Grannes borrhål för nära?

17k läst  53 svar

Status:
Stängd
 1. T
  Bannad Nivå 1
  Granne ville ha påskrivet för att få borra. Men vid syning vill de ha hål 2-3 meter från vår tomtgräns, där vi har ingång till pannrummet och kanske behöver ett eget hål med tiden, emot regeln om 20 meter. Han menar att de ska borra från vårt hus. Jag har svarat att vi måste samordna med en konsult. Verkar det rätt?
   
  seniorkonsult gillar
 2. R
  Medlem · Nivå 6
  För det första. Om man han ska borra närmare än 10 meter från SIN tomtgräns så måste du godkänna det.

  Om det kommer förstöra för ditt eventuella borrhål 10 meter från DIN tomgräns så skulle jag ju säga blankt nej. Men om du lika lätt kan borra 17-18 meter från din tomtgräns och ändå komma in i ditt pannrum så skulle jag godkänna det för att hålla god ton med grannen.

  Den får du nog utveckla ? Om din granne menar att dom ska ställa upp borrigg mm på din tomt så får du nog lyssna med hen hur hen tänkt återställa din tomt när dom är klara alternativ vad den ekonomiska ersättningen för det är. Spontant känns det som du aldrig kommer bli nöjd varken med en liten slant eller hur återställningen kommer se ut.
   
  Harald Boye och Terrariffa gillar
 3. A
  Medlem · Nivå 15
  Det som avses är att du kan rikta borriggen så när du kommer ned på t.ex. 150 m är du rätt långt från där hålet finns vid markytan. Och borrar ts in mot sin egen tomt blir det tillräckligt långt mellan borrhålen.
   
  Poontus och Terrariffa gillar
 4. T
  Bannad Nivå 1
  "Borrdjupet riktar dom från erat hus så det inte påverkar något.
  Entreprenören försäkrade att det inte ska påverka er eventuella borrhål då dom borrar snett. Därför fick du grannyttran."
   
 5. T
  Bannad Nivå 1
  Varför inte borra rakt längre in på tomten, måste det vara nära pannrummet, värmeförluster?

  Vi ska kanske ha en också, kan dom kyla som luftpumpar?
   
 6. A
  Medlem · Nivå 15
  Tror nog du gör för stor sak av det. Det kan vara bra att placera borrningen på en plats som man med största sannolikhet i framtiden inte kommer att nyttja för något annat.
  Har inget med värmeförluster att göra.
  Ta och sök lite på detta med bergvärmepump och borrhål, samt forumet Värmepumpsforum så får du mer info.
   
 7. T
  Bannad Nivå 1
  Finns för mkt att läsa och enda jag är rädd för är att vi kan nekas då deras är för nära. Kan det fungera får de skriva på villkor nu, om vi ev. vill ha egen.
  Vi vill inte ha ett dyrare heller för att de ska få billigare, så någon bör se på bästa för oss.
   
 8. Miessi
  Medlem Nivå 1
  Man får borra hur nära man vill bara man är på sin egen tomt med hålet. 20m regeln är endast en rekommendation av SGU och ingår inte i en miljöbalksprövning då kommunen inte ska tillgodose grannens eventuella framtida energibehov.
  Kika på prejudikat i pdfen.
   
  tompaah7503 och vickan11 gillar
 9. B
  Medlem · Nivå 13
  Nja, Stockholms kommun anser det är viktigt att man kollar upp var grannarna ha sina borrhål innan man ansöker om tillstånd för bergvärmepump och om det är närmare än 20 meter till någon annans borrhål så skriver de att man kan behöva kompensera för det genom att borra djupare för att inte förstöra för det existerande borrhålet.
  http://www.stockholm.se/ByggBo/dinbostad/Varmepumpar/Detta-ska-ansokan-innehalla1/
   
 10. T
  Bannad Nivå 1
  Grannen har nu sänt en borrplan att man ska borra nära vår tomt och närmast vårt pannrum, nästan parallellt med vårt hus, så jag varnat för om vi gör samma lär värmen sina och vi bör samplanera. Från den sidan kan man dra rör genom en tvättstuga utan att det stör.

  Bättre om vi kan borra på andra sidan, utan att förstöra tomten, men då måste man nog dra rör i taket genom garage eller gästrum. Går det?
   
 11. T
  Bannad Nivå 1
  PS kyla kan man bara göra med luftvärme?
   
 12. T
  Medlem · Nivå 8
  Du kan köra frikyla med bergvärme. Dvs köra kall brine vätska genom en fläktkonvektor. Kostar en cirkulationspump i drift.
   
  Poontus och RoBo gillar
 13. Karl_Pedal
  Besserwisser Nivå 8
  Om grannen gradar sitt borrhål (dvs. lutar borrningen) så är det bara mitten på borrhålet samt slutet som man behöver förhålla sig till vad det gäller avstånd till tomtgräns. Vi har en granne som vi inte ville behöva fjäska för för att få ett godkännande av och då var gradning lösningen på problemet.
   
 14. Jarlingar
  Allvetare · Nivå 11
  Billigare att kyla med BV än LVP då kompressorn inte behöver köras på BV (y)

  Men med risk för kondens i väggen så kan man inte kyla hur mycket som helst..
   
 15. T
  Bannad Nivå 1
  Tänkte på att vi kanske kan köra nästan på samma ställe men borra snett ut åt olika håll.
   
Status:
Stängd

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: