Byggahus.se

Grannens mur håller på att rasa in på vårt hus!

 1. M
  Medlem · 9 inlägg

  Malill74

  Medlem
  Hej alla!
  Behöver råd i en fråga och här verkar det finnas många kloka människor!

  Grannen har en mur som ligger ca 60 cm från vår ena yttervägg. Den är ca 2.50 m hög och ca 20 cm bred. Muren har nu delat sig och en lång del ca 13 meter lång lutar nu markant mot vårt hus. Vi har en lite trädörr som sitter fast på vårt hus och ut mot muren som nu kilats fast mellan mur och vägg och inte längre går att öppna.

  De sista två månaderna har lutningen ökat med ca 5 cm i murens överkant. Och vi har vid tre tillfällen varit inne hos grannen och påtalat risken för ras och frågat om han eller vi tillsammans kan göra något åt det. Han säger att muren fanns där när han köpte huset och att han inte tänker göra något åt detta. Han tycker att vi överdriver och att om muren rasar är det vårt fel då det tydligen saknats stupränna på vårt hus tidigare (vi har bott där ett år) och att regn gjort att muren inte kan stå stadigt.

  Vi har kontaktat kommunen och fått besked om att muren är byggd olovligen utan bygglov men att då det nu passerat 10 år kan de inte göra något åt det. De rekommenderade att vi skulle göra en polisanmälan.

  Vi har också pratat med vårt försäkringsbolag ang om detta dels kan vara ett dolt fel eller om det finns något vi kan göra. De säger att det inte ingår i dolda fel samt att de inte kan göra något förrän muren har rasat och/eller orsakat skada.

  Vi ska måla huset nu i vår tänkte vi men är osäkra på om vi vågar ta bort trädörren som kilats fast eller om vi kan skicka in någon att måla mellan mur och vägg utan risk för att något händer. Tänk om muren rasar när vi tar bort dörren? Den är ju hög och lång och borde ju väga flera hundra (tusen?) kg!?

  Vi känner oss helt maktlösa och vet inte hur man ska göra, den vägg som ligger utmed muren är sovrum för barn och ett badrum och vi vill ju inte att vår fastighet ska ta skada om vi redan nu ser att det går att förebygga.

  Vi tänker idag skicka ett rekommenderat brev till grannen där vi vädjar att han försöker lösa problemet då det trots allt är hans mur. Men vad kan vi göra sen om han inte svarar eller agerar?

  Med vänlig hälsning Maria
   
  • Laddar…
 2. E
  Medlem · Skåne · 9 877 inlägg

  etompau

  Medlem
  Polisanmäla en lutande mur, tja kanske går det under allmänfarlig vårdslöshet.
  Har muren nu stått där i över 10 år lär den väl stå där ett tag till.
  Fixa dörren kan du göra utan att blanda in grannen.

  Att få kommunen att agera mot vanvård av hus kan vara en extremt långvarig process.
   
 3. Dan_Johansson
  Allvetare · Västra götaland · 5 236 inlägg

  Dan_Johansson

  Allvetare
  Är det skillnad i nivå på era tomter, dvs. finns det jordmassor som trycker på från grannens sida?

  FInns väl bara tre val annars, 1: vänta tills den ramlar, 2: stötta upp den så den inte ramlar, eller 3: se till så den ramlar snabbare, så är det problemet ur världen ...
   
 4. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 373 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Jag skulle i alla fall skriva brev där ni berättar att ni märker att muren lutar mer och mer åt ert hus och att ni befarar att den kommer att rasa med skada på ert hus som följd.

  Jag förutsätter att muren står på grannens fastighet och att ni därmed inte kan och får åtgärda muren.

  Rasar muren finns det inget bygglov att bygga upp muren igen.
  Så händer det ta bra fotodokumentation så ni kan anmäla den nya muren som svartbygge ifall ni inte tycker om den
   
 5. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 893 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Jag skulle inte gå i närheten av den där muren innan den rasat eller tagits bort. Vem vet när den kan få för sig att ge upp...?

