Byggahus.se

Grannes garage/förråd under mark på vår fastighet

 1. S
  Medlem · 6 inlägg

  Sten1234567

  Medlem
  Hej,

  vi har precis köpt ett hus där det visat sig att grannen ”nedanför” har ett garage/förråd inbyggd i slänten som går in på vår fastighet. Taket på garage/förråd är i samma nivå som vår gräsmatta. Ca 15 m2 tak är inne på vår fastighet.

  Vi köpte huset under vintern och övertog under sommaren vilket gjort det omöjligt för oss att upptäcka under visning pga snön. Utöver detta är taket dolt bakom buskar på fastigheten. Inga servitut finns hos lantmäteriet, det är inte omnämnt i objektbeskrivning mm.

  Vi överväger nu att anmäla detta till säljarna som ett dolt fel. Vi är medvetna om att det är svårt att driva dolda fel men tror ni det finns någon chans att komma fram den vägen? Vi anser det också vara svårt att bedöma vad ett skäligt anspråk hade kunnat vara?

  vi har ännu inte pratat med grannarna ”nedanför” som har garaget då vi tänkte börja att anmäla det som dolt fel. Hur vi ska adressera detta gentemot dem är också något vi har funderat mycket på. Vad gäller tex. juridiskt om taket rasar in och skada på föremål/förråd/person uppstår? Vad händer om ett barn skulle råka trampa igenom taket? Smidigast känns att prata med dem och begära att de får bekosta ett servitut för garaget men tyvärr ger det ju oss inte ”tillbaka” de 15 m2 av vår tomt som vi förlorat…

  någon som har några inspel?
   
 2. Lulaua
  Medlem · 536 inlägg

  Lulaua

  Medlem
  Kan väl omöjligt vara dolt från alla vinklar?
   
 3. JonasZent
  Medlem · 42 inlägg

  JonasZent

  Medlem
  Nej, var det upptäckbart genom att skotta snö och titta bakom buskar så kan det nog inte räknas som dolt fel. Sen om det ändå skulle kunna gå att få igenom någon form av ersättning för intrånget, är en annan fråga som jag inte kan svara på. Är det helt klarlagt var fastighetsgränsen går?
   
 4. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 2 796 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
  Tycker absolut ni ska försöka driva det, men inte som ett dolt fel och först efter att ha kollat med juridiskt kunniga. Som att fråga här t ex, även om de kunniga svaren kommer blandas med irrelevant tyckande från oss andra och förslag om att borra brunn just där etc.

  Fast lite mer info vore bra. Hur gammalt är området, fastighetsgränserna, husen och framförallt garaget. Vad säger detaljplanen att man får bygga och finns det bygglov för jordkällaren?
   
 5. S
  Medlem · 6 inlägg

  Sten1234567

  Medlem
  Absolut helt dolt från vår fastighet. Åker man på gatan nedanför kan man skymta garageporten (dolt bakom ett stort träd ut mot vägen) dock svårt att avgöra i den vinkeln att det faktiskt är ett djupare garage och inte är ett grundare förråd.
   
 6. D
  Medlem · Södertörn · 514 inlägg

  datja

  Medlem
  Kunde man få be om bilder?
   
  • Laddar…
 7. JonasZent
  Medlem · 42 inlägg

  JonasZent

  Medlem
  För att det ska kunna klassas som ett dolt fel så måste felet vara dolt även efter en noggrann undersökning. I ditt första inlägg lät det som att det hade gått att upptäcka om det inte var snö och buskar i vägen. Om så är fallet så kan det inte vara ett dolt fel. Är det däremot så att taket är helt under mark och inte går att se över huvud taget, utan att gräva upp marken, så kanske läget skulle kunna vara ett annat.
   
 8. S
  Medlem · 6 inlägg

  Sten1234567

  Medlem
  jo fastighetsgränsen har vi säkerställt.
   
  • Laddar…
 9. S
  Medlem · 6 inlägg

  Sten1234567

  Medlem
  jag förstår, vi har absolut inte landat i hur vi ska göra så jag uppskattar inspelen. Borde nog lägga till i orginalinlägget att vår fastighet och grannens en gång i tiden varit en och samma fastighet så sannolikt är det här garaget något som funnits där från den tiden. Området är gammalt, så det är nog även denna jordkällare.
   
 10. S
  Medlem · 6 inlägg

  Sten1234567

  Medlem
  Det stämmer att det absolut går att upptäcka nu när det är barmark, taket är inte under mark men helt i jämn nivå med vårt gräs så att säga. Vi är medvetna om svårigheterna med dolda fel och jag uppskattar inspelet.
   
 11. S
  Medlem · 6 inlägg

  Sten1234567

  Medlem
  Jag är för tillfället på resande fot men ska försöka få sambon att ta några bilder.
   
 12. Maalox
  Medlem · 85 inlägg

  Maalox

  Medlem
  Tänker spontant att dolt fel inte är rätt väg att gå här, iallafall inte i ett första steg. Om ni genuint inte var medvetna om detta, prata först med grannen för att säkerställa att det inte finns något avtal sedan tidigare. Om så inte är fallet, och ni bestämt inte vill ha kvar garaget där, förklara er position för grannen och be denne att återställa marken.

  Om avtal finns någon form (osäker på om detta behöver vara i form av ett servitut då det är inne på er tomt) så kanske dolt fel kan vara en väg att gå (med argumentet att ni borde fått ta del av avtalet). Huruvida det skulle hålla juridiskt eller ej kan jag bara killgissa om.
   
 13. Henningelvis
  Renoverare · Uppsala · 1 076 inlägg
  Att det delvis står en byggnad på er fastighet som tillhör någon annan är nog information som jag tycker borde funnits med i ett mäklarprospekt eller liknande. Hur ser det ut om du tar fram tomtkartan hos lantmäteriet? Finns byggnaden inritad där? Det fanns inga servitut skrev du, men den kan ju vara synlig i kartmaterialet.
   
 14. H
  Moderator · Stockholm · 47 712 inlägg

  hempularenPremiumikon: Hand

  Moderator
  Hur har du säkerställt fastighetsgränsen? Har du hittat gränsrören så är den fastställd. Men om du tittar på kartor från ex. lantmäteriet så stämmer de ofta inte, och har inget juridiskt värde.
   
 15. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 13 882 inlägg

  NötegårdsgubbenPremiumikon: Motorsåg

  Skogsägare
  Jag skulle börja med att fundera på hur stort felet var.

  15 kvm tak säger du, är det bara tak som skjuter över, eller även byggnaden under taket? Hur stor del av er fastighet är dessa 15 kvm? 2 %, 1, en halv, några promille? Och hur användbar är den delen? Förstår jag den rätt är den täckt av buskar idag.

  Hur stor del av fastighetsvärdet står sedan marken för, och hur stor del är huset? 50/50? Mer eller mindre?

  Och om ni vetat om det, hade det påverkat vad ni värderat fastigheten till? Hade eventuella motbudgivare låtit sig påverkas?

  Nu börjar vi närma oss frågan om det alls är ett fel i fastigheten som är prispåverkande mer än på marginalen. Sannolikt inte skulle jag säga.

  Sen är ju som andra varit inne på felet inte dolt i lagens mening. Ni har bara inte brytt er om att granska en byggnad i fastighetsgränsen. Ni brydde er helt enkelt inte.

  Så släpp det. Det här är inte en dolda fel-fråga.

  Därmed inte sagt att ni inte har rättigheter mot grannen som nu gör intrång. Men det är nu er granne, och ert besvär, inte säljarens.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.