Byggahus.se

Grannen överklagar!

 1. B
  Medlem · 17 inlägg

  byggherren

  Medlem
  :-[ Vår granne har överklagat bygglovet. Uppger att han tänker "driva det så långt det bara går"... Törs vi påbörja markarbete el bör vi vänta med hela projektet? Hur lång tid brukar processen ta? Kan man yrka på ngn form av ersättning, då han försenar allt, vilket medför extra kostnader för oss!? Byggnadsnämden har fattat beslut och stadsarkitekterna tycker inte att han har ngt att komma med. Är bara ute för att "dj..las" med oss. Vad gör man?? Ngn med liknande erfrenheter???
   
 2. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: Grannen överklagar!

  Yrka ersättning kan man alltid; frågan är snarare finns det rättsligt stöd för att den klagande skall tvingas betala ersättning.

  Kring denna fråga finns olika skolor. Förslagsvis kontaktar du en byggjurist.

  Denne kan säkert också bedöma klagandens chanser att vinna framgång i högre instanser.

  Lycka till! :) :) :)
   
 3. H
  Moderator · Stockholm · 43 705 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Grannen överklagar!

  En fördel med att ignorera överklagandet (om man vågar) är ju att det markerar för grannen att det inte är någon vits med att driva saken längre. Om ni inte bygger så ser han ju att han kan fortsätta att försena ert bygge genom oändliga okynnesöverklaganden. Om han väl förlorar i första instans och där redan står ett halvfädigt hus i det läget så kanske det går att mäkla fred. Om han i det läget ser en möjlighet att få rimliga grannrelationer så kanske han nappar på det hellre än att ha er till fiender resten av sin tid i området. När han väl inser att det inte går att stoppa.

  Det låter som en granne som ni kanske inte kan komma längre med genom prat, men hur är det kan ni odla kontakten med andra grannar, om ni skaffar er kompisar i området så kanske det finns någon som kan prata förstånd mer er granne.
   
 4. O
  Medlem · 22 inlägg

  Ojoj

  Medlem

  Re: Grannen överklagar!

  Har hört talas om ett fall helt nyligen där bygglovet upphävdes efter överklagan. Bygget uppfördes trots överklagan då det var helt enligt gällande detaljplan från 40-talet. Men eftersom det fanns goda möjligheter för en alternativ placering så upphävdes bygglovet.
  Alla överklagningar kanske inte är sk ”okynnesöverklagningar” då det ska vara en betydande olägenhet för omgivningen innan bygglov upphävs.

  Äldre byggnadsplaner kanske inte alltid är så bra anpassade för dagens byggnationer även om byggnadsnämnden har fattat beslut.

  /Ojoj
   
 5. T
  Medlem · 1 inlägg

  toyota

  Medlem

  Re: Grannen överklagar!

  Hej allihopa..Vi har hamnat i en väldigt konstig sits...
  Jag o min sambo byggde ett nytt hus i början på året med ett beviljat bygg lov klart,grannarna överklagade till länsrätten och fick rätt!! Bygg lovet drogs tillbaka....
  Komunen beviljade ett nytt bygglov för ca 1 månad sen,men är överklagat igen.Min fråga är om det är dags att kontakta en jurist som kan se över våra intressen?? Fins det någon risk att vi måste riva/flytta vårat hus???
  Allting började med att en granne använde våran tomt som sitt egna privata skrot upplag...
  Mvh fk
   
 6. H
  Moderator · Stockholm · 43 705 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Grannen överklagar!

  Skulle nog åtminstonde skaffa mig lite rådgivning, kontakta villaägarförbundet www.villariks.se. Dom ger viss juridisk gratisrådgivning till sina medlemmar.

  Och om det inte räcker så kommer dom att ge er rekomendation om lämplig jurist som kan den här typen av ärenden.
   
 7. B
  Medlem · 17 inlägg

  byggherren

  Medlem

  Re: Grannen överklagar!

  Tack för alla kommentarer. Spelar det ngn roll om det inte finns en detaljplan för området man skall bygga i? Byggjurister låter som en dyrbar historia....
   
 8. H
  Moderator · Stockholm · 43 705 inlägg

  hempularen

  Moderator

  Re: Grannen överklagar!

  Dina chanser är ju bättre om det finns en detaljplan som du följer.

  Men börja med gratisvarianten, där kan du säkert få lite råd om vilken risknivå du tar, och lite praktiska tips om hur du skall gå vidare.

  I det här läget så behöver du ju juristen framförallt för att bedömma risknivån, överklagandet är ju en affär mellan den klagande och byggnadsnämnden, du är nog nästan inte ens part i målet.

  Så vitt jag förstår så är oftast byggnadsnämnden väldigt mån att inte låta ett överklagande som kan ifrågasätta riktigheten i detaljplanen gå igenom. Har hört om fall där en klagande vann hela vägen upp i högsta instans, då drev kommunen igenom en detaljplaneändring för just det kvarteret, och beviljade ett nytt bygglov i enlighet med den nya planen (och den var tydligare på de detaljer som den klagande skjutit in sig på). Då tror jag att den klagande gav upp. I princip så skulle det tydligen hållit på i evigheter, den klagande skulle kunnat överklaga till högtsa instans och ev. fått rätt. Kommunen ändrar planen och kan då återigen bevilja bygglovet osv. Och under tiden hinner huset bli gammalt.

  Så sannolikt har du kommunen på din sida, det kan också vara något att odla, tag kontakt och se hur positiva dom är, och ev. kan du säkert lobba litet så att dom lägger ned lite extra krut på att säkra att klagan inte skall lyckas.
   
 9. B
  Medlem · 18 inlägg

  ByggBerra

  Medlem

  Re: Grannen överklagar!

  Jag sitter ju i precis samma sits, grannen är, som många sagt mig, galen. Han har sett det som sin livsuppgift att förstöra för andra. Jag pratade igår med vår bygginspektör och han kallade personer av den här typen för "rättshaverister".

  Jag har nu beslutat mig för att bygga ändå. Jag har dock kollat upp allt jag och min handläggare på bygglovsavdelningen kunnat komma på i form av arkeologiska förundersökningar, kulturhistoriska intressen, mm. Detta gör det lite enklare att ta beslutet.

  Att bygga ska ju vara roligt. Att få ett sådant här problem på halsen ger nu massor med smolk i glädjebägaren. En och annan natt av dålig sömn och ältande får man också på köpet :( Hoppas det är värt det!

  Påråmbara!
   
 10. F
  Medlem · 823 inlägg

  Re: Grannen överklagar!

  Precis som hempularen skriver ;)

  Har man kommunen med sig så har man kommit nästan ända fram...

  Lycka till! :) :) :)
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.