Byggahus.se

Grannen inkräktar på min tomt

 1. Marcus_L
  Allvetare Nivå 5
  Sätt upp ett staket ett par dm in från tomtgränsen mitt framför trappan, eller anlägg en egen rabatt med växter framför den, eller varför inte plantera 3-4 vinbärsbuskar framför den, de kostar bara någon hundring styck.
   
 2. P
  Medlem · Nivå 8
  Det korta svaret på den här frågan är nej, du behöver inte acceptera detta intrång i din äganderätt.

  Hur du ska gå tillväga för att lösa problemet blir ett längre svar och beror på hur pass formell du vill vara, hur pass långt du vill gå för att i slutändan ha en god grannsämja (du har ju ett eget intresse av att slänten är välskött) och hur pass laglig du vill vara.

  Själv hade jag på ett så pedagogiskt sätt som möjligt först försöka förklara vad som gäller juridiskt (för att pejla in hur mycket grannen inser att det grannen gör inte är tillåtet). Om det visade sig att det är en cowboy som bara kör på oavsett vad lagen och TS säger hade jag i första fallet vänt mig till kronofogden för att begära handräckning för att få väck trappan.
   
 3. D
  Medlem Nivå 6
  Precis, vi vet väl inte vem som "förändrat höjden" sas?

  Vem vet, kan det inte rent av vara så att ts möjligen ska ha betydligt mer slänt på sin tomt?
   
  Redigerat 22 sep 2016 12:39
 4. R
  Medlem Nivå 5
  Det är inte äganderätten utan hemfridsrätten som grannen gör intrång på. Fortfarande inte tillåtet. I detta fall är fastigheten och hemfridszonen samma område, med större fastigheter är det en praktisk skillnad.
   
  • Laddar…
 5. S
  Medlem Nivå 1
  Det är grannen som äger slänten då han förändrat höjden på sin tomt för att komma upp till gatunivå
   
  • Laddar…
 6. O
  Bannad · Nivå 15
  Jag tycker det var en väldigt korkad idé att plantera parkslide.... Det kommer nämligen nästan garanterat att slå tillbaka på en själv. Det går inte att säga till ogräs att stopp ni får inte växa på min tomt.
   
 7. Anna_H
  Husägare · Nivå 20
  Beror på hur det står i reglerna, ibland står det beskrivet att höjden ska fördelas mellan ägarna. Hur som helst är ju L-stöd eller liknande i allmänhet det bästa sättet att få större plan yta.
   
 8. S
  Medlem Nivå 1
  • Laddar…
 9. yonna
  Medlem · Nivå 15
  Men var går då tomtgränsen?
   
 10. M
  Medlem · Nivå 11
  Jag tycker förslaget om att plantera en häck låter som en bra idé. Då är det bara bra att det finns några dm som buffert till tomtgränsen. Köper ni exempelvis syrenplantor som redan är ganska stora och buskiga så kommer det inte ta länge innan ni slipper se trappa och slänt. Och då får grannen krypa omkring där bakom och sköta sin slänt.
   
 11. S
  Medlem Nivå 1
  Tomtgränsen går ungefär vid andra trappsteget. Det är grannen som lagt ner stenarna där
   
 12. E
  Medlem Nivå 6
  Vad ska han ha den trappan till? Gå ner på din tomt? Det har han ingen rätt till utan ditt godkännande och det lär han väl inte få. Ser ju för övrigt inte klokt ut.
   
 13. R
  Medlem Nivå 5
  Om marken förut var plan har din granne ingen rätt att förlägga sin slänt en enda millimeter in på din tomt. Du kan om du så vill be honom ta bort sin jord från din mark.
   
 14. P
  Medlem · Nivå 8
  Det ena utesluter inte det andra. Men det är knappast relevant för den aktuella frågeställningen.
   
  • Laddar…
 15. Bo.Siltberg
  Hobbyelektriker · Nivå 25
  Jag ser två alternativ: Kom överens med grannen om en lösning i samförstånd, eller flytta.

  Alla ensidiga åtgärder, oberoende av om man har lagen i ryggen, leder knappast till någon grann(o)sämja som man vill leva med i längden, eller då är väl ett 2 meters plank en lösning men inte speciellt trevligt.