Byggahus.se

Grannens hund bajsar vid vår tomt varje dag

Hur hanterar jag grannen?

 1. Pratar med dem med risk att skapa dålig stämning

  86,2%
 2. Sätter upp en skylt

  8,5%
 3. Plockar upp det och pratar om att det är äckligt så de hör?

  1,8%
 4. Annat?

  3,4%
 1. Dan_Johansson
  Allvetare · Västra götaland · 5 250 inlägg

  Dan_Johansson

  Allvetare
  Vill man vara lite diplomatisk (och är lite lagomt svenskt konflikträdd) kan man införskaffa bajspåsar och alltid ha några i fickan... Sen lurpassar du på grannen och när du ser hunden vara påväg ifrån sin hög frågar du om de glömt påse och vill ha en av dig...
  Om grannen inser det pinsamma och tar emot påsen och plockar upp har du en öppning att förklara din upplevelse av att behöva ha en toalett vid tomtgränsen..
  Om grannen aktivt motsätter sig att ta upp även med din påse är det troligen lika bra att ge upp.

  Jag har ingen egen hund, men går ofta ut med vår grannes två, så jag har alltid påsar med mig... Det är alltid skoj att erbjuda folk som skiter i att plocka upp en påse...
   
 2. Bronken
  Husägare · Sthlm · 288 inlägg

  Bronken

  Husägare
  Våra (ja inte alla förstås) hund-grannar verkar iofs plocka upp efter sig, men de lägger påsarna i vår soptunna när vi inte hunnit dra in dom på tomten efter soptömning.
  Bra att de slängs förstås men frågan, till hundägare, är det allmän praxis att göra så?
  I går hade jag hunnit få 4 påsar, olika färger, innan jag gick ut och drog in tunnorna.
  Vet ju inte vilka det är så jag har inte haft möjlighet att prata med hen'arna .... :)
   
  Redigerat 30 apr 09:54
  • Laddar…
 3. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 893 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Vet grannarna om att ni vet att det är deras hund som skiter? Om inte är ju en lösning att sätta upp ett par skyltar med en text i stil med: "Vänligen plocka upp efter er hund, barn leker här." Eventuellt med någon bild på glada barn och/eller hundar för att lätta upp budskapet lite grann. Lagom anonymt, ingen blir direkt utpekad, ingen kan argumentera mot syftet.
   
 4. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 893 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Praxis och praxis... det har hänt att jag gjort så. Men bara om jag inte har något annat alternativ, och bara någon väldigt enstaka gång, kanske en gång om året. Det händer när jag är i stugan och går ut med grannens hundar att om de skiter på ställen där man inte vill lämna högen och min egen sommarsoptömning inte är igång, att jag lägger det i någon grannes tunna. Resonerar som så att en liten påse inte syns eller märks. Hellre lägga den där än lämna högen där den ligger, eller ännu värre slänga påsen i naturen som vissa gör.
   
 5. Bronken
  Husägare · Sthlm · 288 inlägg

  Bronken

  Husägare
  Alltså det är ju ingen fara så, men jag själv hade inte gjort så. Jag hade gått 30 meter till den kommunala soptunnan vid busshållplatsen - vilket säkert inte är tillåtet :)
  (om jag hade haft hund förstås)
   
 6. K
  Medlem · 34 inlägg

  Kustvägen

  Medlem
  Har själv: satt upp köpeskylt, skottat ut hundbajs på gångvägen, skottat ut på allmänningen andra sidan vägen, sagt att man får gärna berätta för hunden att det är trevligare om man använder allmänningen och att husse/matte använder hundpåse, upplyst om att ibland får jag besök av tultande barnbarn och att man inte alltid hinner styra upp katastrofen. Bett om att hunden ska kopplas då jag är hundrädd (inte) och inte uppskattar hundnosar i min häck/bak när jag rensar ogräs. Kan ställa mig strategiskt med krattan. Hänvisar till hundhagen i kvarteret intill. Bor intill en rastningsautostrada.
  Har det hjälpt? JA
  Man får inse att lärande är livslångt för alla.
   
  • Laddar…
 7. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 376 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Typ att använda en sån här som flagga på bajspinnarna. Ja varför inte :cool:

  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  Screenshot from 2021-04-30 10-08-13.png


  Jag tar dock inget ansvar för hur grannsämjan påverkas även om jag kan gissa i vilken riktning påverkan sker...
   
