Grannen har gjort en vändplats på min tomt!

107k läst  221 svar

 1. KnockOnWood
  Husägare · Nivå 25
  Tja, just inom juridiken är det väl ofta rena lotteriet vilket utfall man får på frågorna.
  Aktuellt exempel; 7 års fängelse i tingsrätten, frikänd i hovrätten:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7240856
   
  • Laddar…
 2. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 15
  Fast det är väl inte så konstigt i sig. Den första instansen ansåg att bevisningen räckte, den andra gjorde det inte. Konstigt på riktigt hade väl varit om den första dömt till sju år och den andra till sju månader – villkorligt.
   
  • Laddar…
 3. K
  Medlem · Nivå 8
  I tingsrätten dömer avdankade politiker, i hovrätten dömer jurister.
   
 4. PeterHog
  Medlem Nivå 1
  Både tingsrätten och hovrätten har politiska nämndemän.
   
 5. tio_Pepe
  Medlem Nivå 8
  Men fördelningen mellan politiker och jurister skiljer. I tingsrätten är majoriteten politiker. I hovrätten är majoriteten jurister.
   
 6. Nötegårdsgubben
  Husägare · Nivå 15
  Fast mängden tingsrättsdomar som står sig är långt över 90 %. Att det finns undantag är ju lite av ett tecken på att systemet funkar, egentligen.

  Därmed inte sagt att jag tror på nämndemannasystemet av idag.
   
 7. Bart
  Medlem · Nivå 8
  Nej, du behöver inte vara politiker för att bli nämndeman. Men ett parti måste nominera dig.
  Det ska väljas nämndemän i år och jag såg att det efterlyses fler nomineringar i flera domkretsar. Så, ni som vill medverka till rättssäkerheten …

  http://www.blinamndeman.se/Bli-namndeman/Sa-blir-du-vald/
   
 8. tio_Pepe
  Medlem Nivå 8
  Hur definierar du politiker?
  Om man är nominerad av ett parti så är man politiskt tillsatt och därmed politiker. I det här sammanhanget i varje fall.
  Man måste inte vara medlem av ett parti för att vara politiker.
   
 9. K
  Tillbyggare Nivå 9
  Det svenska systemet med politiskt tillsatta nämndemän är en av anledningarna till söderfallet av det här landet.
   
 10. Ejmelie
  Medlem Nivå 1
  Nu verkar det ha löst sig för dig. Men ett råd inför framtiden. Eller råd och råd. Kan skriva vad som funkar för mig.
  Jag ska inte säga att jag är helt konflikträdd, men jag gillar i alla fall inte konflikter, vilket du heller inte verkar göra. Men om någon försöker sätta sig på mig eller dominera mig så går mitt proppskåp.

  Jag kan också tycka att det ibland kan vara jobbigt att framföra kritik till någon. Speciellt om man har någon "konflikt". Men det är innan dom gör mig riktigt förbannade. Innan jag öppnar upp a can of whop ass på dem så försöker jag kolla om jag kan ha missuppfattat något eller om dom är så dumma i huvudet som situationen verkar.
  Det är även bra för samvetet att veta att man gett personen i fråga en chans :).

  I din situation tex, där ni inte pratar med varandra, utan gör små krigshandlingar mot varandra utan inledande kommunikation, kan bli jobbiga. Även för dig fast du vet att du har rätt. Eller dig ska jag inte säga, ska prata om mig själv. Jag hade tyckt det var lite jobbigt.

  Det är svårt att ta en inledande kontakt i en konflikt om man är lite konflikträdd. Jag brukar försöka hitta en alternativlösning istället för att bara komma med kritik, då blir det lättare att ta en diskussion med grannen. Istället för att gå över och be honom omedelbart ta bort massorna, vilket kan vara jobbigt. Så gå dit och inled tex med:
  Jag har sett att du har haft lite problem att få in båten på tomten. Vägen är ju jäkligt smal så jag förstår att du behöver lite extra utrymme. Du har ju lagt lite massor på min tomt. Det kanske inte är hela världen men det hade varit bra om du frågat innan. Jag kommer tyvärr behöva den delen av min tomt. Men jag kollade lite och ser att du har ett alternativ. Om du lägger ett rör i ditt dike och fyller på med massorna där så borde det inte bli några problem.

  Då ger du grannen ett alternativ där han mer eller mindre är tvungen att gå på det alternativet eller att han förkastar det och svart på vitt visar att din tomt är mindre viktigt än hans egen.
  Om det sen blir en konflikt kan du med gott samvete rulla in vilket artilleri du vill. Både du och grannen vet nu att det finns ett uttalat alternativ som han har förkastat. Det är alltid bra både för samvetet och konflikten att inleda med en kommunikation åtminstone. Sen är det rätt kul när folk misstar snällhet för flathet :).
   
 11. B
  Medlem Nivå 1
  Förstår din syn på det men jag anser inte att jag är konflikträdd för att jag inte vill konfrontera en galen och rabiat granne som jag inte vet vad denna kommer att göra.
   
 12. Ejmelie
  Medlem Nivå 1
  Möjligtvis respektlös, men galen och rabiat har i alla fall inte framkommit i tråden.
   

Logga in för att se högupplösta bilder och få möjlighet att ställa frågor. :love: