Byggahus.se

Grannsamverkan inte en självklarhet för alla

 1. Redaktionen
  På konsumentens sida · 2 291 inlägg
 2. A
  Anonym
  polisen dyker aldrig upp på något så simpelt som ett inbrott, så ingen ide ringa. Och varför utsätta sig för risken att ingripa om man blir nedslagen/dödad?
   
  • Laddar…
 3. N
  Medlem · 3 437 inlägg
  Det är sannolikt så att man inte ser någon mening att ringa polisen. Artikelförfattaren for det som att folk skiter i att ringa för att man inte bryr sig om sina grannar.
   
 4. J
  Medlem · 118 inlägg
  Fast nog kommer väl Polisen alltid ut vid pågående inbrott?
  Är det bostad som det varit inbrott i brukar de alltid ha kommit ut till platsen oavsett om det finns spår eller ej, likaså tar man ofta ut hundpatrull och försöker spåra gärningsmännen, vid icke pågående inbrott på företag kan det däremot bli bortprioriterat om det inte finns blod eller liknande är min erfarenhet.

  Däremot undrar jag hur de 5,5% som inte anmäler att de råkat ut för inbrott resonerar?
   
 5. H
  Moderator · 42 498 inlägg
  Det är iofs. obegripligt tycker jag att man inte ringer vid pågående inbrott. Däremot att ingripa skulle jag aldrig göra, och det avråder jag från. Har obehaglig erfarenhet av det.

  Men jag har rätt blandad erfarenhet av att ringa till polisen. Utan att gå inpå detaljer. En äldre människa i grannskapet kom uppskärrad och ansåg sig ha bevittnmat ett mycket grovt brott. Låt oss säga att hen hade sett någon lasta en hög med handgranater i en bil (det var något annat, men av liknande klass).

  Personen är allmänt redig och trovärdig, även om detta lät tveksamt osannolikt. Men personen vågade inte ringa polisen. Jag ansåg att polisen måste titta på det där, valde medvetet att inte fråga alltför detaljerat, för att inte förstöra kvaliten på vittnesmålet. Observationen var då någon dag gammal, så jag tyckte det var onödigt att ringa 112, utan valde att ringa polisens tipstelefon istället.

  Då hamnar jag i en telefonkö, där jag får reda på att förväntad kötid är över 2 timmar!!! Kändes helt overkligt, vad är det för vits med en tipstelefon om ingen svarar i den?

  Nåväl efter lite lirkande via polisens vanliga växel, så fick jag prata med någon i ledningscentralen, där man hamnar om man ringer 112. Och de hanterade tipset. Vet faktiskt inte vad som har hänt sedan, men jag vet att de har förhört min granne. Troligen var det så osannolikt som det lät, någon form av missuppfattning.

  Det gällde faktiskt just den grannen förra gången jag pratade med polis. Huset var då utlånat till en yngre släkting, och där var fest. Plötsligt hördes ett avgrundsvrål, det framgick tydligt att något otrevligt hände där, och det var utdraget. Jag ringde polis, som kom inom typ 5 minuter.

  Sedan var där jättepådrag hela natten, en person rullades ut till ambulans, och det strömmade in polisbilar, 5 eller 6 bilar. Man kunde se att polisen sökte igenom hela huset, syntes genom fönstren att en sökning pågick i alla rum.

  Men jag fick aldrig veta vad som hänt. När grannen någon vecka senare kom hem till huset, så ignorerade hen mig i ett halvår, hälsade inte ens. Jag tror att vad det nu var som hände kändes pinsamt, så jag har undvikit att fråga.
   
  • Laddar…
 6. M
  Senilingenjör · 594 inlägg
  Det verkar inte framgå av undersökningen var de bor som inte ringer polisen, lär ju vara en viss skillnad på hur folk resonerar i valfritt utanförskaps område eller i i en välmående villaförort.
   
 7. 1
  Medlem · 2 753 inlägg
  Många har väldigt lågt förtroende för polisen och tror inte att det leder till något att ringa polisen.
  De senaste 8-10 gångerna jag bevittnat pågående brott har svaret varit att polisen inte har någon att skicka (jag har en förmåga att ofta se pågående brott), jag tvekar själv att ringa polisen men utan anmälda brott i statistik lär aldrig resurserna ökas.
  Gjorde envarsgripande men fick släppa personerna då polisen inte hade någon att skicka.
  Jag har jobbat mycket med grannsamverkan (många kvällsmöten) i olika områden och sanningen är att det fungerar väldigt bra i början sedan blir allt som vanligt om det inte hålls ständiga möten och utbildningar.
  Angående att reagera testa att dra igång ditt eget billarm på ica maxi parkeringen nästa gång uppträd även lite skumt (inget överdrivet) i närheten av bilen och se om någon verkligen reagera och frågar vad du håller på med.
  Troligtvis kommer människor vända på huvudet för att lokalisera ljudet men ingen lär konfrontera eller kontrollera vad som pågår trots att larmet tjuter.
  Polisen saknar utredare och utredningsresurser och kommer troligtvis aldrig utreda det du anmäler inte ens ringa namnvittnen där du angett telefonnummer.
  Det jag ofta hör att kunder polisanmäler först om försäkringsbolaget kräver det.

  Dags att inse att det inte finns någon polis som har tid med dig och din utsatthet.
  Grannsamverkan fungerar endast bra i inledningsskedet för att sedan avta.
  Få reagerar på tjutande larm mer än att det lägger en anonym lapp i din brevlåda om ditt störande larm.
  Att anmäla ett brott leder sällan till mer än att du får en lapp om att det är nerlagt så snabbt att den skulle kunna ligga i brevlådan redan när du kommer hem.
  Ni anar inte vilka skräckhistorier jag får höra av kunder som får en att tveka och tvivla på det svenska rättsväsendet.

  Det finns undantag mot allt jag skriver men i det stora hela så är det så illa.
   
 8. lars_stefan_axelsson
  Medlem · 8 282 inlägg
  Tja, värdet av det stulna (om ens något) var så lågt, och skadorna så begränsade att det inte är någon idé att blanda in försäkringsbolaget? Och om man inte har försäkringsbolag som kräver anmälan, så är det naturligtvis många som inte ids göra någon.

  Jag själv sällar mig inte till den skaran, men det är av ren princip, samt beroende av vad jag jobbar med. Om jag bara skulle gå på erfarenheter så anmälde jag exv. stöldförsök av extraljus på den tiden jag bodde med plats i hyresvärdens parkeringsgarage, samt slangad bensin. Detta mest eftersom värden påstod att vår parkering var säker: de hade inte en enda anmälan och behövde således inte göra något.

  Då var vi några stycken som gjorde sådana anmälningar bara för att påverka hyresvärdens inställning att inget behövde göras. Den enda skillnaden blev att värden slutade säga att det inte fanns några anmälningar... Inget annat.

  Så den enda hjälp jag har haft av polisen vid dylika småbrott är att de kan tala om vem som äger en bil vars larm står och tutar timvis mitt i natten så att man kan ringa vederbörande och få tyst på eländet. :)

  För några år sedan så var det dock en förbipasserande som slog rutan på grannens bil. Vi hade två patruller och sex poliser här på några ögonblick. Så det är nog inte att polisen inte vill, så mycket som att de inte har resurser. Vi har i en internationell jämförelse få poliser i Sverige. Om vi skulle ligga på samma nivå som Tyskland (som ofta lyfts fram i polissammanhang) så skulle vi behöva anställa 50% fler poliser. Från forskningen så vet vi att brottslighet svarar bra mot upptäcktsrisk (inte strafflängd, om du bara tar en på tio så spelar det ingen roll om de får tre eller sex år i fängelse), och upptäcktsrisken svarar bra mot antalet poliser. Fler poliser beivrar fler brott. Så enkelt är det. (Sedan så måste naturligtvis resten av rättskedjan vara dimensionerad på rätt sätt för att systemet som helhet skall fungera).
   
  • Laddar…
 9. C
  Medlem · 8 460 inlägg
  Uppenbarligen inte. Hade inbrott i en lokal jag hyr som ligger i ett vanligt bostadshus i stan med en massa lägenheter. Tjuvarna slog ett stort hål genom dörren. Grannarna berättade att de höll på ett bra tag och förde ett j-la liv. Flera hade ringt polisen men de valde att inte dyka upp.

  Ringde senare själv polisen när jag fick reda på att det varit inbrott och fick motfrågan om det fanns några spår. Tja, vad skall man svara på det? Jag är ingen detektiv. Nähä, då var det inget de åker ut på.

  När jag sedan fick kopia på polisanmälan står det t.o.m. att ärendet lagts ner dagen innan inbrottet. Ett misstag förstås, men lite komiskt. Vid ett tidigare inbrott lades ärendet ner 5 minuter efter att det öppnades.

  Så nä, inbrott verkar ha hamnat helt utanför polisens intressesfär.
   
 10. T
  Medlem · 4 027 inlägg
  Ja det är if som gjort undersökningen och tror inte en siffra stämmer.
   
 11. 1
  Medlem · 2 753 inlägg

  Det finns bara ett sätt att få ut polisen till ett pågående inbrott.
  Ring och säg att du bevittnar ett pågående inbrott och få till svar att de inte har någon att skicka.
  Svara att då tar du ett gevär och löser det själv, det kommer vara fullt med polispatruller inom väldigt kort tid.
  När de konstaterar att du inte har något gevär så svarar du att polisen inte hade några patruller heller. :D


  Nu till allvaret som lars_stefan_axelsson påkekade om polistätheten i jämförelse med andra länder så går det inte att jämföra rakt av då organisationer ser annorlunda ut.
  Vid jämförelser så saknas de civilanställde inom polisen som sköter det administrativa så poliser kan jobba ute på fältet så som det var en gång i tiden i Sverige.
  Nu har vi poliser som inne och jobbar med administrativa uppgifter som inte är det det är utbildade för och som likväl kunnat utföras av civilanställda med bättre kunskap inom dessa uppgifter.
  I andra länder så jobbar polisen ute på gatan eller med spaning och utredning mm och andra sköter det administrativa.
  Detta innebär att faktiska poliser i riktigt polisarbete är betydligt färre än vad jämförelser visar.
   
 12. M
  Senilingenjör · 594 inlägg
  Problemet är väl att våra postmarxistiska politiker hittat på en massa icke brott som de tvingar polisen att slösa bort sin tid på. Poliserna blir frustrerade över idiotin och söker sig till andra arbetsgivare och de som är kvar får ännu mindre tid att ägna sig åt verkliga brott.
   
  • Laddar…
 13. snaggletooth
  Medlem · 5 126 inlägg
  En nära släkting bor i utkanten av samhället, en av grannarna är en större kyrka.
  Häromnatten vaknade han av lite oljud och såg ett antal personer som var i färd med att lasta en åkgräsklippare på en släpkärra utanför kyrkans förråd.
  Polisen kontaktades och det hela slutade med att ligan greps på en väg några mil bort, inklusive stöldgodset.
   
 14. lars_stefan_axelsson
  Medlem · 8 282 inlägg
  Tja, antalet civilanställda inom polisen har faktiskt ökat stadigt de senaste tjugo åren. Så att vi numer har fler poliser "inne" som gör arbetsuppgifter som de civilanställda tidigare gjorde, det är en sanning med modifikation.

  Men det är bra och helt korrekt observation att man måste vara försiktig när man jämför polistäthet rakt av. Det finns skillnader i organisation mellan länder. (I Norge så är polisbegreppet t ex mer flytande. Många som skulle varit civilanställda i Sverige är poliser i Norge, men har begränsad polisbehörighet. De är bara "poliser" inom sitt område, och på kontorstid. En mycket bra ordning, som vi borde ta efter här.)

  MEN jag gjorde bara en grov jämförelse med Tyskland här, eftersom, oavsett hur man räknar, så är man betydligt fler inom tysk polisverksamhet, än svensk. Om man tittar lite närmare, så har tysk polis i grova drag ungefär samma andel civilanställda som svensk. Bundespolizei har exv. 30% civilanställda, medan svensk polis har 40%. Så även om de har lite färre civilanställda (bara sett till en myndighet, förvisso), så väger det inte på långa vägar upp skillnaden per capita.
   
 15. Gammelnörden
  Medlem · 848 inlägg
  Det är snarare nyliberalismens ”marknadisering”, som hämtar sina styrmetoder från näringslivet, som har skapat mer regleringar och pappersarbete i och med västvärldens fixering vid att mäta prestation.*

  *”Nordic lights:work, management and welfare in Scandinavia”-P Hall
  ”Reglernas utopi-Om teknologi, enfald, och byråkratins hemliga fröjder”-D Graeber
  ”The tyranny of metrics”-J Z Muller

  Jag har full förståelse för att man vill få upprättelse för den oförrätt man blivit utsatt för (har själv haft inbrott). Men att förvänta sig att verkligheten ska motsvara polisserierna på TV, där brottet alltid löses med oändliga resurser på kort tid, leder alltid till besvikelse. Det är också lätt att underskatta nutidens organiserade förbrytare, som specialiserat sig på just inbrott, eftersom vi inte gärna vill tänka på brott som något annat en anomali.

  Angående grannsamverkan är det som att bada - man måste upprätthålla en inarbetad rutin för att bli av med skiten…
  Grannsamverkan har den fördelen att man inte bara potentiellt upptäcker brott, man kan även genom gemensam vaksamhet upptäcka t ex brand eller att en granne/husdjur är i nöd och behov av sjukvård mm. Samt det är en tydlig fördel att känna och kunna samarbeta med sina grannar under en eventuell kris typ längre strömavbrott och akut vattenbrist. I synnerhet nu när så många gamla bor kvar och vårdas hemma.

  Att lära känna sina grannar och öva på att samarbeta kanske också kan stävja en del tvister grannar emellan. Något vi är väl bekanta med på detta forum…