Byggahus.se

Grannen har fällt ett träd på tomtgränsen till min mammas tomt. Vad göra?

 1. BigR
  Husägare · Norrland · 713 inlägg

  BigR

  Husägare
  @Talisman Hur gick det här tycker du? Blev du hjälpt eller stjälpt av att skriva på Byggahus?
   
 2. B
  Medlem · Stockholm · 67 inlägg

  Buzzword

  Medlem
  Har inte orkat läsa igenom allt, men notan för en gränsbestämning av lantmäteriet måste båda grannar dela på oavsett vem som initierar. Kan bli en känga åt grannen även ifall ni också måste betala.

  Kolla med kommunen ifall det krävs marklov för trädfällning, och anmäl händelsen isåfall som tillsynsärende.

  Plantera något nytt, på säkert avstånd från gränsen. Och ta ett allvarligt snack med grannen om att inga fler träd får fällas på fel sida gränsen.
   
 3. T
  Medlem · Stockholm · 26 inlägg

  Tobj

  Medlem
 4. I
  Medlem · 275 inlägg

  Ironside

  Medlem
  Man blir trött när man läser trådar som dessa, var har respekten för sina medmänniskor taget vägen? Om man väljer att bosätta sig med grannar så är det underförstått att man ska visa ömsesidig respekt annars ska man bo på landet. Om det finns minsta lilla frågetecken så pratar man, kan man inte komma överens låter man högre makt avgöra, man går inte bara lös.

  I efterhand kan man tyvärr inte som privatperson räkna med att svenskt rättssystem kommer ge någon utdelning, man har långt färre rättigheter än vad man kan tro. Inte helt sällan kan det uppenbarligen vara en fördel att befinna sig på fel sida av lagen.

  Har man orken och sinnet så anser jag det viktigt att markera överträdelser, man vill trotts allt inte att liknande situation uppstår igen. Att få någon form av kompensation tror jag dock att man kan glömma med dagens rättssystem, iallafall inte en kompensation som kommer i närheten av det troligen oskäliga värdet som det har för individen.


  Först försöker man lösa situationen med grannen och se till att få det på papper. Går det inte att lösa så fundera på om man vill ta ärendet vidare, iså fall boka en tid hos en jurist för att se om det finns ett bra case, borde inte vara allt för svårt att reda ut.


  I slutändan ska såklart trädet ersättas, kanske med häck, plank eller mur? Hur man löser det beror på hur väl man kommer överens med grannen och hur mycket man vill jävlas tillbaka. Det bästa är om man kan bygga något gemensamt annars finns det stor risk att grannen ger sig på även det nya man sätter upp. Var dock noga med att det man sätter upp följer alla regler.

  Saknar man energi för allt detta så är det fullt försåtligt om man nöjer sig med starkt markera för grannen att detta inte var okay. Försök nå en överenskommelse där man i fortsättningen pratas vid innan liknande åtgärder görs.
   
 5. M
  Medlem · 84 inlägg

  Meekael

  Medlem
  Här har grannen varit egenmäktig. Den här tallen växer bevisligen på bådas tomter vilket innebär att ingen av de inblandade har rätt att själv besluta om fällning. Inte ens "majoritetsväxandet" hjälper den som anser sig ha större delen om denna vill fatta beslutet. Då det gäller "exakt" vart tomtgränsen går är det självklart att den som syndat kommer säga det som är till dennes fördel. Gör ni detta till en rättslig/juridisk fråga är det ni som kommer få bekosta besök för uppmätning men detta är givet en kostnad som kan (bör) förskjutas till den förlorande parten om fallet blir sådant. Är ni säkra på er sak då kan ni naturligtvis polisanmäla grannen.
  Lycka till i frågan och balansen om grannsämja.
   
 6. K
  Medlem · 59 inlägg

  Kjol

  Medlem
  Din mamma bör focusera på att bli helt bra istället för att bråka om ett träd. Hade det varit jag så hadde jag släppt det, eftersom trädet stod på bägged tomter.
  Om ni börjar bråka nu så kommer din mamma ta med dig det i döden
  Och det är ju mindre trevligt om hon trivs bra på landet förövrigt. Det kan också vara bra att få hjälp av grannen nu när din mamma börjar bli gamal och sjuk
   
 7. N
  Medlem · 224 inlägg

  @ndreas

  Medlem
  Hur mycket insyns skydd ger en tall? Kronan är ju 20 meter upp - och en stam ger inget insynsskydd (om man nu inte stor och gömmer sig bakom den). Bäst är nog att gå vidare och ev. investera i något annat insynsskydd i alla fall om allt nu handlar om en tall..

