Byggahus.se

Grannens mäklare döljer information inför visning

 1. H
  Medlem · 16 inlägg

  hattkatt

  Medlem
  Bor ute på vischan i ett område med enskilt avlopp och delar infiltration med minst mina två grannar (kan vara flera, lite oklart). Ena grannens hus köptes i höstas på exekutiv auktion av en nisse som verkar ha velat göra ett snabbt klipp och sälja det vidare nu ett par månader senare.

  För en månad sedan fick jag hem ett brev där Miljökontoret konstaterar att grannskapets infiltration är olaglig och behöver göras om inom 2 år. Som ett brev på posten två veckor efter det såg jag köparen och mäklaren som sålde mig mitt hus lotsas runt granntomten, troligtvis för att han inte vill dela den kostnaden. Väntade tills annonsen dök upp på Hemnet och såg att det inte nämns ett ord om att infiltrationen delas med grannen (vilket stod på min annons) eller att den behöver bytas.

  Skickade mäklaren värdeutlåtandet från Kronofogden, nämnde att infiltrationen behöver bytas och undrade ifall han iallafall inte skulle nämna att infiltrationen delas med grannen. Fick bara svaret att han tackade för infon jag skickade och skulle gå igenom utlåtandet för att se ifall någonting behövde läggas till i annonsen.

  Nu i helgen är det visning och det står fortfarande ingenting om infiltrationen i annonsen. Vad har mäklaren för ansvar kring att nämna den här typen av information? Hoppas att det inte ska dyka upp på köparbesiktningen? Förstår att han vill sälja det till så högt pris som möjligt, men att dölja information på det här sättet känns rent ut sagt ohederligt.
   
 2. Hep
  Garagebyggare · Stockholm · 1 108 inlägg

  Hep

  Garagebyggare
 3. H
  Medlem · 16 inlägg

  hattkatt

  Medlem
  Tack för tipset, kör nog på det!
   
 4. Zixten
  Medlem · Västra götalands län · 1 334 inlägg

  Zixten

  Medlem
  Kanske texta ett fint plakat med informationen och sätta upp på din tomt med texten väl synligt mot grannens tomt...
   
 5. H
  Moderator · Stockholm · 43 951 inlägg

  hempularen

  Moderator
  OM det finns ett föreläggande från kommunen rörande avloppet, så är mäklaren skyldig att informera om det. Men frågan är väl lite vad det är för skrivelse du fått från kommunen.
   
 6. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 8 931 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Om brevet var ett förbud eller föreläggande att använda det gamla avloppet så skrivs det in i fastighetsregistret så att köparen inte missar det. De är myndighetsbeslut enligt miljöbalken.

  Normalt så gör mäklaren ett utdrag ur fastighetsregistret och lägger till köpehandlingarna, t ex genom att lägga en hårdkopia i prospektmappen. Alla dessa papper signeras sen vid tillträdet av både köpare och säljare för att det ska vara tydligt. Men det senare är nog mer god mäklarsed än att det är ett direkt lagkrav, som säljare förväntas man läsa fastighetsregistret när man köper en fastighet som en del av sin undersökningsplikt.

  Om kommunen istället mer har informerat om att deras preliminära bedömning är att avloppet är gammalt och dåligt fungerande och att fastigheten uppmanas att söka ett nytt avloppstillstånd så är det inget myndighetsbeslut som skrivs in i fastighetsregistret. Då är det mer valfritt om det måste vara en del av köpehandlingarna men någon typ av information till säljaren som pekar på avloppets ålder borde nog vara med för den goda mäklarsedens skull nu när mäklaren är informerad.
   
  • Laddar…
 7. Kaffemedmjölk
  Medlem · 9 inlägg

  Kaffemedmjölk

  Medlem
  Förstår inte heller mäklares ansvar. När vi skulle köpa vårt hus hann vi dagen innan påskrift se att huset bredvid skulle säljas. Men i den annonsen stod att del av tomten hade byggförbud pga att huset stod ett visst avstånd från fornlämningar.
  Kontaktade vår mäklare som menade att ”jag kan inte ta reda på allt”. Men mäklaren visste att vi skulle bygga ut på tomten. Så vi vägrade fullfölja tills Länsstyrelsen utrett frågan. Två månader senare fick vi besked vilken del av tomten som hade förbud. Vi fick ändra våra planer i hur utbyggnaden skulle göras men vi löste det. Så då skrev vi på.
   
 8. Nissens
  Garagebyggare · 4 084 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Man undrar ju varför du lägger dig i detta över huvudtaget…
  Du kan ju aldrig åsamkas någon extra kostnad ändå, och det är ju inte du som skall köpa grannfastighten…

  Det känns som att du har ont av att grannen som du respektlöst kallar ”en nisse” tänker sig att tjäna pengar på en fastighetsaffär. Varför tycker du illa om det?

  Är du ute efter att klämma åt grannen? Eller mäklaren kanske?

  Då kanske mäklaren skulle varna köparna för en odräglig granne(du) istället…
   
  Redigerat 13 sep 07:19
 9. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 8 931 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Här är ju ett uppenbart fall där ni som köpare hade hela ansvaret. Mäklaren är inge byggplanerare för olika presumtiva planer som köparen har.
   
 10. Kaffemedmjölk
  Medlem · 9 inlägg

  Kaffemedmjölk

  Medlem
  Så kanske det är. Men mäklaren jobbade på samma mäklarfirma och visste att vi sökte hus med möjlighet att bygga ut. Kommer ju inte anlita dem framöver om vinstintresse är så stort att man slutar måna om kunden.
   
 11. Claes Sörmland
  Medlem · Sörmland och stan · 8 931 inlägg

  Claes Sörmland

  Medlem
  Fast kunden är säljaren och produkten mäklare säljer är att få sälja huset mot en summa pengar i form av arvode. Själva husannonseringen och interaktionen med köpare är bara kostnadsdrivande arbete och ger inga intäkter. Tyvärr.

  I andra länder har ju också köparen en mäklare och då finns det mer samstämmighet med ditt tankesätt.
   
  Redigerat 13 sep 07:58
  • Laddar…
 12. V
  Medlem · Göteborg · 65 inlägg

  vik_tor

  Medlem
  Tänk på att det kan ligga i ditt intresse att grannfastigheten säljs till ett så högt pris som möjligt, då mäklare och eventuella framtida köpare av ditt hus använder dina grannfastigheters pris som referens när ditt hus värderas.
   
 13. D
  Besserwisser · E · 16 971 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Mäklaren behöver i formera om den typen av saker. Men allt behöver inte stå i annonsen.
   
 14. B
  Medlem · 109 inlägg

  Bozzen

  Medlem
  Oavsett vad du tycker.

  Varför lägger du dig i. Vad har du med saken att göra?
   
 15. useless
  Lök. · Gävleborg · 21 458 inlägg

  useless

  Lök.
  Varför ska man inte lägga sig i om någon riskerar att bli lurad?
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.