 8. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 893 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Det gör jag också, om det finns en kommunal soptunna vid en hållplats. Tyvärr är det en och en halv kilometer till närmaste hållplats och där finns ingen soptunna. :rofl: Är jag i stan där jag bor normalt finns det naturligtvis soptunnor, och då slänger jag i dessa. (y)

  Som lite halvt OT kan jag nu berätta att jag för ett par år sedan roade mig med att räkna antalet bajshögar som låg kvar efter vintern på en populär hundrastningssträcka där jag bor. Vi pratar Majorna i Göteborg, en ca 3 meter bred och..... kanske 100-200 meter lång gräsremsa längs koloniområdet i Slottsskogen. Nu kommer jag inte ihåg exakt antal men när snön hade smält kunde man fortfarande se drygt hundra högar som låg kvar. Då får man också förstå att den Göteborgska vintern tillåter ganska många högar att upplösas av elementen... Här finns åtminstone två soptunnor längs sträckan. :poop:
   
  • Laddar…
 9. 13th Marine
  I sorg · Trelleborg · 9 474 inlägg

  13th Marine

  I sorg
  Jag har en 1m bred och 30lång gräsremsa mellan häcken och vägen på framsidan. Kommunens hundlatrin-tunna står i ena ändan av denna remsa.
  Likförbannat kan jag hitta hundskit på gräsremsan.
  Vissa ska inte ha hund helt enkelt...
   
 10. A
  Medlem · 1 379 inlägg
  Den anonyma metoden är att prata med grannen om hur äckligt det är med andras hundar som bajsar där. Om grannen vet att det är deras hund borde det upphöra. Men vet grannen inte om att det är deras hund så funkar det inte
   
 11. D
  Medlem · VästraGötaland · 451 inlägg

  doubleH

  Medlem
  Där vi bodde tidigare så lät en av grannarnas tonårsdotter deras pitbull lägga en hög på gräsmattan strax utanför vår tomt utan att plocka upp (ingen stor hund men kan tydligen leverera högar värdiga en elefant).
  Påpekade för henne och hennes kompis att de måste plocka upp efter hunden (självklart höll jag avstånd då jag inte helt litade på hunden eller ungdomarna för den delen...)
  De svarade att de inte hade nån påse och sprang iväg.
  Men då jag visste var dottern/hunden hörde hemma så gick jag dit och väntade ut dem - fortfarande på avstånd.
  Påpekade igen att de är skyldiga att plocka upp efter hunden.
  Dröjde ca 30min innan en tvärilsk mamma ringde på vår dörr o hävdade att jag "attackerat" hennes dotter.
  Upplyste henne om vad som egentligen hade hänt och att jag förväntade mig att hon tog bättre ansvar för både sin dotter och hund.
  Resulterade i att både dottern och mamman tog stora omvägar runt gräsmattan ifråga när de rastade sin hund.
   
 12. L
  Medlem · Västragötaland · 171 inlägg

  Ludde76

  Medlem
  Hade ett liknade problem för ett par år sedan. Våran kära granne öppnade dörren varje morgon och släppte ut sin hund för sina morgonrutiner vilket nästan alltid utfördes på våran tomt. Tröttnade ganska snabbt på detta och eftersom konfliktnivån redan var väldigt hög så samlade jag helt sonika bara ihop all hundskit och la i deras brevlåda. Beteendet upphörde förvånansvärt snabbt.......
   
 13. Snigla
  Maskot · Skåne · 8 963 inlägg

  Snigla

  Maskot
  Prata med grannen och se vart det leder (hen kanske inte tänker på det.. eller ser problemet.. men man behöver inte anklaga nån direkt.. bara ta upp frågan), enligt mig ska man inte ha hund instan/villaområden om man inte plockar upp skiten efter den! Jag är inte lika nogräknad längs småvägar/diken på landet.. eller i skogen! (eller på min egen tomt, men det blir ju mitt problem iaf..)

  Alternativ två - plocka upp det med en skyffel själv och lägg det utanför grannens grindhål istället. Skulle hen vara ute, le o vinka glatt.. säg att hen glömde skiten vid din dörr - och önska denne en trevlig dag.

  MATNYTTIGT:
  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  8E12A48B-4DAE-46F6-A902-5CA054C5BC0E.jpeg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  84D4E0F5-AA16-4410-A200-CDBEACBE6815.jpeg


  Inloggade ser högupplösta bilder Logga in
  BAF977E0-1323-42F5-BD3A-0010CCF4BEFD.jpeg
   
 14. Alfredo
  Besserwisser · Västernorrland · 11 376 inlägg

  Alfredo

  Besserwisser
  Att begå brott för att försöka påverka andras, som man anser det, olämpliga beteenden. Är det något du rekommenderar i största allmänhet?
   
  • Laddar…
 15. K
  Medlem · Västmanland · 323 inlägg

  Klabbarparn

  Medlem
  Tajma in rastningen av grannhunden med att du går ut mot allmänningen med en hundpåse över handen och vänta på nedsläpp. Säg ingenting till grannen medan du står där och väntar, självklart med oavbruten ögonkontakt.
   
 16. T
  Medlem · Västra Götaland · 2 893 inlägg

  ToRy

  Medlem
  Att lämna tillbaka folks borttappade egendom kan väl knappast anses vara ett brott..? :D
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.