Byggahus.se

Grannen tog ner våra träd.

 1. S
  Medlem · 13 inlägg
  Hallå forumet!

  Läget är som följer:
  En grannes tomt gränsar till vår hagmark. Då denna ska sälja fastigheten frågade han om han kunde rensa upp lite framför sin tomt för att förbättra utsikten mot vår hage. Muntligt kom vi överens om att han kunde ta ned sly så om några hasselbuskar och liknande. Riset kunde han lägga på vår befintliga rishög några hundra meter bort.

  2 dagar senare ser vi att han har gjort det fast även tagit sig friheten att ta ner ett körsbärsträd, en ek och ett par aspar (ca 30cm i diameter). Det va ju inte direkt vad vi kom överens om! Dessutom är träden apterade i ca 1,5m längder vilket gör det i princip oanvändbart till annat än ved. Allt ligger kvar i på vår mark.

  Kan man gå vidare något i en sån här fråga? Finns det någon praxis?
  Huset är i skrivande stund på väg att säljas, så det kanske komplicerar det hela ytterligare?

  Vi har lyft det med honom men verkar tämligen oförstående så ord verkar stå mot ord vad avser den muntliga överenskommelsen.
   
 2. B
  Medlem · Stockholms län · 20 657 inlägg

  BirgitS

  Medlem
  Du kan alltid göra en polisanmälan.
   
 3. sir_erken
  Medlem · Stockholm · 555 inlägg

  sir_erken

  Medlem
  Men ord kommer stå mot ord.

  Väldigt fult gjort men tyvärr väldigt svårt att få rätt.
  Kräva grannen på betalning eller annan ersättning och hoppas på att han ger med sig, annars blir det svårt.
   
  • Laddar…
 4. H
  Medlem · Österbotten · 6 253 inlägg

  heimlaga

  Medlem
  Sånt där är svårt...... tänk igenom nogrannt gå du är helt säker på att du gjorde klart för grannen vad han fick och inte fick hugga...... och är du säker kräv skadestånd och hota med polis. Att du har svårt att få rätt när ord står mot ord är en annan femma.
  Om du inte klargjorde då är det bara att bita i det sura äpplet och svälja.

  Jag har ofta köpt/fått träd och vindfällen och smärre gallringar på rot på andras mark och huggit själv och då är det en självklarhet att ringa markägaren och kontrollera om någonting blev oklart.
  Några aspar kan man med god vilja kalla för misstag men att hugga dyrbara träd som ek och körsbärsträd utan att vara säker på att ha fått lov det låter som mycket fult beteende.
  Att aptera en ek i stockdimension i 1,5 meters längder är komplett vansinne.
   
 5. M
  Medlem · Västra Götaland · 2 908 inlägg

  Marcussjogren

  Medlem
  Försök räkna ut värdet av träden, merarbete för dig + lite för besvären (de kanske var väldigt fina på platsen t ex) och meddela grannen vad han har åsamkat dig.

  Besvären kommer du nog aldrig få ersättning för i domstol, men väl värt ett försök i början. Eftersom han inte ska bo kvar behöver man ju inte vara rädd för grannsämjan heller.
   
  • Laddar…
 6. F
  Bannad · 90 inlägg

  F.L

  Bannad
  Helt fel, det blir en utmärkt stavparkett
   
 7. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 11 438 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  När det gäller asparna så kommer dom till våren att skjuta massor med rotskott, det kommer att bli ”en skog”.


  För närmare tio år sedan så tog vår ena granne ner fem sex aspar som stod i deras tomtgräns mot ”brandgatan” (som går mellan våra tomter), framåt försommaren började det skjuta rotskott. Under sommaren slog jag i några hundra ecoplugg i stubbarna, tog ändå något år innan det märktes ordentligt, men än idag så kommer det upp rotskott ibland.
   
 8. D
  Besserwisser · E · 16 400 inlägg

  Daniel 109

  Besserwisser
  Det drabbar ju den ny inte ont anande köparen.
  Det finns ju en och annan tvist dom gått till domstol. Med något varierande utfall.
   
 9. A
  Husägare · Kalmar Län · 12 598 inlägg

  AndersS

  Husägare
  Ja vad ska man säga, åter en tråd där man lite löst pratat om något. Självklart blir det fel i några fall där man pratar förbi varandra?
  Ta t.ex. att röja, vad gör man då i en skog?
  Finns inget svar annat än att ni inte stämt av vad som ska göras
   
 10. W
  Medlem · 63 inlägg

  WestPete

  Medlem
  Du kan ju förklara lugnt för grannen att du kommer att sätta upp skyltar på din mark inför visningarna som avskräcker köpare om han inte ersätter det han ställt till med. Typ ”rättstvist pågår om gränsöverträdelse”. Du kommer själv att framstå som skogstokig men de som läser lär inte flytta dit och säljaren kommer förlora betydligt mer.
   
 11. V
  Medlem · 384 inlägg

  vincentt

  Medlem
  Jag resonerar likadant. Men prata med grannen, han kanske "oh shit... Det visste vi inte, vi tog en en kusin som gjorde jobbet..." och då lär det säkert lösa sig. Prata först och sen återkom hur det gick. Men var inte sur, utan anta att det han inte gjorde det medvetet. Han kanske tom erbjuder något i utbyte du ens frågar om det. Han är väl inte så dum att han ska bråka med dig innan försäljning. Då är man riktigt dum.
   
 12. R
  Medlem · 1 528 inlägg
  Ser många tomter/mark där man nära tomtgräns låter träd växa upp för högt. Dvs man pissar på grannen. Mellan skogsskiften finns det rågång dvs. där det inte skall stå träd så man slipper käfta om intrång.

  Hur långt från gräns stod eken och körsbärsträdet?
   
  • Laddar…
 13. Staffans2000
  Bannad · 9 990 inlägg
  Det var det ...!
  Lika gärna kan grannen givit blanka den i överenskommelsen, och sågat ner träden för att höja värdet inför försäljningen. Detta är min oomkullrunkeliga ståndpunkt!

  Staffan
   
 14. F
  Medlem · Västra götaland · 5 937 inlägg

  fsn

  Medlem
  Skicka grannen en faktura på ett halvt basbelopp. Då kan du alltid roa dig med att dra fanskapet till rätten utan att riskera några egna pengar.

  Det är irriterande när 30 cm kvalitetsträd blir förväxlat med sly och ännu mer irriterande att folk inte ser en ek som ett poditivt inslag i utsikt.
   
 15. L
  Medlem · Jönköping · 60 inlägg

  laxen86

  Medlem
  Finns gott om trådar med sånt här på forumet. Grannen kan bli skyldig att ersätta träden med likvärdiga träd, detta kan vara väldigt dyrt med tanke på sorterna o storlek.
  Polisanmäl och ta kontakt med en advokat.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.