  Har träden tidigare stått tätt ihop hade träden dessutom inga ordentliga rötter. Om en enstaka tall lämnas är risken att den blåser omkull i nästa storm!
   
 8. A
  Medlem · 5 inlägg

  Angehelgum

  Medlem
  Det första ni bör göra är att ta dit lantmäteriet som markerar ut var tomtgränsen går, känns inte riktigt att grannen själv märker ut gräsen
  Sedan tycker jag ni tar ett beslut hur vida ni ska gå vidare
   
 9. J
  Medlem · Södermanland · 8 inlägg

  Jan Maxe

  Medlem
  Min spontana reaktion på detta är vapenvila till tomtgränsen är fastställd av Lantmäteriet. Kostnaden för utmätning ligger på 35000 - upp till sex-siffriga belopp beroende på när tomten mättes ut första gången..
   
  • Laddar…
 10. Nissens
  Garagebyggare · 4 121 inlägg

  Nissens

  Garagebyggare
  Tycker du att det är värt de pengarna? Lantmäteriet kommer att kosta mer än trädet är värt...
   
 11. A
  Medlem · 5 inlägg

  Angehelgum

  Medlem
  Helt klart är det så, men även viktigt att veta var gränserna går, och speciellt i detta fall då ägarna tagit så illa vid sig.
  Nu handlade det väl inte om pengar utan vad som var rätt eller fel ....eller ?
   
 12. TT4F
  Medlem · 288 inlägg

  TT4F

  Medlem
  Jag bodde i villa i Sollentuna. Skulle bygga garage. Behövde sätta en stödmur 50 cm in på vår tomt. En stor tall står mitt på tomtgränsen.
  Kollar med grannen men han vill inte ta ner den. Kollar med kommunen och de säger att jag får ta grenar och alla rötter på min sida gränsen. Visar detta för grannen och säger att jag gör detta, men då kommer troligtvis tallen falla åt hans håll vid nästa storm.
  Han ändrar sig då och jag får ta ner tallen och bygga stödmuren där jag ville.
  Min poäng - grannen borde kommunicerat med din mor, men utfallet hade troligen blivit detsamma. Tror ingen vettig människa vill ha en stor tall där 50% av rötterna är avsågade och att trädet kommer falla åt ditt håll.
   
 13. H
  Medlem · Stockholms län · 25 inlägg

  håkke65

  Medlem
  Hej

  Nu har jag läst många inlägg i denna tråd låt oss nu avvakta kärnfrågan och stoppa alla spekulationer. Denna tråd har pågått aldeles för länge och med många råd och anvisningar.

  TS får ta dit lantmäteriet och mäta upp exakta gränser därefter blir det roligt att följa utgången.
   
  • Laddar…
 14. B
  Medlem · 3 inlägg

  bobbisen77

  Medlem
  Hej,

  Otroligt tråkig och frustrerande situation.

  Min personliga starka känsla efter att ha läst ditt inlägg, är ju att den här grannen innerst inne varit ytterst medveten om vad som gäller i en sån här situation. Men bara iskallt kört på ändå, Jag menar, hur svårt hade det vara för grannen att bara konsultera med din mamma innan? Själv hade jag knappt vågat ta ner något på min egen tomt som låg nära gränsen, utan att åtminstone nämna det för grannen först, för att förebygga spänningar i relationen.

  Grannen har kanske till och med räknat med en potentiell konflikt, men resonerat som du gör - kommer din mamma verkligen orka starta ett bråk om detta, som riskerar att eskalera? Frågan är ju om det ens är värt att ytterligare är värt att ens ta det där ’allvarliga samtalet’ om man vill slippa riskera en konflikt. Inget får ju tillbaka tallen igen. Svår situation, tyvärr har jag nog inget svar. Lycka till dock.
   
 15. A
  Medlem · 2 inlägg

  Affe_2020

  Medlem
  Jag tror Talisman skulle köpa ett fin bukett till grannen och sedan bjuda honom på kaffe och diskutera saken i lugn och ro,det är bättre man pratar om problemet och lösa själva,jag tror granne kommer överens med det, lycka till med det.
   
  • Laddar…
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.