Byggahus.se

Grund till vårt växthus, Vi mot berget...

 1. H
  Medlem Nivå 6
  Kopierad tråd från växthusforumet då jag fick tips om att mina problem hade fler hjälpare här..

  Vi har beställt ett 16,4 kvadrats Gothic växthus från Willab Garden. Det var relativt lång leveranstid så det finns tid att mura och tegla upp grunden.

  Vi har tyvärr inte fått så mycket hjälp från leverantören med hur grunden bör utformas.
  Håller på att gräva nu, gropen är ca 40 cm djup från gräsmattan och ner. Har grävt en ränna där muren kommer att vara ca 35-40 cm bred, som djupast ca 1 meter. Hittills har vi stött på berg längs hela bakkanten, på stora delar av sidan som vetter mot lekstugan samt en del i framkant. På vänstersidan är det inte grävt så djupt än så det finns risk att berget dyker upp där också. Ska man gjuta direkt mot berget eller vad säger expertisen?

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  WP_20150405_002.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  WP_20150405_004.jpg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  WP_20150405_003.jpg  Många pratar om frostfritt djup, men om man inte har möjlighet att gräva ner till det på grund av berg och sten, vad gör man då?
  Dränering, hur mycket behöver man göra? några nämner stenkistor, men måste man ha det?
   
 2. H
  Medlem Nivå 6
  Efter en del mer grävande så verkar det vara berg under hela grunden.

  Så ny fråga, behöver man applicera något på berget innan man häller dit betongen?
   
 3. mexitegel
  Allvetare · Nivå 23
  Spola rent och dubba (borra i armeringsjärn) i berget så blir det bra.
   
 4. H
  Medlem Nivå 6
  • Laddar…
 5. H
  Medlem Nivå 6
 6. D
  Medlem Nivå 8
  Snyggt! Har precis börjat bygga gjutform till vår växthusgrund också, tyvärr är vårt berg inte så jämt som ditt verkar vara :)

  Hur tänker du dej med dränering? Gjuter du mot berget blir det ju en balja med jord och om man råkar vattna för mycket känns det som att det kan bli sumpigt.
   
 7. H
  Medlem Nivå 6
  Tja... inte tänkt så mycket på det. Men jag måste nog lämna några kanaler vid låga punkter. Vi kommer att använda det som uterum/orangeri så det kommer att vara marksten typ plattor på golvet och växter planterade i krukor.
   
 8. H
  Medlem Nivå 6
 9. H
  Medlem Nivå 6
  Äntligen är gjutformen färdigsnickrad, inte helt enkelt att följa bergets form. De sista gliporna löser vi med fogskum. Tänkte lägga två ringar med armering 4-5cm från berget och sen komplettera med lite extra där formen är högre och sulan då blir tjockare.
   
 10. D
  Medlem Nivå 8
  Betongbil eller blanda själv? Det blir en stadig grund det där ;)

  Vi göt förra helgen. Hade 5cm glipor på vissa ställen. Blandade ganska tjockt och använde slagborren mot formen för att vibrera och vibrerade ner det så att det rann ute lite i springorna. Inga större problem, men på vissa ställen skulle jag vibrerat mer.
   
 11. H
  Medlem Nivå 6
  Vi har en brocka(cementblandare) på jobbet som jag får låna. Växthuset kommer att ligga ca 25 meter in på tomten och det blev orimligt dyrt om en betongbil skulle leverera. Köpt en storsäck med betong, men behöver komplettera med fler småsäckar efter att någon räknat fel på mängden som skulle gå åt. Om vädret tillåter så blir det gjutning på söndag.
   
 12. H
  Medlem Nivå 6
  Idag har det gjutits sula, tog nästan hela dagen. Gick åt mellan 1500 och 1700kg grovbetong. Ganska mycket mer än vi räknade med från början. Det har småregnat lite under dan och ska väl komma lite sporadiskt regn i veckan, så jag har inte täckt över med plast, borde jag det? När kan man riva formen?
   
 13. N
  Medlem Nivå 6
  intressant! Följer, ska bygga liknande nästa sommar
   
 14. H
  Medlem Nivå 6
 15. D
  Medlem Nivå 8
  Det blir super det! Det går ju gärna åt lite mer betong än man tänker sig :)

  Regn är väl bara positivt så länge betongen hunnit bli hård Plasta gör man ju för att det inte skall torka för fort.

  Skall inte vara några problem att ta bort formen dagen efter.