Grannens gräsmatta sjunker in efter att vi grävt ur i vår trägård för trädäcksbygge

12k läst  16 svar

 1. P
  Medlem Nivå 7
  Vi bor i ett radhus och ett gemensamt staket skiljer vår trägård från grannens.

  För något år sedan grävde vi bort vår gräsmatta och underliggande jord ca 30cm och byggde ett trädäck.

  Som en följd av ovanstående har nu grannens gräsmatta börjat sjunka in. Även de kantstenar som sitter nedkilade i jorden under staketet "välter" nu in mot våran trägård efter att grannens jordmassor trycker på.

  Klantigt såklart att det inte åtgärdades från början. Frågan är hur vi nu löser detta i läget som vi är nu. Tips på hur vi kan stötta upp detta och förhindra att jordmassorna fortsätter att sjunka in mot vår trägård?

  På bilden nedan har vi tagit bort yttersta fris-brädan för att komma åt bättre.
   
 2. L
  Bannad · Nivå 20
  Ni måste stötta upp , tror att det går med armeringsjärn , det är ju smalt där ,som slås ned utmed plattorna , ca 30-40 cm och sticker upp 20 cm , 16 järn , de får inte krokna , kan gå med 12or men skulle inte chansa , det som kan bli problem är att få tillbaka dom som kalvat in , går nog inte utan att ta bort jord bakom , ser att det är trall hos grannen med , men kan det vara som det är så kommer dom att stå kvar
   
 3. P
  Medlem Nivå 7
  Tack för svar. Rostar inte bort med tiden?
   
 4. C
  Medlem · Nivå 10
  Armeringsjärn lär du inte komma långt med....

  Gör det enkelt. I med markduk i utrymmet och fyll i och packa mackadam så gott det går. Så får detta i kombination med er altan försöka stå emot massorna! Eller tryck bara ner fler reglar som kan hålla emot dom stenar som ligger där nu och är påväg bort.

  Men nu är det ju altan på grannens sida, är det någon del där han bara har gräsmatta också? Fler bilder hade nog underlättat för att hjälpa er!

  Egentligen är det ju hans sak att hålla massorna inne på sin egen tomt. Inte er....
   
  plan-g gillar
 5. L
  Bannad · Nivå 20
  40 år
   
  sunqan gillar
 6. K
  Medlem · Nivå 6
  Där har du fel, det är ju trådskaparen som har skapat problemet, med sin utgrävning. Det hade varit skillnad om höjdskillnaden hade funnits "från början" då hade det varit grannens problem i dom flesta fallen.
   
 7. F
  Medlem Nivå 10
  Om grävning på egna tomten destabiliserar marken på grannens tomt så är det ju ditt ansvar att åtgärda, inte grannens.
   
  Birchman, crazytok och plan-g gillar
 8. K
  Medlem Nivå 6
  Fast eftersom det inte är han som grävt undan massorna och förändrat förutsättningarna så faller inte ansvaret på dennes axlar.
   
  Birchman, crazytok och plan-g gillar
 9. K
  Medlem Nivå 6
  Sen på bollen :)
   
 10. C
  Medlem · Nivå 10
  Haha, jag tror jag fattar nu...... tack för återupprepningen! :D

  Det brukar alltid vara ens egna ansvar att ta hand om sina massor, men som ni säger blir det väl annorlunda när den andre helt plötsligt väljer att gräva ett dike intill! ;) Ganska logiskt såklart.
   
 11. S
  Medlem Nivå 1
  Varför tog ni bort massor utan ersätta dem med nya typ kross eller bärlager.

  Detta är något ni åker på tyvärr. När ni gjorde utedäcket skulle ni satt in kantelement som hade hållt emot.

  Skulle jag råda er så hade jag köpt singel alt makadam och motfyllt så mycket det går och bara levt/accepterat det i detta läget
   
 12. D09
  Medlem · Nivå 25
  Ta bort plattan, gräv undan det som trycker på och tillbaka med plattan och fyll på med singel som mothåll? kanske slå i något som håller emot än mer
   
 13. C
  Medlem Nivå 4
  Lite svårt att komma åt. Lyft plattorna om möjligt, ev får man använda våtdammsugare för att suga upp jord så att plattorna släpper. Lägg i plattorna igen och staga med extra plattor samt makadam under ert golv.
   
 14. E
  Trädgårdsfixare Nivå 13
  Spelar det någon som helst roll att man kan se att kantstenen lutar lite om man lyfter bort en fris? På bilden ser det ut som att även grannen har en träaltan - är marknader någonstans ett reellt problem? Mer bilder?
   
 15. P
  Medlem Nivå 8
  Jag tror att ni även är ansvariga för ev återställning på grannens sida, förutom att stabilisera kanten. Dvs topdressa gräset till ursprunglig nivå och ev arbete med grannens trädäck om det påverkats.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: