Byggahus.se
Hej! Jag vet inte om detta hamnar under rätt rubrik, men jag försöker:

Vi har ett nybyggt hus, totalentrepenad där grovplanerad tomt ingår. Vi försökte innan kontraktsskrivandet få reda på vad som menas med grovplanerad tomt, men företaget svarade enbart att det som menas är att man plattar ut och jämnar till befintlig mark vilket är praxis. OK tyckte vi och skrev på... Nu när vi bott här ett tag verkar det som att vatten ofta blir stående på tomten efter regn. Det blir riktigt geggigt, man sjunker ner flera decimeter om man går på det. Två andra tomter sluttar ner mot vår tomt och även kommunens mark sluttar ner mot oss. Kan man kräva av vår kontraktsmotpart att de rättar till detta med någon form av dränering eller är det upp till oss? Någon som vet hur praxis brukar vara vad gäller sådant här? Vi hörde av en granne att några hus i området (samma entrepenör som levererat) fått dränering från tomten men vi vet inte riktgit omstämndigheterna som ligger bakom detta. Vi inser att grovplanering absolut inte innebär att man kan rulla ut gräsmattan direkt, men det känns onekligen lite tråkigt att vi ska behöva betala för att leda bort vatten som rinner ner till oss från andra. Tilläggas ska kanske att det är ett helt nytt område som bebyggs och att det är samma entrepenör för hela området. Kommer förresten problemet minska när vi planterat gräs och buskar (känns dock som att det är för mycket vatten för det)? Är helt oerfaren och nybliven husägare så jag är mycket tacksam för svar!!!
 
För att vattnet ska rinna bort så måste du ju ha lutning från huset och ändå till tomtgränsen.
Det är inte säkert att det går att få lutning hela vägen om huset ligger för lågt i förhållande till omgivande mark och vägar.
I sådana fall behöver du dika i tomtgränsen alternativt dränera.
 
Kan köpa att man med grovplanering menar att platta till tomten. Dock kan tyckas att man kan kräva att det borde luta från huset. Varken du eller någon annan har rätt att leda vatten till annans mark. Man skall alltså ansvara för att ytvattnet omhändertas på något sätt, ex.vis genom ett dike. Eftersom det bara finns en entreprenör i området kan det tyckas att har borde tillse att det finns diken mellan tomterna. Detta senarium borde man ha kunnat förutse redan vid planeringen enligt din beskrivning hur det lutar. Är det flera grannar som har liknande problem tycker jag ni skall föra en dialog med entreprenören och kommunen. Eftersom både grannarna och kommunen skickar vatten till dig har de ju problem. Att anlägga gräsmatta och plantera buskar torde inte hjälpa speciellt.
 
Hej!

Jo, jag vet att vi behöver ha lutning från tomten. Till saken hör att jag anlitade en grävgubbe som har förberett för gräsmattan (han sa att det ej behövdes dränering). Vi borde kanske inte skyndat så mycket med anläggningen, men sambon trodde det skulle lösa sig bara jorden kom på plats (och sedan bli ännu bättre med gräs och buskar, ännu ej på plats), vilket inte stämde. Det finns ett dike (angränsar tomten från ett håll), men från en sida lutar det ner åt vår tomt utan dike (lång sträcka men inte jätteskarp lutning). Jag vet inte riktigt vad syftet med diket är heller, det grävdes utan information till oss. Jag har nu informerat både grävare och husentrepenör om vad som hänt och vi får se vad de svarar... Till grävaren sa jag att det troligen är så att det inte lutar tillräckligt. Men det sa han innan att han skulle fixa så det borde ju inte vara det. Känns tråkigt att ha ett träsk på tomten :(