  Polisanmälan låter väl som det enda sättet att komma framåt. Om ni är säkra på att den rört sig 5 centimeter på två månader så är ju muren definitivt en fara för er. Vad det skulle bli för rubricering vete fasen, framkallande av fara?

  Hade varit intressant att veta om muren håller något tillbaka eller om den är fristående. Intressant också om den står på er eller grannens mark, eller i tomtgräns?
   
 6. K
  Medlem · 776 inlägg

  Keld

  Medlem
  Spärra av mellan hus o mur! Jag hade en 2 m mur som på hösten plötsligt stack iväg 5-10cm. På våren när det skulle åtgärdas, han grävarn knappt sätta skopan i backen förrän den rasade.
   
 7. A
  Medlem · Halland · 506 inlägg

  Alias_Olle

  Medlem
  Jag skulle skriftligen göra en anmälan om bristande underhåll och fara för säkerhet och hälsa eftersom man enligt 8 kap §14-15 PBL är skyldig att hålla tomter och byggnadsverk vårdat skick så de deras tekniska egenskapskrav i huvudsak bevaras och risken för olycksfall begränsas.

  Då måste kommunen fatta ett beslut om att avskriva med motiveringen att det saknar bygglov och därför inte måste underhållas enligt dom, då går det beslutet att överklaga och någon överinstans kanske ta ett annat beslut. Alternativt kanske kommunen kan besluta om en underhållsutredning eller åtgärd enligt 11 kap PBL. Lätt att muntligen säga någonting, annat när det ska ske i ett faktisk beslut.

  Tveksam till att man kan låta ett byggnadsverk vara en fara för omgivningen bara för att det saknar bygglov.

  Oavsett är det en liten och kostnadsfri insats från er för att få igång en process och få svar i beslutsform. Beskriv problemet enligt ovan i textform och skicka med några bilder och sänd in till kommunen, begär att skriftligen få bekräftelse om att ärendet inkommit och är registrerat. Då ärenden om påföljder och ingripande är svåra och ofta obekväma att handlägga kan de ofta bli liggande hos kommunen. Börja ställ frågor om hur ärendet går efter ca en månad, per mail så du har dokumenterat att du legat på om ett beslut.

  Håll det sakligt och ring inte och skäll och lev om.
   
 8. Larsa
  Medlem · Stockholm · 3 321 inlägg

  Larsa

  Medlem
  Är du helt säker på att grannens tidigare ägare byggt muren? Det är inte så att dom som byggde ert hus schaktade ur och byggde muren?
  Känns lite konstigt att tillåta någon bygga en 2,5m hög mur 60cm från sitt hus.
   
 9. B
  Medlem · västerbotten · 144 inlägg

  b50gud

  Medlem
  på vems mark står muren?
  står den verkligen på grannens tomt vilket jag betvivlar då den bara är 60cm från ert hus står den på er tomt är det eran och ni kan då riva den.
  är det grannens är det hans ansvar att ni saknat hängrännor gör inte att ni får ansvaret för grannens mur.
  bör finnas en tomtkarta så ni kan kolla tomtgränserna.
   
 10. K
  Medlem · Malmö · 1 621 inlägg

  kindvall

  Medlem
  Det bör kanske klargöras om muren verkligen tillhör grannen, så den inte är TS.

  Om den verkligen är grannens, vad sägs om att låta en jurist skriva ett brev som förklarar tänkbara påföljder av skada orsakad genom vårdslöshet?
   
 11. H
  Moderator · Stockholm · 43 944 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Generellt sett så är det den som ändrar markhöjd på sin tomt som är ansvarig för att anlägga en slänt eller mur, som hindrar att din tomt rasar in på grannens tomt, eller hindrar att grannens tomt rasar in till dig, beroende på om förändringen är en utfyllnad eller urschaktning.

