunna finnas, men humus rår det inte på. Var bara helt inställd på att det skulle vara mer gult än grönt. Tar man ett rent glas vatten är det klart och fint, ser inte gult/grönt ut men just i badkar/handfat syns det absolut.
   
 5. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Håller med MathiasS om att ni bör ta ett vattenprov. Eurofins brukar ha bra pris. Kan räcka med ett enkelt mikrobiologiskt test (395 kr) för att kolla koliforma bakterier och E-colibakterier.

  Och jag skulle inte dricka vattnet innan testsvar utan köpa vatten på flaska.
   
  • Laddar…
 6. R
  Medlem · Nivå 11
  Borrad eller grävd brunn ?
   
 7. Tweety1985
  Medlem Nivå 4
  grävd brunn! Och problemet kom som sagt efter regnet nu. Enligt förra ägarna har de haft lite humus till och från så känns betydligt lugnare nu.
   
 8. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  ...men om du vet att du fyllt brunnen med ytvatten så är det ju inte så mycket att bli förvånad över. Går det inte att täta brunnen så du slipper det? Det är ju synd om vattnet ska bli otjänligt varje gång det regnar kraftigt.

  Brunnen ska ju inte fyllas alls av regn/ytvatten från ovan, utan av grundvatten som stiger upp.
   
 9. Tweety1985
  Medlem Nivå 4
  vi har inte bott i huset så länge så det finns ännu mkt som oroar och stressar mig. Otjänligt är vattnet absolut inte, luktar o smakar inget, är bara lite gult, något vi inte är vana vid. Tydligen är humus inte farligt för hälsan på något sätt heller men ska se över hur vi kan täta brunnen. Har inte varit med om detta tidigare men enligt förra ägarna har det varit lite humus i vattnet ibland.
   
 10. MathiasS
  Medlem · Nivå 25
  Humus är kanske inte farligt, men vad mer är det som kommer med ytvattnet? Ytvatten till dricksvattenbrunn är i min värld ett big no-no. Vill dock påpeka att jag inte är någon expert på området. Ta ett vattenprov nu så vet du.
   
 11. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Som Mathias skriver, hur vet du att det är humus? Eller "bara" humus?

  Dricksvatten är det viktigaste livsmedel vi har och dåligt vatten kan vara riktigt farligt, framförallt för barn!

  Tycker nu att ni absolut ska göra en fullständig analys om ni inte fick med en sådan vid köpet. Att täta brunnen måste ni också göra för att undvika framtida problem, eller borra en ny. (En borrad brunn är säkrare.)
   
  • Laddar…
 12. Tweety1985
  Medlem Nivå 4
  Vi har ju såklart beställt nya vattenprover nu när vattnet blivit gult. Dricker av vårt lager av flaskvatten tills vi fått svaren. Men som sagt gjordes två kompletta tester av två olika Lab i våras och allt utom pH ser superfint ut så nog lutar det åt bara humus då det kommit i samband med regnet. Är nervöst lagd o inte blir det bättre av att ni skräms här inne... Googlar man verkar det som att humus och gult vatten är något man kan ta med ro...
   
 13. T
  Medlem · Nivå 7
  Varför frågar du i så fall?
   
 14. Hemmakatten
  Moderator · Nivå 18
  Det var inte meningen att skrämma dig, Tweety - jo, men bara lite.

  Det viktigaste för framtiden är att fixa brunnen så att den är tät. Vet inte hur djup den är men man behöver gräva och frilägga skarvarna vid varje cementring för att kolla och täta. Brunnen behöver spolas ur och man behöver säkert byta/förnya sandbotten. Att ta vattenprover flera gånger per år är också en kostnad.

  Detta kostar förstås en slant. Kolla också vattentillrinningen. Den kanske inte är så bra, tänk på att det är vattenbrist i stora delar av landet och att grundvattennivåerna sjunker.

  Då kanske man måste gräva brunnen djupare. Allt detta bör man ställa mot kostnaden att borra en ny brunn. Det kanske inte blir så stor skillnad. Och då får ni både en säkrare vattentillgång och säkrare vatten.
   
 15. C
  Medlem Nivå 5
  Man måste också kolla sanden utanför ringarna om det är en grävd brunn. Denna sand fungerar som filter för det ytvatten som infiltrerar grundvattnet. Har man hål i en skarv så tar vattnet den vägen istället.