Byggahus.se

Grannens tomt och hus stör!

 1. J
  Medlem · 1 inlägg

  JoLu

  Medlem
  Hej!
  Undrar om ngn där ute har möjlighet att hjälpa till med kreativa förslag hur vi kan gå tillväga för att hantera följande:

  -Vår granne har köpt ett arrendehus i mkt dåligt skick. Under två års tid är enda insatsen på huset rivning av en yttervägg vilket resulterat i att vi dagligen får beglo husets undermåliga utsida samt stå ut med att se ett par dåliga innerväggar. Problemet är estetiskt samt att denna obebodda fastigheten lätt kan bli ett tillhåll.

  -Vidare har vår käre granne behagat att anlägga grunden till en gräsmatta genom att lägga ca 30 lastbilslass med fylle på en tidigare vacker Bohusländsk bergstomt. Vidare har detta gett oss en skarp sluttning, bestående av grovt fylle, på gränsen till vår tomt. Sluttningen är ca 2-2,5m och minst 15m lång. Problemet här är estetiskt samt att grannen utan lov från kommunen eller från oss fyllt upp kommunens tomtmark ordentligt.

  Jag kan tillägga att detta är ett relativt glest befolkat villaområde ngn mil utanför Göteborg med annars omkring 50-100m mellan husen. Vårt samt de flesta övriga fastigeheter är ej arrendetomter, grannens är ett av undantagen. Ovanstående beskrivet hus är fö ett av de få som inte är ett åretruntboendehus.

  Vi har varit i kontakt med kommunen (Gbg) ett flertal gånger med svalt resultat. Vi har även pratat med vår granne ett antal gånger men intresset att fixa till huset och tomten så att den går att titta på är även här svalt.

  Detta känns som definitionen på optiskt buller och jag skulle vara mycket tacksam för input från ngn med erfarenhet från jordbalken (eller annan som kan åberopas), liknande grannosämja osv.

  Mvh
  Johanna
   
 2. Robert_Maria
  Medlem · Västmanland · 2 232 inlägg

  Robert_Maria

  Medlem

  Re: Grannens tomt och hus stör!

  Hej Johanna

  Om vi angriper rena fakta först så vill jag bara försöka förstå rätt. Tomten du talar om är en arrenderad tomt? Vem arrenderas den från? Du nämner flera gånger i ditt inlägg grannen, syftar du på den som arrenderar ut eller på den som arrenderar?

  När det gäller fyllningen så ska man väl i sak ansöka om fyllnadstillstånd när man fyller så högt som 2-2,5 meter. Är det verkigen fyllnadsmassor hela vägen och under hela den höjden? det är inte så att det egentligen inte är fyllt så mycket under hela ytan utan att det på det högsta stället är så mycket? Trettio lastbilar ger bara ca 254 kubik, med en fyllnadshöjd av 2 meter och bredd av 15 skulle det innebära att det bara blir en remsa på 8,8 meter som är fylld. Nog om det men det är ett fyllnadstillstånd som är det enda som kan tänkas saknas.

  Vad kan huset bli ett tillhåll för i ett glest befolkat område någon mil utanför Göteborg?

  Det kan inte vara så att även göteborgare tycker att en bohuslänsk bergstomt inte är vacker?

  Nej, av mig får du inga förslag mer än att acceptera att alla inte vill ha det som du vill ha det. Det du kallar "optiskt buller" kallar andra för trivsamt. Det verkar också som så att grannosämjans ursprung är väldigt tydligt. Märker du inte det själv när inte ens kommunen är på hugget?

  Vad "grannen" gör på "sin" tomt är "grannens" sak, inte din. Störs du så plantera en hög häck på din bergstomt eller sätt upp ett högt staket, kom ihåg att söka tillstånd från kommunen och från grannarna först bara. ;)
   
 3. M
  Medlem · 122 inlägg

  Mustang06

  Medlem

  Re: Grannens tomt och hus stör!

  Hmm - kanske inte svaren du ville ha, men... :-/

  Hur mycket brak ar det vart att jaga grannen som inte har tid/lust/rad att gora klart sina projekt?

  Vad vill du ska handa? Att kommunen gar in och renoverar huset pa skattebetalarnas bekostnad? Att ni sjalva far ratt att ga in pa grannens tomt och riva hans hus? Att han satts i fangelse for att inte ha skott sina grannskapliga plikter?

  Om bade kommunen och grannen ar svala sa aterstar val framst alternativen att ni sjalva erbjuder grannen att ni staller i ordning hans fastighet till ett for er attraktivt skick, eller ocksa som Robert-Maria sa klokt foreslar att anlagga ett tillrackligt skydd mot den ej onskade utsikten?

  (Jag har i alla fall visst medlidande, hade en gang missbrukande grannar som samlade pa bilvrak, korde i fyllan, stal allt som lag lost pa tomten, gjorde regelbundna inbrott i garaget pa jakt efter bensin mm, men vi hittade i alla fall inte nagon annan bra losning an att flytta till lugnare kvarter...)
   
 4. B
  Medlem · 5 828 inlägg

  Re: Grannens tomt och hus stör!

  Synd att ni som grannar inte tycks kunna samarbeta. Det är givetvis det bästa.

  Jag tolkar saken så att kommunen äger granntomten. Grannen äger stugan och arrenderar alltså marken av kommunen.' Kommunen har isåfall flera olika roller: Dels som markägare, dels som ansvarig för hälsovårdstillsyn, och dels som bygglovsmyndighet.

  Har arrendatorn på någon punkt har brutit mot gällande arrendeavtal borde ägaren av eget intresse ingripa. Jag tror dock det är utsiktslöst att framtvinga kommunalt ägaransvar i ett sådant här fall. Kommunens fastighetsfok vill troligen bara slippa bli insyltade i en grannträta.

  Däremot verkar det (av beskrivningen) som ett fall för kommunens hälsovårdsnämnd, i och med att grannen upplever tomten som "sanitär olägenhet". Om fastigheten förvandlas till spontan soptipp riskerar grannarna få besvär av skadedjur. Har JoLu inte redan kontaktat hälsovården kan detta alltså vara en god idé.

  Dessutom bör man kontakta byggnadsnämnden. Om grannen med schakt eller fyllning förändrar höjdkurvorna mer än plus/minus 50 centimeter borde han nämligen ha begärt marklov. Man behöver inte vara fastighetsägare för att begära sådant tillstånd. Arrendatorn behöver inte fråga ägaren om lov för åtgärden. Däremot ska byggnadsnämnden inhämta synpunkter från dem som äger grannfastigheterna.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.