Byggahus.se

Grannen har fällt ett träd på tomtgränsen till min mammas tomt. Vad göra?

 1. B
  Medlem · västerbotten · 144 inlägg

  b50gud

  Medlem
  klart ni om ni driver frågan till domstol eventuellt kan få ersättning från grannen men... det förutsätter att ni vinner den striden. då trädet står på gränsen bedömer jag att domstolen ser trädet som gemensam egendom och lämnar ärendet utan åtgärd där vardera parten får stå för sina egna kostnader. så att driva ärendet ser jag bara kommer att skapa förlorare även om jag kan förstå att ni känner er kränkta.
  att ha rätt och att få rätt är dock skilda ting.
   
 2. DagSa
  Medlem · 51 inlägg

  DagSa

  Medlem
  Jag kan berätta vad jag gjorde tillsammans med min mamma när hennes granne byggde en vedbod direkt mot hennes tomtgräns. Den var dessutom ful av hoplappat lösvike. Det motsvarar förstås inte din mammas träd men känslorna är nog likvärdiga.
  Efter ha hört hennes inkokta ilska ett par veckor så fick jag med henne på att prata med grannen. Hon ville inte förstöra grannsämjan så därför ville hon inte först. Men den var ju redan sabbad.
  Vi gick över till grannen och levererade vad hon tyckte och sa också vad lagen sa om det hela. Grannen förstod att det var ett övertramp och flyttade ved och bod efter ett tag även om hon tillät ved upp till stakets höjd.
  Allt handlar om känslor och om du kan förmå din mamma att leverera det hon känner för grannens övertramp så kommer i alla fall hon må bättre. Du eller den andra grannen som försökte hindra fällningen ska vara med, för man bör vara två. Att grannen är slipad i munlädret ska hon inte bry sig om. Jag tror att även grannen kan lära sig något nytt då man gör skada och hur man reparera skadan. I bästa fall kan grannen förstå att skadan är större än ett träd. Sedan är det bra att vara konstruktiv och göra det bästa av situationen för att reparera skadan. Du har fått många förslag.
   
 3. E
  Medlem · jämtland · 20 439 inlägg

  elmont

  Medlem
  Du menar att det är strikt när det gäller mamman men för grannen som inte ville ha nått träd på sin tomt gäller det inte samma strikthet?
   
 4. E
  Medlem · jämtland · 20 439 inlägg

  elmont

  Medlem
  Sedan undrar jag vad det är för aktivitet som pågår på grannens tomt, Det är väl ingen byggnation där som TS eller mamman inte tycker om och som är roten till det hela?
   
  • Laddar…
 5. L
  Medlem · 160 inlägg
   
 6. V
  Medlem · 1 inlägg

  Väsen

  Medlem
 7. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 1 860 inlägg

  KristinaRT

  Husägare
  Som en ren reflektion till vad jag tror är ditt påstående (svårt att avgöra när det är skrivet inne i ett annat inlägg); träd växer, de blir högre och bredare. Det innebär att ett träd som man tycker är OK vid ett tillfälle kan bli för stort eller för brett 10, 20 eller 30 år senare.
  Mao om man flyttar in och det står en 2m hög gran i tomtgräns kan denna kännas helt ok, men 30 år senare är den avsevärt mycket större.
  Det är väl ett av de större problemen m trädgårdar och träd - att folk inte inser att träd växer och blir stora, kanske för stora för normala trädgårdar och att det lilla trädet man planterade i tomtgräns som insynsskydd sällan håller sig litet och nätt i 10-20 år…..
   
 8. S
  Medlem · Stockholm · 1 943 inlägg

  Sir Duke

  Medlem
  Vadå menar.
  Lagen är lika för alla.
   
 9. T
  Medlem · 162 inlägg

  Talisman

  Medlem
  Nu var ju just den aktuella tallen, så vitt vi vet, inte planterad, men jag har inga problem med att förstå resonemanget. Ju större trädet är, desto större är den hypotetiska risken att det på något sätt är i vägen, att det orsakar allvarliga skador om det faller, eller att någon helt enkelt retar sig på det.

  Men det intressanta här - och nu menar jag rent generellt, och inte bara i det här aktuella fallet - är ju, vad "för stort eller för brett" egentligen innebär. Och vem som avgör, att trädet nått en sådan storlek, att det måste tas bort.

  Några i tråden har gjort inlägg med innebörden "Det är inte bra att ha en massa stora träd på tomten, så det var bäst som skedde."

  Och jag undrar varför det, rent generellt, inte "är bra" att ha stora träd på tomten, och vad ett "stort träd" är.

  Jag vet att det råder vårdplikt, och att man inte får låta en tomt försummas/förslummas till den grad, att den kan komma att utgöra en olägenhet eller fara.

  Men folk tycker ju så olika om saker och ting. Det blir lite som med begrepp som "att hålla rent i bostaden" eller "att inte dricka för mycket alkohol".

  Det är en genuint menad fråga.

  Jag förstår att det här blir bedömningsfrågor och att det är komplext. Träd och växter är ju levande material, och alla "fall" är ju unika.

  Jag förstår också att man får leva med, att det i många sammanhang inte finns något solklart "facit".

  Men dock.
   
 10. S
  Medlem · Stockholm · 1 943 inlägg

  Sir Duke

  Medlem
  Nej det är inte fri subjektiv tolkning av vad som är olägenhet.

  Olägenheten ska vara "betydande" enligt förarbetena till lagen. Till exempel rötter som växer in i grunden, rötter som flyttar på stenplattor.
   
  • Laddar…
 11. ingenmansland
  Medlem · 180 inlägg
  Det kan vara bra att veta att autism inte är en sjukdom utan ett personlighetsdrag. Man försöker inte bota autism, utan man kan få hjälp för att lättare fungera i ett samhälle som är uppstyrt för att man ska befinna dig inom mittersta delen av en normalfördelningskurva.
   
 12. M
  Verktygstokig · 6 279 inlägg

  Maskintok

  Verktygstokig
  Nä lagar kommer snart att krävas för att begränsa folks åsikter och önskemål om andras egendomar..

  att begränsa höjden på träd är bara att visa sig dum i huvudet
   
 13. T
  Medlem · 162 inlägg

  Talisman

  Medlem
  Sorry, nu är jag inte riktigt med.

  Skulle du kunna förtydliga vad du menar?
   
 14. S
  Medlem · 10 inlägg

  Sala08

  Medlem
  Detta är mitt första inlägg i tråden, som jag följt med intresse. Jag anade att detta var ett område som jag känner till väl, eftersom jag bor i närheten. Det fanns också vissa ledtrådar i texten. Jag kontaktade den som jag misstänkte var mamman, och det stämde.
  Vi har haft ett långt samtal om det som hänt.
  Mamman har inga tankar på att anmäla. Hon berättade att tallen var en i en grupp på tre. De återstående två står på hennes tomt. Att grannen skulle ha besvärats av tallen hen lät såga ner förstår hon inte alls.
  Nu är det så att grannen tagit bort alla buskar och träd på sin sida av tomtgränsen. D et gäller uppskattningsvis 20-30 m, och tallen var troligen en del av detta projekt.
  Mamman har alltså full insyn till grannen och vice versa, vilket hon inte uppskattar.
  Grannen har haft kontakt med mamman flera gånger per mail, men inte med ett ord antytt att hen planerade detta. Däremot berättar mamman att hen har frågat när mamman skulle flytta ut till sitt fritidshus. Det var kanske bra att ha henne ur vägen när träd skulle fällas.
   
 15. KristinaRT
  Husägare · Skåne · 1 860 inlägg

  KristinaRT

  Husägare
  Det korta svaret är att det inte finns ett tydligt och enkelt svar på vad som är för stort….. Vad man tycker är individuellt. Och att det så klart beror på saker som tomtstorlek, hur nära husen ligger etc.
  Ett 12 m högt träd på tomtgräns eller nära tomtgräns är för högt om tomterna är 12 m breda. Däremot är det inte för högt på en 3000 m skogstomt.

  Jag tänker så här; träd på min tomt är för mig. Jag har valt dem, men mina grannar har inte valt dem och då tycker jag mina grannar ska slippa grenar, rötter och liknande.
  Vårt körsbärsträd tex är på svagväxande stam och klipps så det inte hänger in till grannarna, det är inte mer än 4 m (jrft 8-10 m för vanliga) dvs minimalt m skugga för grannen. Men då bor vi på en 700 kvm tomt där bredden på trädgårdarna är ca 20 m.
  Åt ett annat håll har vi satt en lönn. Den växer snabbt och vi vet att vi ska ta ner den om max 4-5 år innan den blir för stor. Den fungerar mest som temporärt insynsskydd under tiden bambun tar sig. Skulle aldrig låta en tysklönn (som blir stor och bred) gå upp i tomtgräns.
  Men det är hur JAG tänker, möjligen är jag mer hänsynsfull än andra :cool:, och ffa har jag faktiskt tänkt på detta vilket nog är mer än man kan säga om vissa fastighetsägare i området….

  Jag skulle säga att bästa sättet att avgöra om något är för stort är att 1) bedöma om trädet sträcker krona/rötter in på någon annans tomt och i så fall 2) prata med denna tomtägare för att höra vad denna har för åsikt. Samt 3) vara beredd på att en evt ny granne kan tycka tvärt emot den gamla om tomten/fastigheten byter ägare eller att en gammal ägare byter åsikt.
   
  Redigerat 24 maj 11:26
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.