Byggahus.se

Grannen har fällt ett träd på tomtgränsen till min mammas tomt. Vad göra?

 1. B
  Medlem · 6 inlägg
  Jag håller med ! Hur går man bort denna tråd? Så jäkla trött på se denna text!
   
  • Laddar…
 2. T
  Medlem · 162 inlägg

  Talisman

  Medlem
  Ett förslag är att du ställer din fråga i forumdelen "Information & Feedback".
   
 3. harry73
  bra på allt · Skåne · 13 353 inlägg

  harry73

  bra på allt
 4. Demmpa
  Husägare · Kalmar · 11 709 inlägg

  Demmpa

  Husägare
  Eller trycka på ”bevaka” så slutar man att bevaka tråden helt å hållet å inte bara stänga av notiser.
   
 5. S
  Medlem · Stockholm · 48 inlägg

  Stenalina

  Medlem
  Det har i ett flertal tidigare trådar framkommit att natursådda barrträd av större storlek inte anses ha något större värde. (Antar att mamma kan ha svårt att bevisa att tallen var planterad).

  I en annan tråd nämns en dom i HD:
  ”En person har olovligen avverkat fyra uppvuxna tallar på en annan persons villafastighet. Gärningen har bedömts som skadegörelse av normalgraden och påföljden har bestämts till böter. Vid en beräkning av skadeståndet har det inte ansetts möjligt att återanskaffa likvärdiga träd. Skadeståndet har därför, utöver vedvärdet, bestämts med utgångspunkt i en uppskattning av fastighetens minskade försäljningsvärde.”
  https://lagen.nu/dom/nja/2015s199

  Lite kort sammanfattrning: Domen ovan är från 2015 och det klassades som grov skadegörelse (grannen var medveten om att han inte fick såga ner träden, tilltaget skedde under alkoholpåverkan, flera träd sågades ner och ytterligare träd skadades). Skadeståndet uppgick till ca 45.000 kr per träd. Grannen fick villkorlig dom samt betala 55 dagsböter (kunde lett till fängelse 2 månader, men det saknades skäl att tro att grannen skulle upprepa gärningen).

  Så för min del känns det som att TS mamma i första hand ska gå "den mjuka vägen" och begära att grannen planterar/bygger något slags insynsskydd som kan göra att tomten återfår en naturlig tomtgräns och att det blir ett insynsskydd på sikt. Totalvärde ca 50.000 kan ju hävdas med rättsfallet ovan som prejudikat. (45.000 kr + inflation).

  Om grannen vägrar är nästa steg att polisanmäla och se om det fungerar som påtryckningsmedel. Om polisen anser att brottet kan styrkas finns då möjlighet att gå vidare till domstol. I slutänden kan man ju alltid välja att avstå rättegång om grannen erbjuder godtagbar lösning/ersättning eller om man tror att kostnad samt tidsåtgång för processen blir större än tallens värde (både ekonomiskt och emotionellt).
   
  • Laddar…
 6. A
  Anonym
  Vilken grym, egenrättfärdig, okunnig och omoralisk människa och handling. Ingenting vet grannen om klimatet heller: ju fler lev!
  Vilken grym, egenrättfärdig, okunnig och omoralisk handling av denna "granne"! Måtte åskan slå ner... :mad:
  .
   
  • Laddar…
 7. D
  Medlem · 1 862 inlägg
  Du har inte läst tråden? Vi har tidigare konstaterat att fallet du tar upp inte har någon bäring på TS fall. Vi har också kommit fram till att det är ytterst tveksamt om grannen har begått ett juridiskt brott överhuvudtaget.
   
 8. P
  Medlem · gävleborg · 456 inlägg

  polaris78

  Medlem
  Om du hade läst lite mer av trådens inlägg så har man redan mer eller mindre konstaterat

  Det finns nog betydligt fler rättsfall där man kommit fram till självsådda träd där dom bedömts till vedvärdet på runt 2000-3000 per träd så att tro att alla självsådda stora träd plötsligt är värda 45 000 st Nej det håller inte

  Problem nr 2 Eftersom det är ett självsått träd som står på fastighetsgränsen så är trädet mest troligt redan samägt med grannen vilket rejält försvårar ev skadeståndskrav eller alla former av jurdiska påföljder.. Då ingen av grannarna äger trädet som helhet utan man äger del av trädet...

  Hade däremot hela trädet stått tydligt på andra sidan gränsen och grannen går in och sågar ner det så går det lite lättare med att åtala för skadegörelse..
  Hela skadegörelse lagstiftningen bygger också på vad som är uppsåtet med det som hänt.. så finns det minsta tveksamhet runt den biten så ligger den som tagit ner trädet betydligt bättre till än grannar som gjort det med uppsåtet att jävlas och eller förstöra.

  Så knallar du in till grannen med krav på 50 000 så skulle iaf jag bemöta den delen med ett hånflin och ett lycka till...Grannen som nog redan insett att den gjort helt rätt för att med största sannolikhet inte kunna dömmas för brott för tilltaget är ju troligen inte dummare än att den har koll på dessa regler.

  Det kommer bli en nästan omöjlig process att få grannen dömd i detta fall och skulle man väl lyckas så är omständigheterna sådana att det är mest troligt vedvärdet som kommer vara värdet på trädet och grannen äger ju redan den delen av trädet som var på dennes tomt så dela dessa 2-3000 kr på två beroende på vart man anser gränsen går...
  Dessutom är det ju inte grannen själv som kört motorsågen vilket gör det hela ännu krångligare och ännu mer för skylla allt på ett missförstånd...

  En polisanmälan är mest troligt nedlagd utan nån som helst åtgärd

  Jag tycker också grannen vart ful som tusan men inser samtidigt att man måste skilja på moraliska åsikter och på vad det finns rättsfall och rejäla straff på att göra. och det är knappast nån ide att driva nåt vidare om chansen att vinna är nära noll och om man mot alla odds vinner och lyckas få grannen dömd så får man nån tusenlapp och ett hånflin..

  Vi befinner oss trots allt på juridik delen av forumet ,så vad man kan åtalas för och dömmas för borde vara av intresse och rent moraliskt baserade åsikter är nåt helt annat som kanske passar bättre i andra delar av forumet.. eller på familjeliv eller liknande svammelklubb.. :)
   
  Redigerat 9 jul 17:47
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.