Byggahus.se

Grannen byggt högt hus i tomtgräns utan bygglov

 1. L
  Medlem · 10 inlägg

  Laleh

  Medlem
  Vi äger en villa.
  Vår granne byggd ett högt hus utan bygglov i direkt anslutning till tomtgränsen med oss. Grannens byggnad borde ligga minst 4,5 meter från tomtgränsen. Dessutom har de byggt en trä väg mellan nya byggnaden och huvudbyggnaden för att kopplar de två husen till varandra. Detta innebär att de förvandlat sin villa till ett kedja hus. Det nya huset används som företag kontor och förråd.
  Under uppbyggnaden av nya huset har de gjort inträde flera gånger i vår tomt utan tillåtelse. Vi har försökt flera gånger att prata med dem om detta dock utan resultat. De känner inte alls att gjort nåt fel och blir otrevliga.
  Vi haft så besvärligt läge som pratat med några fastighetsmäklare om värdering av vårt hus. De påstår att grannens nya hus, har stor negativ påverkan på värde av vårt hus och andra hus i närheten. De förvandlat villaområden till kedjahusområde.
  Vi anmält ärendet till Stadsbyggnadskontoret för att informera ägaren att riva ny byggnaden. Tyvärr tar det två år att de tar upp anmälan. Vi kontaktat kommunen och de hänvisar till Stadsbyggnadskontoret. Kan ni hjälpa oss att hur vi kan överklaga ärendet? Kan en jurist hjälpa oss att påskynda ärendet?
   
  • Laddar…
 2. Nötegårdsgubben
  Skogsägare · Stockholm och Smålands inland · 8 472 inlägg

  Nötegårdsgubben

  Skogsägare
  Två år låter extremt länge. Bygglov ska handläggas inom tio veckor. Att tillsynsärenden skulle få ta tio gånger så lång tid är orimligt. Det går att JO-anmäla det hela, men det lär inte gå fortare då.

  Fråga: Varför väntade ni med att anmäla tills det var färdigbyggt? Det hade varit lättare att påverka det hela medan eller rent av innan det byggdes.
   
 3. Johannes Carlsson
  Allvetare · Halland · 7 814 inlägg

  Johannes Carlsson

  Allvetare
  Det man kan göra är att ligga på kommunen och eventuellt dra det till tidningar för att stressa men man ser ju själv ut som en rättshaverist.
   
 4. L
  Medlem · 10 inlägg

  Laleh

  Medlem
  Du har helt rätt. Vi gjorde fel.
   
 5. L
  Medlem · 10 inlägg

  Laleh

  Medlem
  Vi kontaktat kommunen flera ggr dock utan resultat. Du har rätt anhående kontakt med tidningar. Vi hamnat i limbo.
   
 6. K
  Medlem · Malmö · 1 586 inlägg

  kindvall

  Medlem
  Vilken kontakt har ni haft med Stadsbyggnadskontoret? Har ni lämnat in en skriftlig anmälan till bygglovsavdelningen och fått ett diarienummer?
  Om det går i er kommun kan ni kanske besöka dem och ta med bilder/ritningar. Går ofta antingen på drop in eller tidsbokning.
  Kan ju göra att de får upp ögonen och skyndar på, alternativt att de kan förklara för er om det är något i er anmälan som faktiskt är OK. Ni lär inte få något definitivt svar på direkten men förhoppningsvis en klarare bild av ärendet och vad ni kan förvänta er.
   
 7. L
  Medlem · 10 inlägg

  Laleh

  Medlem
  Ja, vi har anmält ärendet och fått ett diarienr. Vi försökt att hitta någon i kommunen utan resultat. Försöker igen! Tack för tipset!
   
  • Laddar…
 8. K
  Medlem · Malmö · 1 586 inlägg

  kindvall

  Medlem
  Gå in på kommunens hemsida och sök efter Stadsbyggnadskontoret (eller vad det heter i er kommun) och deras bygglovsenhet/avdelning. Brukar finnas information om deras besökstider. I min kommun är det varje förmiddag 9.30-11.30 + någon eftermiddag.
   
  • Laddar…
 9. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 924 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Oj, detta verkar som ett besvärligt ärende, frågor kring grannar är alltid känsliga. Om ni inte gör något blir detta bygge lagligt med tiden, så ni måste nog agera. Det ni kan göra är att ligga på kommunen och begära svar, och framföra att två år är en orimligt lång tid att vänta. Ni kan också gå på lämplig politiker i byggnadsnämnden, till exempel företrädare för det parti ni röstat på. Om en politiker frågar efter ärendet kan det påverka tjänstemän. Ni kan också skriftligt begära att ärendet tas upp i nämnden. Det kan vara effektivt att gå till lokalpressen, men tänk på att ni då troligen eskalerar frågan rejält, det blir snack på bygden om detta, och frågan kan bli infekterad.

  Om inget görs är det säkert så att värdet på ert hus minskar vid en kommande försäljning. Zonen att inte bygga nära grannar finns av etts käl, nu blir väl en del av er tomt i praktiken oanvändbar därför att grannens hus står intill. Jag vet inte hur det är med avrinning av vatten och snö, men ofta påverkar det närområdet så att även marken blir påverkad
   
 10. L
  Medlem · 10 inlägg

  Laleh

  Medlem
  Vi tillhör en stadsdel i Stockholm och alla ärende från alla stadsdelar hänvisas till Statsbyggskontoret
   
 11. H
  Moderator · Stockholm · 43 466 inlägg

  hempularen

  Moderator
  Kontakta länstyrelsen, de kan se till att ärendet drivs.l
   
 12. K
  Lägenhetsfixare · stockholm · 1 924 inlägg

  klimt

  Lägenhetsfixare
  Ett klokt råd, LS är tillsynsmyndighet. Ni kan eventuellt nämna att ni tänker göra det i kontakt med kommunen, det kan påverka, kommunen vill nog inte att LS ska öppna ett tillsynsärende.
   
  • Laddar…
 13. L
  Medlem · 10 inlägg

  Laleh

  Medlem
  Tack för tipset!
   
 14. H
  Medlem · Stockholms län · 29 inlägg

  Hjalle61

  Medlem
  När vår granne sökte bygglov för att bygga nära tomtgräns fick vi yttra oss och handläggaren berättade att ett skäl till gränsen 4,5 m är att det av brandsäkerhetsskäl ska vara 9 m mellan byggnader. Han menade att om vi godkänner att grannen bygger närmare än 4,5 m så innebär det att vi inte kommer att få bygga till närmare grannens tillbyggnad än 9 m. Om detta gäller i din kommun så bör det ju påveka priset på er fastighet att er möjlighet att bygga till har påverkats i så hög utsträckning.
   
 15. P
  Medlem · gävleborg · 429 inlägg

  polaris78

  Medlem
  Har grannen bygglov eller inte? läst hela men det framgår egentligen inte. eller så är jag blind :) Dessa 4.5 meter som man ofta pratar om är väl mer en rekomendation som man kan frångå. även utan att grannen som lider av det fått säga sitt. om den byggande grannen har fått bygglov på det.
  Det är väl lite av kuggfrågan här om grannen gjort ett svartbygge eller om det är enligt ett bygglov.
  Vad som ev gäller för staketet beror väl på höjd och lokala regler. kanske finns bygglov eller?

  Däremot så ska väl inte grannen vara på er gård för att underhålla sin fastighet men det är ju svårt att göra nåt åt. visst man kan polisanmäla men det lär ju inte hända nåt. mer än att det blir väldigt mycket grannfejden och sura miner och räkna med att själv bli anmäld för allt dom kan komma på.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.