  I vissa fall finns detaljplaneregler som anger att en mur skall anläggas av den fastighet som ligger högre, eller den som ligger lägre. Detta är ofta något som bestäms i planen inför exploatering av ett område, där höjder förändras upp och ned på många tomter redan i planen.

  I det här fallet vet vi då inte om det är TS föregångare som grävt ur för att kunna placera huset nära gränsen, eller om det är grannen som fyllt ut fram till tomtgräns, och byggt en mur för att göra det möjligt.
   
  • Laddar…
 12. K
  Medlem · 776 inlägg

  Keld

  Medlem
  Nu när det inte finns bygglov för muren, borde det gå att se på nån karta hur dom gamla höjdkurvorna ser ut. O därmed även den skyldiga till höjdändringen.
   
 13. M
  Medlem · 9 inlägg

  Malill74

  Medlem
  Oh vad många bra synpunkter!!

  Jag ska försöka förklara lite mer.

  Enligt grannen är muren hans och byggd innan han flyttade in. Jag ska givetvis kolla upp tomtgränserna noga men är i princip säker på att det är hans mur.

  Som förklaring har grannen uppgett att tidigare ägare (den som byggde muren) skulle köpa vår fastighet också för att ha båda tomterna och bygga en stooor villa på. Då de sedan inte kom överens om affären byggde han denna mur UTAN bygglov. den går runt hela hans fastighet alltså angränsande till ytterligare två andra grannar samt ut mot gatan men där är den endast 1.30 m hög.

  Det finns ingen skillnad i markhöjd på våra tomter. Vårt hus byggdes på 1700 talet medans grannens fastighet är ca 30 år gammal. Enligt grannen och mäklaren samt tidigare fastighetsägare så är murens helt på grannens tomt men detta ska jag kolla upp.

  Med tanke på att muren går kant i kant med där vårt tak slutar kommer den att falla mot väggen och vi vet inte riktigt hur man ska kunna stötta upp den eftersom det är ca 60 cm mellan vägg och mur, klarar väggen att vara stöd till muren i längden?

  Min man har precis ringt och berättat att juristen på Länsförsäkringar informerat oss om att om VI tar bort den fastkilade dörren och muren sen rasar kan vi anses som vållande?? Känns ju oerhört märkligt med tanke på att vi bara vill skydda vår fastighet. Vi får heller inte göra något för att "putta tillbaka" muren eftersom den då kan rasa in på hans tomt och orsaka skada!? Man blir lite uppgiven... alternativet är att låta den rasa men man vet ju inte när och hur svår skadan blir, tänk om det är en person som kommer till skada när det väl händer.

  Det låter som att vi får försöka ta en runda till med kommunen skriftligen för att som någon skrev, få ett ordentligt svar som går att överklaga. Men vi börjar med att skriva ett vänligt och vädjande brev till grannen som han har en möjlighet att svara på...

  För oss var det mycket märkligt att någon byggt en mur så nära men vi köpte ju mäklarens förklaring att om de tidigare fastighetsägarna till båda fastighetsägarna varit överens kan vi inte påtala något om detta nu. Och som sagt kommunen ser det som ett svartbygge men då det är 10 år sedan den uppfördes kan de inte göra något åt det nu.

  Frustrerad och liiiiite konfunderad över hur svårt det kan vara att få hjälp?
   
  • Laddar…
 14. B
  Medlem · västerbotten · 144 inlägg

  b50gud

  Medlem
  stäm grannen för skada på er fastighet då myren kilat fast er dörr inkräktar muren på er tomt vilket är en skada för er som han inte har rätt att göra, då ni redan pratat med grannen så verkar det överkurs att skriva ett brev möjligen kan ni skriva ett brev där ni kräver ersättning för att er dörr inte går att använda pga av att muren klämt fast den. om han då inte åtgärdar det så driv det som ett civilmål. bör utfalla till er fördel.
   
 15. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 373 inlägg

  harry73

  bra på allt
  Så det är bara en murad plank. Inga jordmassor bakom.

  Vad händer om den håller på att rasa och man ringer räddningstjänsten?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.