Byggahus.se

Granntvist

 1. M
  Medlem · 21 inlägg

  Madeleine

  Medlem
  Vi bor i kedjehus, husen sitter ihop med garage emellan. I dag kom vår granne in och sa att han har en fuktskada (tapeten har lossnat från väggen) på den vägg som vetter mot vårt garage. Enligt honom så läcker det in på vårt tak och rinner in genom hans yttervägg. Vi gick upp och tittade på vår vind och i vårt garage, det var snustorrt vad vi kunde se.
  Nu vill grannen att vi skall betala hans renoveringskostnader??
  Vi ringde vårt försäkringsbolag och de sa att försäkringen inte omfattar skador på tak som uppkommit genom att det regnar in (om där nu finns en skada alltså) utan det skulle bli en ansvarsfråga och de skulle skicka en skadeanm till oss. Någon som vet vad som gäller? Det här känns inte kul :'(
  Tilläggas skall att taket är nytt, lagt av en byggfirma. Vårt hus är även besiktigat för tre år sedan, då hittades inga fuktskador.
   
 2. yonna
  Medlem · Österlen · 6 916 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Granntvist

  Tycks som om det vore vettigt ta in en besiktningsman som konstaterar ;D att skadan hos grannen inte orsakas av ert tak ...
   
 3. yonna
  Medlem · Österlen · 6 916 inlägg

  yonna

  Medlem

  Re: Granntvist

  Visst har du rätt, Pelle, men jag skulle bli vansinnigt orolig ... nu bör i vilket fall ens egen försäkring täckas om taket omlagts av proffs.

  Alltså, Madeleine, lyssna på Pelle ;) och avvakta; låt grannen köra detta rejs.

  Det låter dock mycket egendomligt att försäkringsbolaget viftar bort ärendet ... taket är tydligen nyligen omlagt och då har ju du skött ditt underhåll ... *knepigt*.
   
 4. F
  Medlem · 29 inlägg

  Fru_Lind

  Medlem

  Re: Granntvist

  Jag anser också att det är er granne som måste ta första bevisbördan och bör kontakta sitt försäkringsbolag.
  Det går inte att titta på en vägg och säga var en vattenskada kommer ifrån. Fukt har en obehaglig förmåga att gå sina egna vägar i hus >:(

  Nu beror det på hur ert kedjehus är konstruerat, men de kedjehuskonstruktioner som jag har stött på så antingen "låser" det egna taket en ev tillrinning så att grannhusets garagetak aldrig kan orsaka ett läckage.
  Eller så sitter garagetaket långt ner på husväggen och teoretisk kan vatten rinna in mellan husen om lutning och tätning är fel. Är husen rätt byggda skall det både sitta brand- och fuktskydd mellan fastigheterna så merparten av fukten borde ha hamnat i er garagevägg och inte hos grannen, eftersom grannens väggskikt skall gå högre än garagetakets slut.

  Finns det en samfällighet inom området brukar de ha försäkringar som täcker gemensamma anläggningar. Vissa sådana försäkringar omfattar även fasader och tak. Det kan vara värt att kolla upp.

  Med tanke på grannsämjan så är frågan extra knepig, så lycka till.
   
 5. A
  Medlem · 267 inlägg

  Annas

  Medlem

  Re: Granntvist

  Madeleine,

  Hur har det gått??

  //anna
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.