Byggahus.se

Grannen har börjat gräva och spränga

 1. K
  Medlem Nivå 6
  "Spräcka" 1 hål i taget max 75g då räknas det som spräckning
  "Spräcka 2 hål eller mer än 75g/ laddning då räknas det som sprängning :cool:
  Vill ni veta vad jag tror han gör? :crysmile:
   
 2. B
  Medlem Nivå 9

  Det kallas stenspräckning, och är en krutpatron per gång, därför många smällar.. och de meddelar alltid polisen att de gör det så de vet att det smäller, men det är inte tillstånd, och det är godkänt för att inte behöva besiktiga grannfastigheter osv för det är inte de påverkningarna som riktig sprängning är.

  gjorde detta hemma och det tar lite tid, men det är effektivt, och det kan tyckas smälla extremt, men det är ändå bråkdel av "riktig" sprängning.

  ingen dynamit inblandad, bara krutladdning.

  Sen att de lägger grejor osv på din tomt, det är ju inte ok.. utan att ha frågat dig. men själva spräckningen är ok.
   
 3. A
  Medlem Nivå 1
  Min granne var så dum, det var ingen simplex utan normal sprängning 2-3 m från gäststuga och ca 14-15 m från huvudfastighet, så det finns defintivt mindre nogräknande människor.
   
  • Laddar…
 4. R
  Renoverare Nivå 1
  Tråden börjar likna en reklamkampanj för stenspräckarprodukter, att produkten inte avger vibrationer osv, mycket skitsnack här.

  Ja det är klart om produkten används på rätt sätt och för att spräcka en friliggande sten så blir det inte mycket överföring av vibrationer i marken, vilket det inte heller skulle bli med vanlig dynis.

  Men används stenspräckarprodukter i inspänt berg som många verkar göra, så kan det bli höga vibrationer, det är lätt att kolla med en vibrationsmätare.
   
 5. V
  Medlem · Nivå 9
  Det förefaller som att uppfattningen är att sprängning alstrar vibrationer och spräckning ej gör så.
  Definitionen mellan spräckning och sprängning tror jag är hastigheten på förbränningen, förbränns ämnet snabbare än ljudets hastighet räknas det som explosion/sprängning. Detta är dock ingen definition på vibrationer. Vibrationer kan uppstå från pålning, schakt, vält, spräckning etc.
  Ponera att grannens entreprenör överladdar krutladdningar i berg och byggnad ligger närmare än 10 meter från laddningen, detta kan mycket väl ge vibrationer i byggnaden över gränsvärden, speciellt om markförhållandena är ogynnsamma.
   
  • Laddar…
 6. Pernilla C
  Medlem Nivå 1
  Fast skillnaden är väl att det inte finns några satta gränsvärden vid krutsprängning eftersom man inte behöver göra någon förbesiktning.
   
  • Laddar…
 7. V
  Medlem · Nivå 9
  Jag kan inte regelverket kring när ev riskanalys krävs, men det kanske inte är relevant då oavsett vad för arbete som utförs är man ansvarig för skador som uppkommer på grannens fastighet/byggnad om gränsvärden överskrids. En riskanalys är bara ett frikort som med vibrationsmätning ger en rätt att påverka närliggande fastigheter till viss grad. Uppstå skada ändå är det mycket svårt för fastighetsägare att påvisa skadan från vibrationerna.
   
 8. R
  Medlem Nivå 4
  Nu har grannen även lagt uppfarten med grus och sten, Mycket sten har ramlat ner över tomtgränsen, eftersom uppfarten har ökat på höjden jämfört med innan.
  Men nu har grannen även lagt markduk och grus en bit över tomtgränsen på den delen som är mellan våra hus. Grannen hävdar att lantmäteriet varit där och att han och byggarna måttat ut var gränsen går, men markeringarna finns inte kvar.
  Jag har mätt med hjälp av Stadsbyggnadskontorets karta (A4) som jag beställde när vi byggde altan och grus och markduk verkar ligga 50-100 cm in på vår tomt.
  Grannen börjar nu tala om mått fastighetskartan och att gränsen vid uppfarten skulle vara ett visst antal meter. eftersom uppfarten är i en backe säger jag att det inte går att mäta längden på backen utan att måtten anges horisontellt och man får antingen mäta höjden för att kunna räkna ut länden på uppfarten. Pythagoras sats.
  Nån som vet hur lantmäteriet gör? Går de efter koordinater, eller möter de höjd över havet och räknar ut, när de sätter ut gränsmarkeringar?
   
 9. V
  Medlem · Nivå 9
  Koordinater om gränsen är fastställd. Annars görs en utredning för att fastställa gränsen men de räknar ej ut gränsen pga höjdskillnader eller om grannen har höjt sin mark, tex " nu när grannen har höjt marken förlorar du tyvärr 2 meter av din fastighet, iom detta måste du riva ditt hus som ligger för nära tomtgränsen".
   
 10. R
  Medlem Nivå 4
  Om det finns exakta koordinater som skiljer ut varje cm är det ju bra. Men jag förstod inte det där med att "förlorar du 2 m av din fastighet". Kan du förklara?
   
 11. V
  Medlem · Nivå 9
  Jag försökte vara ironisk och påvisa det orimliga i att LmV skulle ta hänsyn till markhöjder. Glöm det. Det som gäller är koordinater i plan för en fastighetsgräns.
   
  • Laddar…
 12. R
  Medlem Nivå 4
  Lantmäteriet har ett års väntetid enligt grannen. Och han vill bygga klart. Går det att ta fram koordinaterna (en mätning lär vara gjord i år av Lantmäteriet) och mäta själv? Eller ska vi göra som jag har gjort, mäta avstånd på kartan från Stadsbyggnadskontoret med utgångspunkt från våra huskroppar?
   
 13. J
  Medlem · Nivå 6
  Huset kan vara felplacerat i förhållande till kartan. Vårt hus är inritat 2m från tomtgräns men (garaget) ligger i verkligheten 1m från tomtgräns.

  Har du inga gränsmarkeringar i något annat hörn av tomten?
   
 14. R
  Medlem Nivå 4
  Inte i det berörda hörnet. Och tomterna har inte räta vinklar
   
 15. V
  Medlem · Nivå 9
  Ring och fråga kommunen om de kan sätta ut käppar i tomtgräns, kostar nog runt tusingen men kanske är värt. Annars får du kontakta kommunen och kräva inspektion av bygget eller polisanmäla.

  Det går inte att föra vettig dialog med grannen?