Byggahus.se

Grupptalan: Nyproduktion BRF +30-50% höjda avgifter [Praxis?]

 1. aldriglikvid
  Medlem · 30 inlägg
  Just nu pågår en Grupptalan där ett knippe köpare vill ur en nyproduktion, då avgifterna har höjts med upp till +30-50% efter det att man har skrivit förhandsavtal samt betalat förskott.

  Domen i sig kommer inte vara vägledande, men kommer sätta sin prägel för hur branschens aktörer agerar framöver. Mycket spännande.

  https://www.di.se/nyheter/hojda-avgifter-oroar-kopare-av-nyproduktion/
   
 2. aldriglikvid
  Medlem · 30 inlägg
  Någon som vet ifall det har kommit en dom här? Jag hittar ingenting.
   
 3. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 15 148 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Borde inte ha kommit dom ännu för googlar man på "BRF Sjöbris 1" och kollar senaste månaden så finns ingen indikation på det. Och det lär hamna på nätet så fort dom kommer.
   
 4. S
  Medlem · 386 inlägg
  Försöker förstå vad som händer här...varför väljer JM att höja avgifterna och riskera att köpare får rätt att dra sig ur (vilket alla bör göra av ren självbevarelsedrift givet läget), istället för att bilda en förening med dålig ekonomi som får hantera problemet själv senare?
   
 5. Jonatan79
  Hobbysnickare · Nacka · 16 149 inlägg

  Jonatan79Premiumikon: Hand

  Hobbysnickare
  Hittills har det gått bra att höja avgifterna rätt rejält utan att riskera problem med avhopp eller förluster i domstolen. Det ska mycket till innan HD hostar upp en dom där det går att häva ett köp pga höjda kostnader/avgifterna om ca 30% pga tex räntehöjningar.
   
 6. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 15 148 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Därför att höja avgifterna så att kassan inte töms under den initiala perioden är billigare för JM än att göra ett kapitaltillskott till föreningen som räddar kassan tills upplåtelserna är färdiga.

  Men du har rätt, sätter domstolsväsendet stopp för höga avgiftshöjningar så kommer naturligtvis JM att lägga höjningarna på en något lägre laglig nivå och skjuta till det där kapitalet för att tillfälligt rädda kassan.
   
 7. S
  Medlem · 386 inlägg
  Ah, antar att de inte kan/vill höja belåningsgraden för att rädda kassan under en period hur som helst.
   
  • Laddar…
 8. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 15 148 inlägg

  Claes SörmlandPremiumikon: Träd

  Medlem
  Man kan ju gissa att belåningen redan är maxad.
   
 9. aldriglikvid
  Medlem · 30 inlägg
  Närmare sanningen är väl att frågan inte har prövat i sin spets, ens i tingsrätten, flertalet gånger? Därav storleken på nyheten. Jag kan relatera till 1-2 fall enskilda personer har fått gå på +11% höjningar, och nu kommer det en "grupp-talan".

  Vilka domar är det du refererar till? Raljerar eller mästrar inte, utan är genuint nyfiken.
   
 10. R
  Medlem · Lidingö · 347 inlägg

  Riverground

  Medlem
  Det vore dock intressant med en prövning i HD. Jag tror att en avgörande fråga kommer att vara hur kostnadskalkylen presenterats och huruvida om det är angivet att avgiften är beräknad på en viss ränta. Står det t ex att lånen kommer att vara 20mkr och avgiften på 3000kr är baserad på 2% ränta så är det inte orimligt att avgiften blir 4500kr. Om någon ränta inte är angiven eller föreningens lån blivit betydligt högre än angivet så lär en uppsägning vara möjlig.

  https://www.inter.se/forutsattningarna-for-att-frantrada-ett-forhandsavtal/
  Förhandstecknaren får efter uppsägning genast frånträda avtalet, om:


  1. de avgifter som skall betalas för bostadsrätten är väsentligt högre än som angavs i förhandsavtalet och förhandstecknaren av denna anledning säger upp avtalet inom tre månader från den dag då denne fick kännedom om den högre avgiften.

  Dock ska understrykas att den information som föreningen lämnat i kostnadskalkylen och på annat sätt innan avtalet ingås får betydelse vid avgörandet om höjningen är väsentlig, detta framgår av förarbetena.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.